Budžeta komisija: ieviešot mikrouzņēmuma nodokli, jādomā par darbinieku sociālajām garantijām

(20.04.2010.)

Plānotā mikrouzņēmuma nodokļa ieviešana apdraud šāda uzņēmuma darbinieku tiesības saņemt tādas pašas sociālās garantijas, kādas ir citu uzņēmumu darbiniekiem, otrdien, 20.aprīlī, atzina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, izskatot likumprojektu paketi, kas paredz ieviest mikrouzņēmumu nodokli. Komisija nolēma atlikt likumprojektu izskatīšanu 1.lasījumam un aicināt ekonomikas ministru sniegt papildu argumentus par šāda nodokļa koncepciju.

Iepazīstoties ar valdības piedāvāto likumprojektu paketi, deputāti secināja, ka mikrouzņēmuma nodokļa ieviešana apdraudēs sociālo vienlīdzību. Jaunais regulējums paredz tiesības uzņēmumam izvēlēties palikt līdzšinējā statusā vai kļūt par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju, savukārt uzņēmuma darbiniekam šādas izvēles tiesības nav paredzētas.

Tāpat deputāti iebilda, ka jaunais regulējums visiem mikrouzņēmuma darbiniekiem paredz aprēķināt vienādas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas neatkarīgi no personas darba samaksas apmēra un kvalifikācijas, piemērojot vienotu likmi 33,09 procentu apmērā. Nepieņemami ir arī tas, ka uz mikrouzņēmuma darbiniekiem neattieksies ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums, atvieglojumi par apgādībā esošām personām un attaisnotie izdevumi par izglītību un medicīnas pakalpojumiem.

Iebildumus pret jaunā nodokļa ieviešanu šodien pauda gan Latvijas Nodokļu maksātāju asociācijas, gan arī Labklājības ministrijas pārstāvji, uzsverot, ka šāda situācija nav pieļaujama.

Saeimas Juridiskais birojs šodien norādīja, ka mikrouzņēmuma nodokļa ieviešana varētu būt pretrunā ar Satversmi, jo tiktu pieļauta atšķirīga attieksme pret uzņēmuma ienākuma nodokļa vai mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja darbiniekiem.

Jaunā nodokļa ieviešana paredz iespēju gan jaundibinātajiem, gan jau esošajiem mazajiem uzņēmumiem, kuru apgrozījums gadā nepārsniedz 70 tūkstošus latu un kuri nodarbina ne vairāk kā piecus darbiniekus, iegūt mikrouzņēmuma statusu un reģistrēties kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem.

Šādiem uzņēmējiem plānots ieviest mikrouzņēmuma nodokli 20 procentu apmērā no apgrozījuma. Nodoklī plānots ietvert valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par mikrouzņēmuma darbiniekiem. Ja uzņēmuma apgrozījums pārsniegs 70 tūkstošus latu, tad summai virs šī limita paredzēts piemērot nodokļa 30 procentu likmi.

Ņemot vērā, ka pašreizējos ekonomiskajos apstākļos daudzi iedzīvotāji palikuši bez darba, jaunais regulējums šiem cilvēkiem dotu iespēju uzsākt savu uzņēmējdarbību, ko veicinātu administratīvo prasību samazināšana un vienkāršota uzņēmumu ienākuma nodokļa, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu noteikšanas kārtība mazajos uzņēmumos, norāda likumprojekta izstrādātāji Finanšu ministrijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā