Saeima galīgajā lasījumā atbalsta grozījumus divos militārās jomas likumos

(11.03.2010.)

Saeima ceturtdien, 11.martā, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Nacionālo bruņoto spēku likumā un Militārā dienesta likumā, ar kuriem tiek veikta virkne reformu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadības struktūrā, kā arī aizsardzības jomā kopumā.  

Līdz ar reformu tiek samazināta NBS administratīvā pārvalde un vienkāršota pakļautības kārtība. Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā ļaus izvairīsies no NBS funkciju un uzdevumu sadrumstalotības, kā arī ļaus NBS komandierim precīzāk noteikt atsevišķu vienību uzdevumus.

Ar grozījumiem NBS uzdevumi tiek definēti vienkopus vienā Nacionālo bruņoto spēku likuma pantā. Līdzšinējā likuma redakcija noteica katra Nacionālo bruņoto spēku veida un atsevišķas vienības funkcijas un uzdevumus, tādējādi apgrūtinot NBS komandierim īstenot vienvadības principu un kontrolēt uzdevumu izpildi.

Ņemot vērā, ka no 2011.gada 1.janvāra paredzēts atteikties no militārajiem darbiniekiem, Nacionālo bruņoto spēku likums papildināts ar nepieciešamajiem precizējumiem. Vienlaikus paredzēts, ka Valsts robežsardze tiek iekļauta NBS sastāvā nevis kara laikā, bet jau izņēmuma stāvokļa izsludināšanas brīdī.

Tāpat grozījumi paredz, ka NBS atsevišķos gadījumos sniedz atbalstu Valsts policijai, Drošības policijai un civilās aizsardzības sistēmai. Papildus tam likumā precizēta arī Militārās policijas definīcija un uzskaitīti tās pienākumi.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt