Sporta apakškomisija: LOK jāstiprina sadarbība ar Paralimpisko komiteju

(13.04.2010.)

Saeimas Sporta apakškomisijas deputāti otrdien, 13.aprīlī, iepazīstoties ar Latvijas Paralimpiskās komitejas darba aktualitātēm, izteica atzinību par sportiskajiem sasniegumiem un aicināja meklēt ciešākas sadarbības iespējas ar Latvijas Olimpisko komiteju (LOK).

„Pirms četriem pieciem gadiem Latvijas paralimpiskās kustības attiecības ar Olimpiskās komitejas vadību bija labākas,” atzina apakškomisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis. „Lai skaidrotu situāciju un aicinātu stiprināt sadarbību, personīgi tiksimies arī ar Latvijas Olimpiskās komitejas vadību.”

Latvijas Paralimpiskās komitejas izpilddirektors Andris Ulmanis skaidroja, ka savulaik paralimpiskā kustība bija LOK goda biedrs un arī finansējums tika saņemts caur LOK. Taču pirms vairākiem gadiem šāds sadarbības modelis tika pārtraukts, skaidroja A.Ulmanis.

Deputāti pauda izbrīnu par sadarbības trūkumu un atzina, ka LOK un paralimpiskajai kustībai būtu jāstrādā ciešā koordinācijā.

Apakškomisija arī vienojās uzrunāt Latvijas Nacionālo sporta padomi, aicinot izvērtēt samērīgāku naudas apbalvojuma apmēru. Šobrīd Ministru kabineta noteikumi paredz, ka paralimpisko sacensību laureāti saņem vien piekto daļu no tās balvas summas, kas noteikta olimpiāžu laureātiem.

Deputāti noskaidroja, ka Latvijā nopietni trenējas teju 150 cilvēki ar kustību traucējumiem, savukārt starptautiskās sacensībās piedalās apmēram 70 sportisti. Paralimpiskās kustības attīstību kavē nepietiekams finansējums un neatrisinātais jautājums par medicīnisko rehabilitāciju sportistiem, kuri trenējas visu gadu un piedalās sacensībās.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā