Atvieglo nosacījumus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņemšanai

(18.06.2015.)

Persona, kurai nav tiesību uz valsts vecuma pensiju, varēs saņemt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu no dienas, kad tā sasniegusi pensionēšanas vecumu. To paredz grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā, ko ceturtdien, 18.jūnijā, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma Saeima. 

Izmaiņas likumā attiecībā uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņemšanas kārtību stāsies spēkā no 2017.gada 1.janvāra. 

Patlaban valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu var saņemt, ja persona par pieciem gadiem pārsniegusi pensionēšanās vecumu. 

Izmaiņas likumā nepieciešamas saistībā ar valstī noteikto pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, kas līdz 2025.gadam sasniegs 65 gadus. Pensijas saņemšanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs kopš 2014.gada paaugstināts no 10 līdz 15 gadiem, bet 2025.gadā pieaugs līdz 20 gadiem, norāda likumprojekta autori. 

Likuma grozījumi ļaus personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir mazāks nekā nepieciešamie 15 gadi, saņemt pabalstu jau no dienas, kad tā būs sasniegusi nepieciešamo pensionēšanās vecumu. 

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts patlaban noteikts 64,03 eiro apmērā. 

Tāpat ar likuma grozījumiem saīsināts termiņš, kādā var pieprasīt valsts sociālos pabalstus – to varēs izdarīt sešu mēnešu laikā no tiesību rašanās dienas līdzšinējo 12 mēnešu vietā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt