Saeimas priekšsēdētāja valsts valodai veltītajā konferencē: latviešu valoda un latviskā kultūra ir valsts pamatvērtības

(08.10.2021.)
Gallery

Latviešu valoda un latviskā kultūra ir būtiskas mūsu nācijas un valsts pamatvērtības. Valoda un kultūra – tās abas savā starpā ir cieši saistītas un nedalāmas, nosaka gan tautas, gan indivīda identitātes kodolu. Kultūra palīdz apzināties to, kas mums ir svarīgs. Valoda nosaka veidu, kādā mēs domājam, sazināmies savā starpā un ieceram sev mērķus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 8.oktobrī, piedaloties  Valsts valodas dienai veltītās konferences “Valsts valoda – tas ir darbības vārds. Valsts valoda 21.gadsimta Latvijai” atklāšanā. 

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka arī valsts neatkarības atjaunošana pirms 30 gadiem notika, rūpējoties par latviešu valodas pozīciju nostiprināšanu visās dzīves jomās, kas padomju okupācijas laikā rusifikācijas rezultātā bija dramatiski vājināta. 

I.Mūrniece arī atgādināja, ka tikai pirms desmit gadiem tika iniciēts referendums par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, un uzsvēra, ka, no šodienas pozīcijām raugoties, ir paveikts milzīgs darbs latviešu valodas pozīciju nostiprināšanā, gan aizsargājot iedzīvotāju intereses saņemt pakalpojumus valsts valodā, gan izglītības jomā. Savukārt lielāks atbalsts valsts līmenī nepieciešams latgaliešu rakstu valodas attīstībai un lībiešu valodas saglabāšanai. 

“Mēs dzīvojam laikmetā, kad notiek ļoti strauja saziņa: ātri iegūstam informāciju, ātri ar to apmaināmies, bet ēnas puse šai straujai saziņai ir valodas noplicināšana,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. I.Mūrniece pauda bažas, ka ātrajās ziņās, vienkāršotajos tekstos un pat tikai dažādās zīmēs pazūd valodas bagātība, stila daudzveidība un krāšņums, samazinās senvārdu, apvidvārdu lietošana, pazūd parunas, teicieni, aforismi un līdzības, kas tik ļoti bagātina valodu un paver tās dziļumu. 

Tāpat kā nopietnu signālu I.Mūrniece minēja plašo angļu valodas lietojumu jauniešu vidū, kas var ietekmēt latviešu valodas sintaksi, un valodnieku raizes par risku pazaudēt latviešu valodu kā zinātnes valodu. 

“Latvieši mīl savu valodu, latviešu valodai veltīts daudz skaistu vārdu, dzejas, dziesmu. Bet tieši mīlestība un nemitīgās rūpes palīdz uzplaukt latviešu valodai aizvien skanīgākai, bagātīgākai, ilgmūžīgākai,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, izsakot pateicību visiem, kam patiesi rūp latviešu valoda. 

“Mīlēsim un kopsim savu valodu, svinēsim valodu, vedīsim valodu visur sev līdzi, lai kur mēs ietu un lai kādu darbu darītu!” savas uzrunas noslēgumā aicināja Saeimas priekšsēdētāja I.Mūrniece. 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157719976038563
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā