Ināra Mūrniece: Latvija un Lietuva ir tuvi partneri un stratēģiskie sabiedrotie

(23.07.2019.)
VideosGallery

Latvija un Lietuva ir tuvi partneri un stratēģiskie sabiedrotie ar dinamisku politisko dialogu un ekonomisko sadarbību, kā arī aktīviem kultūras kontaktiem, otrdien, 23.jūlijā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimā sveicot Lietuvas Republikas prezidentu Gitanu Nausēdu (Gitanas Nausėda).

Esam NATO dalībvalstis, kuras atrodas pie alianses austrumu robežas un sastopas ar aizvien pieaugošiem drošības izaicinājumiem. I.Mūrniece un G.Nausēda bija vienisprātis, ka Baltijas valstīm ir jāturpina veiksmīgais darbs pie reģiona drošības stiprināšanas. Svarīgi attīstīt arī tādus būtiskus infrastruktūras projektus kā Rail Baltica, kas savieno un satuvina mūsu reģionu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Tāpat vērā ņemams progress kopīgi sasniegts jautājumos, kas skar enerģētikas sektoru.

Kā nelielām un līdzīgi domājošām valstīm mums ir vieglāk iestāties par savām interesēm, ja darām to kopā. Tādēļ esam ieinteresēti turpināt konstruktīvo un pragmatisko dialogu gan Baltijas Asamblejā, gan cieši sadarbojoties ar Ziemeļvalstīm un Poliju, sacīja I.Mūrniece. 

Tikšanās dalībnieki pauda gandarījumu par veiksmīgo sadarbību ekonomikā – abas valstis pašlaik piedzīvo spēcīgu ekonomisko izaugsmi, un Lietuva ir mūsu lielākais tirdzniecības partneris. Vienlaikus ir labi priekšnoteikumi, lai kaimiņvalstis paplašinātu biznesa saites, tostarp jauno tehnoloģiju, inovāciju, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomās. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par to, ka abas valstis strādā pie līgumtiesiskās bāzes attīstības, lai stiprinātu sadarbības juridisko pamatu.

Tikšanās laikā apspriesta arī Krievijas atgriešanās Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā  bez papildu nosacījumiem. Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka tas ir negatīvi vērtējams precedents, kas apdraud šīs institūcijas starptautisko statusu, kā arī Eiropas vērtību un tiesiskuma sarga reputāciju. Latvija turpinās ciešu sadarbību un konsultācijas ar līdzīgi domājošām valstīm, lai aizsargātu starptautiskās tiesības un pamatvērtības.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka jau pēc mēneša kopā svinēsim Baltijas ceļa 30.gadadienu, pieminot vienu no pasaules vēsturē redzamākajām nevardarbīgas pretošanās akcijām, kas palīdzēja Baltijas tautām atjaunot savas valstis. Lietuvas prezidents atminējās, ka šajā akcijā piedalījās kopā ar vecākiem, esot Latvijas pusē, un ir gatavs šogad atkal sadoties rokās, lai demonstrētu, ka esam un allaž esam bijuši draudzīgas nācijas, kas kopā var daudz sasniegt. 

Ar Lietuvas prezidentu šodien parlamentā tikās arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja, Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Lietuvas parlamentu vadītāja Juta Strīķe, kā arī Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.   

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157709826176101
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt