Čigāne: Latvija var būt piemērs citām ES valstīm ieroču iegādes un glabāšanas regulējumā

(09.03.2016.)
Gallery

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 9. martā, apstiprināja divas Latvijas nacionālās pozīcijas par jautājumiem cīņai pret terorismu, tostarp Latvijas nacionālo pozīciju par priekšlikumu izmaiņām direktīvā par ieroču iegādes un glabāšanas kontroli. Par šo jautājumu notiks debates 10. un 11. martā gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē.

“Latvijā tiesiskais regulējums attiecībā uz ieroču iegādi un glabāšanu ir salīdzinoši stingrs, tostarp noteikts, ka šaujamieroču glabāšana atļauta no 18 gadu vecuma, kā arī obligāta prasība iziet medicīniskās pārbaudes personām, kuras vēlas kļūt par šaujamieroča īpašnieku. Latvija uzskata, ka šīs prasības nav jāmīkstina un arī Eiropas Savienības līmenī dalībvalstīm jāvirzās uz pietiekami stingru regulējumu, kas būtu līdzīgs Latvijā spēkā esošajam,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja akcentē, ka pēc Parīzes terora aktiem ES dalībvalstis apņēmās aktīvāk strādāt pie instrumentiem terorisma apkarošanai un jautājums par izmaiņām ieroču iegādes un glabāšanas kontroles direktīvā ir viens no tiem.

ES dalībvalstīs regulējums attiecībā uz ieroču iegādi un glabāšanu būtiski atšķiras, tostarp atšķiras prasības par minimālo vecumu ieroču glabāšanai, civilai lietošanai paredzētu pusautomātisko šaujamieroču aizliegumu un citas. Katrā no jautājumiem Nīderlande kā ES prezidējošā valsts piedāvā vairākus regulējuma variantus, par kuriem Padomes sanāksmē paredzētas dalībvalstu iekšlietu ministru debates.


Fotogrāfijas no sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157665083247280
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 16.jūnijā