Saeimas komisija: turpmāk atzīs arī ārpus izglītības sistēmas iegūtu profesionālo kompetenci

(12.05.2010.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 12.maijā, otrajam lasījumam atbalstīja grozījumus Profesionālās izglītības likumā, paredzot, ka turpmāk profesionālās kvalifikācijas apliecību varēs iegūt arī tad, ja zināšanas un prasmes nav iegūtas izglītības iestādē. Šādā veidā būs iespējams iegūt pirmā, otrā un trešā līmeņa profesionālo kvalifikāciju.

Lai saņemtu kvalifikāciju apliecinošu dokumentu, būs jāiegūst profesionālās kompetences novērtējums un jānokārto profesionālās kvalifikācijas eksāmens.

Ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtā profesionālā kompetence tiks vērtēta, ņemot vērā attiecīgā profesijas standarta prasības. Izglītības un zinātnes ministrija novērtēšanu varēs deleģēt akreditētai izglītības iestādei vai akreditētam eksaminācijas centram.

Neformālās izglītības atzīšanas nosacījumus un kārtību noteiks Ministru kabinets.

Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija neparedz ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtu profesionālo kompetenču novērtēšanu un atzīšanu.

Otrajam lasījumam sagatavotā likumprojekta redakcija paredz, ka likums stāsies spēkā 2010.gada 1.jūlijā.

Par grozījumiem Profesionālās izglītības likumā divos lasījumos vēl jālemj Saeimai.





Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt