Saeimas komisija konceptuāli atbalsta jaunu Zemessardzes likumu

(19.01.2010.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 19.janvārī, atbalstīja izskatīšanai Saeimā 1.lasījumā jaunu Latvijas Republikas Zemessardzes likumu.

Zemessardzes likums piedāvā jaunu Zemessardzes definīciju, kas precīzāk raksturo pašreizējo Zemessardzes lomu valsts aizsardzības sistēmā. Likumprojekts nosaka Zemessardzes mērķus, uzdevumus, struktūru, vadību un komplektēšanas principus, kā arī zemessargu sociālās garantijas, apbalvošanas nosacījumus un zemessargu dienesta gaitas kārtību.

Jauns Zemessardzes likums bija nepieciešams, jo kopš Zemessardzes dibināšanas būtiski mainījušās tās funkcijas un spēkā esošais likums bija kļuvis nepilnīgs, norāda komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš. „Zemessardzes funkcijas šobrīd jau ir daudz plašākas nekā tās dibināšanas laikā. Klāt nākušas, piemēram, atbalsta funkcijas regulārajiem bruņotajiem spēkiem, kā arī zemessargu dalība starptautiskajās misijās,” skaidro J.Dalbiņš.

Komisijas priekšsēdētājs uzsver, ka saskaņā ar jauno likumu savus pienākumus pildoši zemessargi tiks pielīdzināti karavīriem, kas ļaus tiem nodrošināt arī noteiktas sociālās garantijas. Tāpat jaunais likumprojekts sakārtos zemessargu dienesta gaitas kārtību. „Tiks novērstas līdzšinējās situācijas, kad ārrindas zemessargi dien gadiem un neiegūst jaunas pakāpes,” norāda J.Dalbiņš. Viņš arī akcentē, ka komisija likumprojekta izskatīšanas gaitā uzstās uz nepieciešamību saglabāt atsevišķu Zemessardzes štābu, jo bez šādas vadības struktūras tās darbība būtu apgrūtināta. 

Plānots, ka Saeima likumprojektu 1.lasījumā izskatīs jau šo ceturtdien, 21.janvārī.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde