Pieprasījumu komisija: NATO samita būtiskākais lēmums – ātrās reaģēšanas vienības izveide

(17.09.2014.)
Gallery

Velsas NATO samita būtiskākais lēmums ir kaujas gatavības paaugstināšanas plāna apstiprināšana, jo īpaši attiecībā uz ātrās reaģēšanas spēju paaugstināšanu. To Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti noskaidroja trešdien, 17.septembrī, tiekoties ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, lai pārrunātu secinājumus pēc NATO samita Velsā.

Jau šonedēļ Lietuvā 28 NATO dalībvalstu bruņoto spēku komandieri tiksies, lai detalizēti diskutētu, kā šo plānu realizēt – tad būs zināmi konkrēti Latvijai veicamie uzdevumi un kādi pasākumi varētu notikt Latvijas teritorijā, deputātus informēja R.Graube. Vienlaikus deputāti noskaidroja, ka lēmums par ātrās reaģēšanas vienības izveidi neattiecas tikai uz NATO Austrumu robežu, bet uz gatavību ikvienai NATO dalībvalstij reaģēt 48 stundu laikā uz apdraudējumu citā organizācijas dalībvalstī.

Atbildot uz komisijas priekšsēdētāja Romualda Ražuka jautājumu par gaisotni, kādā NATO samitā tika pieņemti šie lēmumi, R.Graube sacīja, ka tie bija smagi un resursietilpīgi, jo ikviena valsts grib mieru un stabilitāti, taču vienlaikus noliedza, ka par situāciju Ukrainā satrauktas būtu tikai Baltijas valstis – visas NATO dalībvalstis apzinās ģeopolitiskās situācijas izmaiņas.

Deputātiem akcentējot jautājumu par zemessardzes sagatavotību, NBS komandieris ģenerālleitnants uzsvēra - zemessardze ir valsts aizsardzības daļa, tādēļ apmācībām, bruņojumam un nodrošinājumam jābūt vienādam, piemēram, jau pašlaik notiek arī zemessargu apmācības pretgaisa aizsardzībā. Tāpat tiks arvien ciešāk koordinēta bruņoto spēku sadarbība ar robežsardzi, pauda R.Graube.

Atbildot uz deputātu lūgumu skaidrot Krievijas bruņoto spēku lidaparātu un kuģu pietuvošanos Latvijas teritorijas robežām, R.Graube informēja, ka militārā spēka demonstrācijai var būt politiski mērķi, taču tiešā veidā tas militāru apdraudējumu nerada, vienlaikus akcentējot, ka šo darbību eskalācija var novest pie neprognozējamām sekām.

NATO samita laikā uzmanība tika veltīta arī jautājumiem par NATO operāciju Afganistānā un islāma radikalizāciju NATO pierobežā, deputātus informēja R.Graube.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem