Jānis Strazdiņš: jāatsakās no „sausā likuma” 1.septembrī

(08.03.2010.)
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš uzskata, ka Saeimai jāpārskata lēmums par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības aizliegumu Zinību dienā.

„Šādi aizliegumi nekad nesasniedz mērķi. Tā vietā ir jāvelta laiks bērnu audzināšanai un jāmāca noraidoša attieksme pret alkoholu,” aicina J.Strazdiņš. „Klajš pierādījums aizliegumu bezjēdzībai bija Gorbočova laiki, kad, apejot aizliegumu, cilvēki neatļauto dziru pildīja kafijas termosos un lietoja no tasītēm.”

Komisijas priekšsēdētājs norāda, ka viņa kā ārsta prakse liecina, ka pusaudži alkoholu sāk lietot jau 15 un 16 gadu vecumā. Šie jaunieši ne tuvu nav sasnieguši pilngadību un viņiem alkohola iegāde nedrīkstētu būt iespējama nevienā gada dienā. Satraucoša ir tendence, ka lielai daļai bērnu tēvi sirgst ar alkoholismu, līdz ar to viņiem trūkts kontroles un ātrāk rodas atkarība.

1.septembrī aizliedzot alkohola iegādi visiem, tai skaitā tūristiem un restorānu apmeklētājiem, tiek parādīta bezspēcība īstenot jau esošos aizliegumus. „Tas ir kā padoties un izkārt balto karogu,” pauž J.Strazdiņš, piebilstot, ka tirdzniecības aizliegumu vietā būtu jāpastiprina īpašnieku atbildība par alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem. Nav efektīvi sodīt atsevišķus pārdevējus un pircējus, tā vietā policijai aktīvāk jāizmanto iespējas par likuma neievērošanu atņemt alkoholisko dzērienu tirdzniecības licences.

„Atgriežot likumu atpakaļ parlamentā, Valsts prezidents rīkojies pareizi,” uzsver komisijas priekšsēdētājs. „Saeimas deputātiem vēlreiz jāspriež par šo likumu un jāpieņem saprātīgs lēmumus.”




Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā