Saeimas komisija: pilnas pensijas pienākas arī izdienas pensiju saņēmējiem

(18.01.2010.)
Pensijas pilnā apmērā jāsaņem arī tiem pensionāriem, kuriem tās no saviem budžetiem maksā vairākas ministrijas un drošības iestādes, norāda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā. Komisija ir nosūtījusi attiecīgajām institūcijām vēstuli ar lūgumu vērtēt, kādi grozījumi likumos nepieciešami, lai arī izdienas pensijas maksātu pilnā apmērā un atmaksātu ieturēto. 

„Ārpus Satversmes tiesas sprieduma patlaban ir palikušas izdienas pensijas tiesnešiem, prokuroriem, karavīriem, māksliniekiem, diplomātiem un citiem bijušajiem vairāku dienestu darbiniekiem, kuriem kopš 1996.gada tās maksā no bijušās darbavietas budžeta. Taču esmu pārliecināta, ka arī šiem pensiju saņēmējiem jāatgriež ieturētais, negaidot jaunus tiesu procesus,” uzskata Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.  

Komisijā norāda, ka šajā gadījumā nepieciešams grozīt likumus, kas regulē izdienas pensiju izmaksu katrā nozarē. Tāpat ministrijām savos budžetos ir jārod nauda, lai finansētu ieturējumu atmaksu. 

„Esam aicinājuši atbildīgās iestādes vērtēt, kādi darbi ir jāpaveic, lai ieturēto saņemtu pilnīgi visi pensionāri, arī tie, kuriem piešķirtas izdienas pensijas,” informē A.Barča.  

Sociālo un darba lietu komisija šādas vēstules nosūtījusi ārlietu ministram, iekšlietu ministram, tieslietu ministram, kultūras ministram, aizsardzības ministram, ģenerālprokuroram, kā arī Satversmes aizsardzības biroja un Korupcijas novēršanas un apkarošas biroja vadītājiem. 

Jau ziņots, ka Sociālo un darba lietu komisija ir izstrādājusi mehānismu, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu un pensionāriem atmaksātu laika posmā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 31.janvārim ieturēto pensijas daļu. 

Komisijas izstrādātais Pensiju ieturējumu atmaksāšanas likuma projekts paredz, ka vecuma pensiju saņēmējiem ieturētā pensijas daļa tiks izmaksāta šī gada aprīlī kopā ar aprīļa pensiju. Līdztekus jaunā likuma projektam ir sagatavoti atbilstoši grozījumi arī likumā „Par valsts pensijām”, kā arī likumā „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”. 

Komisija lūgs Saeimu šo trīs likumprojektu paketi kā steidzamu pirmajā lasījumā skatīt 21.janvārī. 



Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā