Saeima atbalsta iespēju bērniem noteikt piespiedu uzvedības ierobežojumus

(22.04.2010.)

Saeima ceturtdien, 22.aprīlī, lēma atjaunot uzvedības ierobežojumus bērniem kā audzinoša rakstura piespiedu līdzekli. To nosaka trešajā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā „Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”.

Šādi grozījumi nepieciešami, lai nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem par mazāk smagiem pārkāpumiem varētu nepiemērot reālu brīvības atņemšanu, bet noteikt citus audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus.

Grozījumi nosaka iespēju bērnam piemērot uzvedības ierobežojumus uz laiku no 30 dienām līdz 12 mēnešiem. Bērnam varēs aizliegt apmeklēt noteiktas sabiedriskās vietās, satikties ar noteiktām personām, uzlikt par pienākumu noteiktā diennakts laikā atrasties savā dzīvesvietā, kā arī periodiski ierasties uz reģistrāciju Valsts policijā. Tāpat kā audzinoša rakstura piespiedu līdzekli bērnam varēs noteikt pienākumu piedalīties pašvaldības sociālās korekcijas un sociālās palīdzības programmās, turpināt pamatizglītības apguvi, kā arī ierasties uz konsultāciju pie psihologa, ārsta vai cita speciālista.

Uzvedības ierobežošana kā audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis tika piemērots līdz 2006.gadam, kad Saeima lēma par šīs normas izslēgšanu, jo pašvaldības bija norādījušas uz nespēju rast šim mērķim nepieciešamo finansējumu.

Atbildīgās komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene pauž gandarījumu par panākto vienošanos ar pašvaldībām, kas paudušas atbalstu šiem būtiskajiem grozījumiem un sava budžeta ietvaros apņēmušās piemērot alternatīvus drošības līdzekļus un kontrolēt to ievērošanu.

Saskaņā ar likumu tiesnesis vai administratīvā komisija varēs uzlikt bērnam par pienākumu ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu vai citādas atkarības arī tad, ja bērns vai viņa vecāki tam nepiekrīt.

Ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa - sabiedriskā darba - izpildes laikā persona sasniedz 18 gadu vecumu, darba izpildi jaunietis turpina, kamēr piespiedu līdzeklis izpildīts pilnā apmērā, paredz likums.

Lemjot par bērna ievietošanu sociālās korekcijas iestādē, tiesām turpmāk pēc iespējas būs jāņem vērā bērna izglītības līmenis un nepieciešamība turpināt izglītību, kā arī mācību gada sākums un beigas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā