Saeimas komisija atbalsta finansiālā sloga mazināšanu pašvaldībām

(13.07.2010.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 13.jūlijā, galīgajam lasījumam atbalstīja grozījumus likumā „Par dzīvojamo telpu īri”, kas paredz mazināt pašvaldību finansiālo slogu, no likuma svītrojot tām uzlikto pienākumu atsevišķos gadījumos atlīdzināt dzīvokļa izīrētājam radušos izdevumus.

Patlaban likums nosaka, ka maznodrošinātām personām tiesas sprieduma izpilde par izlikšanu no dzīvojamās telpas tiek atlikta līdz brīdim, kad pašvaldība ierāda citu dzīvojamo telpu. Izīrētājam ir tiesības prasīt no pašvaldības to izdevumu atlīdzināšanu, kas radušies saistībā ar īrnieka uzturēšanos attiecīgajā dzīvoklī.

Komisijas piedāvātā likuma redakcija paredz, ka izdevumi, kas izīrētajām radušies saistībā ar tiesas sprieduma izpildes atlikšanu, ir pieprasāmi no paša īrnieka, nevis no pašvaldības.

Jaunā likuma redakcija arī paredz, ka nekustamā īpašuma maksājums vai zemes nomas maksa vairs netiks iekļauts apsaimniekošanas izdevumos, bet gan izdalīts kā atsevišķs obligātais maksājums.

Komisija virzīs grozījumus likumā „Par dzīvojamo telpu īri” izskatīšanai tuvākajā Saeimas sēdē, un plānots, ka tie stāsies spēkā šī gada 1.septembrī.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā