Saeimas apakškomisija: jānodrošina iespēja sazvanīt „03” arī no mobilajiem telefoniem

(02.02.2010.)

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti otrdien, 2.februārī, pēc atbildīgo amatpersonu uzklausīšanas vienojās aicināt Satiksmes ministriju steidzami nodrošināt tiešā iezvana iespēju neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai (NMP) gan no fiksētajām, gan mobilajām tālruņu līnijām.

Apakškomisijas deputāti šodien tikās ar atbildīgajām amatpersonām, lai iepazītos ar vienota NMP dienesta izveides gaitu. Deputāti secināja, ka darbi norit pietiekami sekmīgi, lai līdz 2010.gada vidum dienesta reformu varētu pabeigt, taču joprojām daudzi jautājumi ir neskaidri.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Valdis Ģīlis uzsvēra, ka pēc iespējas ātrāk jānodrošina iespēja pa telefona numuru „03” NMP dienestu sazvanīt ne tikai no fiksētājiem, bet arī mobilajiem telefoniem. Patlaban no mobilajiem telefoniem ātro palīdzību var izsaukt, tikai zvanot „112”. Tas prasa vairāk laika, jo zvanītājam jāgaida, līdz tiks savienots ar NMP dienestu.

„Pacienta veselību un dzīvību var izšķirt dažas minūtes, un mēs nedrīkstam pieļaut, ka dzīvība pārtrūkst zvanu pāradresācijas dēļ,” norādīja V.Ģīlis.

Kā atzina NMP dienesta direktora vietniece Renāte Pupele, 71 procentā gadījumu palīdzības sniegšanas uzsākšanas laiks ir būtisks pacienta veselībai un dzīvībai. Tikai 1,5 procentos gadījumos, izsaucot ātro palīdzību, palīdzības sniegšanā vienlaicīgi iesaistās vairāki glābšanas dienesti, noskaidroja deputāti.

Apakškomisijas deputāti pauda bažas par nepietiekamo NMP dienesta tehnisko nodrošinājumu un aicināja Veselības ministriju rast papildu finansējumu šim mērķim. R.Pupele deputātus informēja, ka puse ātrās palīdzības mašīnu ir vecākas par septiņiem gadiem un ar lielu nobraukumu. Nereti nolietots ir arī dzīvības, veselības funkciju saglabāšanai un uzturēšanai nepieciešamais medicīniskais aprīkojums.

Patlaban NMP dienestam ir 150 brigādes un tajā strādā 2621 darbinieks. Šī gada laikā plānots pārskatīt brigāžu skaitu un izvietojumu visā valstī. Līdz 2012.gadam NMP brigādes būs izvietotas 30 jaunās vietās, informēja NMP dienesta pārstāve.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt