Saeimas komisija: mazināsies birokrātija darba aizsardzības jomā

(09.03.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 9.martā, pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Darba aizsardzības likumā, paredzot atvieglot uzņēmējiem darba aizsardzības jomā noteiktās prasības.

Likumprojekts paredz, ka darba devēji turpmāk paši varēs noteikt uzņēmumā nepieciešamo darba aizsardzības speciālistu skaitu. Ņemot vērā nodarbināto skaitu un darba specifiku, uzņēmēji varēs pieņemt darbā vai norīkot darba aizsardzības speciālistus, vai arī izveidot darba aizsardzības struktūrvienību.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča norāda, ka šis ir solis pretī uzņēmējiem, ļaujot darba devējiem pašiem izvērtēt, cik darba aizsardzības speciālistu nepieciešams darba vietā. „Patlaban tas rakstīts likumā, taču mums nevajadzētu uzņēmēju vietā izlemt lietas, ko vislabāk var izvērtēt viņi paši,” uzsver A.Barča. Viņa norāda, ka jāmazina birokrātija, rodot kompromisu starp valsts prasībām un uzņēmēju iespējām.

Patlaban darba aizsardzības speciālistu minimālo skaitu uzņēmumā nosaka likums. Ja uzņēmumā strādā 10 līdz 50 nodarbinātie, jānorīko viens darba aizsardzības speciālists. Savukārt, ja nodarbināto skaits pārsniedz 50, jānorīko vairāki speciālisti vai jāveido darba aizsardzības struktūrvienība.

Lai samazinātu administratīvo slogu, no likuma paredzēts svītrot arī normu, kas nosaka darba devējam pienākumu informēt Valsts darba inspekciju par darba vides riska novērtēšanas rezultātiem. Šāds pienākums noteikts uzņēmējiem, kas nodarbojas ar bīstamiem komercdarbības veidiem.

Par Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātajiem grozījumiem Darba aizsardzības likumā trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai. 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt