Paredz bargākus sodus par nepamatotu slimības lapu izsniegšanu

(17.06.2010.)

Saeima ceturtdien, 17.jūnijā, trešajā lasījumā pieņēma Juridiskās komisijas sagatavotos grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz bargākus sodus ārstniecības personām par nepamatotu slimības lapu izsniegšanu.

Kodekss papildināts ar jaunu atsevišķu pantu, kas paredz uzlikt sodu par pārkāpumiem darbnespējas ekspertīzē. Par šādiem pārkāpumiem likumā paredzēts sods no 100 līdz 500 latiem, bet, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā, sods noteikts no 500 līdz 1000 latiem.

Saskaņā ar Veselības inspekcijas datiem pēdējos gados ir pieaudzis darbnespējas ekspertīzē konstatēto pārkāpumu skaits. 2008.gadā par to saņemtas 286 sūdzības, no kurām gandrīz ceturtā daļa atzītas par pamatotām. Nepamatoti izsniegtas slimības lapas prasa būtiskus līdzekļus no valsts budžeta, ņemot vērā, ka viena slimības gadījuma vidējās izmaksas 2008.gadā bija 1500 lati, norāda likumprojekta autori.  

Likuma grozījumi arī paredz plašāku sankciju amplitūdu par medicīnisko atzinumu sniegšanas, ekspertīzes (izņemot darbnespējas ekspertīzi) vai veselības aprūpes pārkāpumiem. Ņemot vērā pārkāpuma raksturu, pārkāpēja personību un notikušā apstākļus, ārstniecības personām vai ārstniecības iestādes vadītājam varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 250 latiem.

Iepriekš par medicīniskās aprūpes, medicīnisko atzinumu vai ekspertīzes pārkāpumiem bija paredzēts naudas sods līdz 100 latiem.
 
Saskaņā ar pieņemto likumu no APK svītrots pants, kas paredz atbildību par darījumu apliecinoša dokumenta neizsniegšanu, ņemot vērā, ka praksē pēc pārkāpuma izdarīšanas to pierādīt faktiski ir neiespējami un šai normai ir deklaratīvs raksturs. Grozījumi paredz arī citas izmaiņas likuma pantos, kas nosaka administratīvo atbildību par pārkāpumiem patērētāju tiesību aizsardzības jomā, kā arī tirdzniecībā un pakalpojumu sniegšanā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā