Saeimas komisijas: vēl daudz darāmā tautsaimniecības atveseļošanai

(27.01.2010.)

Šobrīd ekonomiskā situācija stabilizējas, bet Saeimai un Ministru kabinetam vēl daudz darāmā, lai valsts izkļūtu no krīzes un Latvijas ekonomiku nostādītu uz stabiliem pamatiem. To trešdien, 27.janvārī, pārrunājot ekonomiskās attīstības perspektīvas, secināja Saeimas deputāti no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas.

„Šodienas sēdē izskanēja gan brīdinājumi, gan izaicinājumi. Ir svarīgi turpināt iesākto, lai valsts ekonomiku padarītu stabilu un uzņēmējus konkurētspējīgus. Tas jādara, paturot prātā mērķi - eiro ieviest 2014.gadā,” uzsvēra Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš.

Pieņemot katru lēmumu, ir jāizvērtē tā ietekme uz tautsaimniecības attīstību, un eiro ieviešana ir viens no veidiem, kā atjaunot stabilitāti un kāpināt ārvalstu investoru interesi par Latviju, pauda Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Iepazīstinot ar Latvijas Bankas prognozēm, tās prezidents Ilmārs Rimšēvičs skaidroja, ka šogad svarīgākais darbs ir 2011.gada budžeta sastādīšana. To darot, būs jāmeklē ietaupījumi 400-500 miljonu latu apmērā, tāpēc jāturpina funkciju izvērtēšana un strukturālās reformas. Pat ja vēl nav skaidrība par budžeta aprisēm, ir svarīgi pateikt, ka nodokļi netiks celti, norādīja I.Rimšēvičs.

Ekonomiskais kritums ir stabilizējies, un vērojamas vairākas pozitīvas tendences, deputātiem atzina AS „SEB banka” padomnieks Andris Vilks. Viņš aicināja uzlabot uzņēmējdarbības vidi un izraudzīties atbalstāmās nozares. Tik mazai valstij kā Latvijai jāatbalsta klasteru veidošana, kad nozares uzņēmumi sadarbojas visos posmos - no izglītības ieguves līdz produkta pārdošanai.

Taujāts par banku iespējām mainīt šobrīd piesardzīgo kreditēšanas politiku, A.Vilks prognozēja, ka bankas līdz vasarai būs tikušas galā ar savām iekšējām problēmām un varēs uzsākt aktīvāku kreditēšanu. Vienlaikus viņš piebilda, ka svarīgs būs Latvijas kredītreitings un politiskā stabilitāte.

Deputāts Mārtiņš Roze (ZZS) aicināja kredītpolitiku pārskatīt vēl pirms lauksaimnieki sāks pavasara sēju. „Pārtikas nozare šobrīd burtiski izvelk ekonomiku. Bankas pretimnākšana būtu saprotama, jo lauksaimnieki savus maksājumus veic disciplinēti,” diskusijā norādīja M.Roze.

NCH Investīciju fondu grupas vecākais viceprezidents Kārlis Cerbulis uzsvēra, ka Latvijai jau ir pieredze, kā atkopties no krīzēm. Viņš prognozēja, ka pasaules ekonomiskā krīze tik drīz nebeigsies, bet pieņems citu formu. Tāpēc Latvijai būtu jāsaimnieko kā pieticīgai ģimenei, kas rūpējas par skolēniem un pensionāriem un cenšas lieki neaizņemties. Jāatvieglo kreditēšana uzņēmumiem, savukārt patērētājiem tā jāapgrūtina, uzskata K.Cerbulis.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā