Saeimas komisija rosina pagarināt Farmācijas likuma pārejas noteikumus

(15.06.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 15.jūnijā, noslēdza darbu pie grozījumiem Farmācijas likumā, balsojumā izšķiroties par tādu likuma redakciju, kas vēl uz diviem gadiem atstāj spēkā pašreizējo aptieku atvēršanas kārtību. 

Saskaņā ar komisijas atbalstīto likumprojekta redakciju pēc 2012.gada 31.decembra vispārēja tipa aptieku drīkstēs atvērt tikai farmaceits vai pašvaldība tās administratīvajā teritorijā. Tādējādi komisija rosina par diviem gadiem pagarināt likumā noteikto pārejas periodu, kura laikā sava darbība ir jāpārkārto tām aptiekām, kuras pieder nevis farmaceitam, bet, piemēram, komercsabiedrībai. „Pie šāda risinājuma nonācām, ņemot vērā, ka Veselības ministrija ilgstoši nespēja rast kompromisu starp abām farmaceitu nometnēm,” norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.   

Komisija rosina no likumprojekta izslēgt pirmajā lasījumā atbalstīto redakciju, kas paredzēja liberalizēt farmācijas nozari, nosakot, ka aptieku var veidot ne tikai farmaceita prakses, bet arī kapitālsabiedrības veidā.

Komisijas atbalstītā likumprojekta redakcija arī precizē aptieku filiāļu atvēršanas nosacījumus. Paredzēts, ka filiāles drīkst atvērt pilsētās, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000, un ārpus pilsētām, kur piecu kilometru rādiusā nav citas aptiekas vai aptiekas filiāles.

Likumā arī paredzēts noteikt, ka farmaceits savā profesionālajā darbībā ir brīvs.

Daudzviet lauku apvidos aptiekas vada cilvēki ar farmaceita asistenta diplomu, kuriem pēc pārejas perioda beigām sava aptieka būtu jāslēdz. Tādēļ komisija vienojās par likuma grozījumiem, nosakot, ka atsevišķos gadījumos aptieku var vadīt arī farmaceita asistents. Tas būs pieļaujams lauku apvidos un apdzīvotās vietās, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000 un kur piecu kilometru rādiusā nav farmaceita aptiekas vai aptiekas filiāles. Lai vadītu aptieku, būs nepieciešama vismaz piecu gadu nepārtraukta farmaceita asistenta darba pieredze aptiekā. Farmaceita asistents aptieku varēs vadīt līdz brīdim, kad šajā apdzīvotajā vietā vai lauku apvidū aptieku vai tās filiāli sāk vadīt farmaceits.

Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotos grozījumus Farmācijas likumā Saeima otrajā galīgajā lasījumā skatīs pavasara sesijas pēdējā sēdē 17.jūnijā.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde