Saeimas komisijā pārrunā vienas pieturas aģentūru izveidi pašvaldībās

(10.02.2010.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 10.februārī, tiekoties ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Edgaru Zalānu, pārrunāja iespējas izveidot vienas pieturas aģentūras reģionos un novados.

Apspriežot pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem, komisijas deputāts Jānis Lagzdiņš (TP) rosināja pašvaldību pakalpojumu centru darbību organizēt tā, lai iedzīvotāji vienuviet varētu saņemt gan pašvaldību, gan arī valsts pakalpojumus. Tā rezultātā iedzīvotājiem vairs nevajadzētu personīgi vērsties katrā attiecīgajā iestādē.

Komisijas sēdē reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs E.Zalāns deputātus informēja par ministrijas plāniem veidot vienas pieturas aģentūras. Iecerēts, ka tajās iedzīvotāji vērstos tikai ar iesniegumu, bet pārējo informāciju, kas nepieciešama konkrētā pakalpojuma nodrošināšanai, pašvaldības iegūtu no dažādiem reģistriem.

Šāda iespēja reģionu un novadu iedzīvotājus nodrošinātu arī kvalitatīviem pakalpojumiem, bet valstij un pašvaldībām ļautu ietaupīt uz administratīvo izdevumu rēķina. Tomēr šobrīd nav izdevies panākt ne vienotu starpministriju viedokli, ne arī valdības atbalstu, lai valsts sniegtie pakalpojumi būtu pieejami pašvaldību pakalpojumu centros, atzina ministrs. 

Savukārt deputāts Staņislavs Šķesters (ZZS) pauda viedokli, ka visu pakalpojumu sniegšana vienā vietā nemaz nav iespējama, jo nozaru ministrijas nekad nespēs vienoties par to, kādus pakalpojumus nodot pašvaldību pārziņā.

Kopš Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pieņemšanas pagājušā gada decembrī Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti regulāri tiekas ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru, lai pārrunātu aktualitātes jaunizveidoto pašvaldību darbā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā