Saeimas priekšsēdētājs: NATO PA organizēšana ir ne tikai politisks, bet arī ekonomisks ieguvums (foto)

(11.02.2010.)

NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) šī gada pavasara sesijas organizēšana Rīgā sniegs ne tikai politisku, bet arī ekonomisku ieguvumu, ceturtdien, 11.februārī, preses konferencē uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Saeimas priekšsēdētājs norādīja, ka Saeimas lēmums par NATO PA rīkošanu tika pieņemts jau 2005.gadā un patlaban šī pasākuma organizēšana ir kļuvusi par mūsu valsts atbildību un pienākumu pret partneriem NATO. G.Daudze skaidroja, ka tā ir iespēja Latvijai pievērst pastiprinātu starptautisku uzmanību. Paredzams, ka Latvijā ieradīsies NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens (Anders Fogh Rasmussen), kā arī apmēram 400 delegāti no NATO dalībvalstīm un asociētajām valstīm. Rīgu šī pasākuma ietvaros kopumā varētu apmeklēt līdz tūkstotim cilvēku.

NATO PA delegāti un viesi paši apmaksās viesnīcu, ēdināšanas un citus izdevumus, tādējādi plānots, ka viņi Latvijā varētu iztērēt aptuveni vienu miljonu eiro, pauda G.Daudze. 

Saeimas priekšsēdētājs sacīja, ka Rīgā drošības pasākumi nebūs tik apjomīgi kā NATO Rīgas samita laikā 2006.gadā un satiksmes ierobežojumi attieksies galvenokārt uz sesijas norises vietu Ķīpsalā. Tiks darīts viss iespējamais, lai pēc iespējas mazāk traucētu rīdzinieku ikdienu.

NATO PA Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle uzsvēra Parlamentārās Asamblejas lomu, norādot, ka atsevišķos jautājumos PA bijusi daudz kategoriskāka un stingrāka nekā pati Ziemeļatlantijas līguma organizācija. Izšķirošu lomu tas esot spēlējis arī laikā, kad tika lemts par Latvijas uzņemšanu NATO.

V.Paegle informēja, ka pavasara sesijā Rīgā aktuāli būs starptautiskās drošības jautājumi. Izskatāmo tēmu lokā būs arī jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas izstrāde, alianses attiecības ar Irānu un Krieviju, pasaules ekonomiskā krīze, kā arī NATO vadītā militārā operācija Afganistānā, pauda V.Paegle. 

NATO PA pavasara sesija Rīgā notiks no 2010.gada 28.maija līdz 1.jūnijam starptautiskajā izstāžu centrā „Ķīpsala”.

NATO PA sesijas norisinās divas reizes gadā - pavasarī un rudenī. Iepriekšējā NATO PA sesija notika Lielbritānijas pilsētā Edinburgā; šopavasar tā plānota Rīgā, savukārt 2010.gada rudenī - Polijas galvaspilsētā Varšavā.

NATO Parlamentārā Asambleja ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. NATO PA ir kā tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai.

Ar plašāku informāciju par NATO PA un PA pavasara sesiju var iepazīties NATO PA 2010.gada pavasara sesijas mājaslapā: http://www.natopariga.lv/, kā arī organizācijas oficiālajā mājaslapā: http://www.nato-pa.int/.

Fotogrāfijas no preses konferences: www.flickr.com/saeima.
Video no preses konferences pieejams:
www.youtube.com/SaeimaSAB.
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem