Juridiskā komisija rosina konfiscēt kontrabandai pielāgotus transportlīdzekļus

(11.05.2010.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 11.maijā, pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot iespēju fiziskām personām par kontrabandu piemērot bargākus sodus.

„Šis ir komplekss piedāvājums risināt pieaugošo kontrabandas problēmu, īpaši jau uz valsts austrumu robežas. Līdzšinējā sodu politika izrādījusies nepietiekami efektīva, tādēļ rosinām paaugstināt iespējamo naudas sodu un likumā paredzam iespēju konfiscēt ne tikai kontrabandas preces, bet arī automašīnas, kurās izveidoti slēpņi cigarešu un citu preču nelikumīgai ievešanai,” uzsver Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece. „Situācijā, kad kontrabanda ir sistemātiska un labi plānota, ir nepieciešamas arī efektīvas sankcijas, lai šādu auto kontrabandai nevarētu izmantot otrreiz.”

Komisija piedāvā paaugstināt naudas soda maksimālo apmēru no 250 līdz 500 latiem, iespējamo zemāko naudas sodu atstājot nemainīgi 50 latu apmērā. Par nelikumīgu preču ievešanu vai izvešanu, tāpat kā patlaban, paredzēta arī šo preču konfiskācija.

Komisija rosina likumā noteikt iespēju konfiscēt arī transportlīdzekli, kas speciāli pielāgots kontrabandas preču pārvadāšanai.

Komisijas sagatavotie Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumi paredz ieviest administratīvo atbildību arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai noteiktās kārtības nepievērošanu, kā arī precizē atbildību par prasību pārkāpšanu, strādājot ar ķīmiskām vielām.

Likumprojekts trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimā.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde