Saeimas deputāti dalās eirointegrācijas pieredzē ar Albānijas parlamentāriešiem (foto)

(15.06.2010.)

Eiropas Savienības (ES) pirmsiestāšanās procesā daudz svarīgāka par pievienošanās sarunu ātru pabeigšanu ir valsts nacionālo interešu ievērošana, lai iestāšanās nosacījumi ES būtu pēc iespējas izdevīgāki, otrdien, 15.jūnijā, tiekoties ar Albānijas parlamenta deputātu delegāciju, pauda Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti.

Lai iepazītos ar Latvijas pieredzi ES integrācijas procesā, šonedēļ Saeimā viesojas 12 Albānijas parlamenta deputāti. Viesi iepazīstas ar Saeimas pieredzi, īstenojot likumdošanas reformas pirms iestāšanās Eiropas Savienībā un nodrošinot parlamentāro kontroli pār iestāšanās sarunu gaitu.

„Eirointegrācijas procesā daudz svarīgāka par pievienošanās sarunu slēgšanas tempu ir sarunu procesa kvalitāte ? cik labi tajā tiek ievērotas valsts nacionālās intereses,” Albānijas parlamentāriešiem teica Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle, piebilstot, ka eirointegrācija ir nepārtraukts process un nebeidzas tikai ar iestāšanās sarunu pabeigšanu.

Savukārt Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš uzsvēra Latvijas atbalstu Albānijai tās ceļā uz Eiropas Savienību. „Vēlamies būt jūsu sabiedrotie, labprāt dalāmies mūsu pieredzē un ceram, ka tā būs noderīga jūsu eirointegrācijas procesā,” teica A.Bērziņš.

Vienlaikus viņš arī rosināja Albānijas kolēģus rūpīgi sekot un kontrolēt ES pievienošanās sarunu gaitu, lai tiktu ievērotas valsts intereses. „Latvijas pieredze liecina, ka ierēdņi šajā procesā var pārcensties, piemērojot pat vēl stingrākās prasības, nekā prasa Eiropas Savienība,” teica Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Runājot par Latvijas eirointegrācijas pieredzes negatīvajiem aspektiem, Eiropas lietu komisijas sekretārs Andis Kāposts akcentēja Latvijas atbildīgo amatpersonu nespēju pievienošanās sarunu laikā panākt Latvijas lauksaimniekiem tik pat lielus tiešmaksājumus kā veco dalībvalstu lauksaimniekiem. „Iestāšanās sarunu gaitā nedrīkst pieļaut šādas kļūdas, kuru dēļ mūsu zemnieki tagad saņem mazāku finansējumu un, vienotajā tirgū konkurējot ar veco dalībvalstu zemniekiem, atrodas daudz sliktākās pozīcijās,” uzsvēra A.Kāposts.

Albānijas parlamenta deputāti pateicās par Latvijas sniegto atbalstu tās ceļā uz eiroatlantiskajām organizācijām. Kā uzsvēra parlamentārieši, Albānijā joprojām ir gandrīz nedalīts atbalsts dalībai Eiropas Savienībā. To atbalsta ne tikai valdošās koalīcijas un opozīcijas partijas, bet, saskaņā ar socioloģiskajām aptaujām, arī vairāk nekā 90 procenti iedzīvotāju.           

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157624154702765/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt