Saeimas priekšsēdētāja Varšavā atklāj Latvijas un Polijas attiecībām starpkaru periodā veltītu izstādi

(09.07.2014.)
Gallery

„Latvijas un Polijas labo attiecību un sadarbības pamatā ir kopīgas demokrātiskās vērtības un labas cilvēciskās attiecības – mūs vieno gan laba sadarbība kultūrā uz izglītībā, gan dalība Eiropas Savienībā un NATO, gan liela poļu mazākumtautību kopiena, kas dzīvo Latvijā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa Polijā, kopā ar Senāta priekšsēdētāja vietnieku Janu Viroviņski (Jan Wyrowinski) atklājot izstādi „Polijas un Latvijas attiecības jauno aktu arhīva krājumos”.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvijas un Polijas divpusējās attiecības divdesmitā gadsimta pirmajā pusē bija draudzīgas, aktīvas un dinamiskas, ko apliecina arī izstādē aplūkojamie dokumenti. Viņa klātesošajiem atgādināja, ka divdesmito gadu sākumā Latvija kā jaunizveidota valsts un Polija, kas pēc 123 gadu perioda bija atguvusi neatkarību, nodibināja diplomātiskās attiecības.

Saeimas priekšsēdētāja izstādes atklāšanā pauda gandarījumu, ka patlaban abu valstu attiecības ir draudzīgākas, aktīvākas un dinamiskākas nekā jebkad iepriekš. „Arī šodien, kad Latvija un Polija ir brīvi un neatkarīgi spēlētāji starptautiskajā sabiedrībā, abas valstis vieno kopīgas vērtības, turklāt mēs apzināmies savu svarīgo lomu un misiju Eiropas vēsturē - sekmīga attīstība katrā no Eiropas valstīm veicina labklājību un stabilitāti visā Eiropas Savienībā un reģionā,” teica S.Āboltiņa.

Izstādes atklāšanā Saeimas priekšsēdētāja atgādināja parunu, ka nākotne ir tām tautām, kas godā un ciena savu vēsturi. „Šī izstāde ir uzskatāms apliecinājums tam, ka mūsu valstis rūpējas par savas vēstures liecību apkopošanu un glabāšanu,” teica S.Āboltiņa, paužot pateicību Polijas Senāta Polijas un Latvijas parlamentārās sadarbības grupas deputātiem, pēc kuru iniciatīvas tapusi izstāde.

S.Āboltiņa pēc Polijas parlamenta priekšsēdētājas ielūguma no 7. līdz 9.jūlijam uzturas oficiālā vizītē Polijā.

Vizītes laikā Saeimas priekšsēdētāja tikās ar Polijas parlamenta augstākajām amatpersonām ― parlamenta priekšsēdētāju Evu Kopaču (Ewa Kopacz) un Senāta priekšsēdētāja vietnieku Janu Viroviņski (Jan Wyrowinski), kā arī ar Polijas un Latvijas parlamentārās sadarbības grupas priekšsēdētāju Kazimežu Kleinu (Kazimierz Kleina) un grupas locekļiem.

Saeimas priekšsēdētāju S.Āboltiņu vizītē pavada Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Polijas parlamentu vadītājs Ivans Klementjevs un grupas loceklis Vilnis Ķirsis.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157645564447041/
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem