Budžeta komisija konceptuāli atbalsta PVN samazināšanu viesnīcām

(09.03.2010.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 9.martā, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”, kas paredz viesu izmitināšanas pakalpojumiem piemērot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pazemināto 10 procentu likmi.

Lai gan Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš aicināja šodien vēl nesteigties ar lēmuma pieņemšanu, jo vispirms būtu jāizvērtē nodokļa izmaiņu fiskālā ietekme un jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem, par likumprojekta virzību 1.lasījumā nobalsoja septiņi komisijas deputāti, pret bija - četri, bet viens deputāts atturējās.

„Neceram uz milzīgu apjomu palielināšanos, taču tā mēs varētu nezaudēt esošās darba vietas, noturēt tūrisma nozari un radīt iespēju atgriezties Latvijas tirgū tiem, kuri pārreģistrējās Igaunijā,” sacīja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretāre Karina Pētersone. 

Līdz ar PVN likmes pazemināšanu Latvijas tūrisma nozare atgūtu konkurētspēju un nodrošinātu darba vietas, kā arī uzlabotu valsts ārējās tirdzniecības bilanci, sēdē pauda Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis.

Noraidošu attieksmi pret ieceri tūrisma nozarei samazināt PVN pauda Finanšu ministrijas Nodokļu politikas departamenta direktore Daina Robežniece, jo likmes pazemināšana plānotos ieņēmumus valsts budžetā samazinātu par 7,1 miljonu latu. 

Savukārt ekonomikas ministrs Artis Kampars norādīja, ka FM aprēķini par zaudējumiem nav pamatoti, jo pēc būtības tūrisma nozare lēnām, bet atkopjas - ir pieaudzis pieprasījums un šī gada prognozes ir optimistiskas. Tāpēc Ekonomikas ministrija varot atbalstīt tādus PVN likuma grozījumus, kas ilgtermiņā nodrošinātu tūrisma nozares starptautisko konkurētspēju un veicinātu uzņēmēju atgriešanos Latvijā, kas augsto nodokļu dēļ savu darbību pārreģistrējuši citur. Ministrs arī rosināja izmaiņas nodokļos saskaņot ar starptautiskajiem aizdevējiem, jo citādi „pastāv risks nonākt diezgan sarežģītā situācijā”.

PVN pazemināto 10 procentu likmi grozījumu autori rosina piemērot viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesnīcās, moteļos, viesu mājās un tūrisma mītnēs. Patlaban šiem pakalpojumiem PVN likme ir 21 procents. 

Par Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā konceptuāli atbalstītajiem grozījumiem likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt