Tautsaimniecības komisija uzdod izstrādāt saprātīgāku dienesta auto iekasēšanas modeli

(26.05.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 26.maijā, tiekoties ar finanšu ministru Einaru Repši, uzdeva līdz septembrim izstrādāt loģiskāku un uzņēmējiem pieņemamāku kārtību, kā ar nodokli aplikt dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām.

„Idejiski piekrītam, ka nodoklis ir vajadzīgs. Taču diemžēl esošā kārtība sevi nav attaisnojusi,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Par to spilgti liecina kaut vai tas, ka iekasēti vien desmit procenti no prognozētā.”

Septembris ir pietiekami adekvāts termiņš, lai Finanšu ministrija spētu izanalizēt esošās kārtības vājās puses, konsultētos ar uzņēmējiem un būtu gatava Saeimas deputātiem prezentēt uzlabotu nodokļa iekasēšanas kārtību, norādīja komisijas priekšsēdētājs.

Finanšu ministrs pauda pārliecību, ka esošais regulējums ir pietiekams un taisnīgs. Tomēr, uzklausot deputātu un uzņēmēju pārstāvjus, atzina, ka kārtību iespējams pilnveidot. Nebūtu atbalstāma nodokļa būtiska mainīšana vai atcelšana gada vidū, taču septembrī vajadzētu būt skaidrībai par nodokļa piemērošana 2011.gadā, teica E.Repše.

Tā dēvētais dienesta auto nodoklis tiek maksāts par 13 tūkstošiem vieglo auto, kas ir 17 procenti no kopējā juridisko personu īpašumā esošā transportlīdzekļu skaita, liecina Finanšu ministrijas rīcībā esošā informācija.

Vairāki komisijas locekļi un uzņēmēju pārstāvji norādīja, ka pašreiz esošā kārtība, kas paredz iekasēt noteiktu naudas summu atkarībā no transportlīdzekļa dzinēja tilpuma, ir nepilnīga. Šobrīd vienādi daudz jāmaksā gan cilvēkam, kurš dienesta auto savām vajadzībām izmantojis desmit kilometrus, gan tādam, kurš nobraucis tūkstoš kilometrus.

Komisijas sēdē izskanēja dažādi ierosinājumi esošās situācijas pilnveidošanai. No vienas puses nodokļa apmērs varētu būt atkarīgs no privātām vajadzībām nobrauktā attāluma. Savukārt, lai nodokļa administrēšana gan valsts iestādēm, gan uzņēmējiem būtu vienkāršāka tika atgādināts ierosinājums noteikt nelielu, bet fiksētu nodokļa likmi.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā