Sergejs Dolgopolovs: pavasara sesijā pieņemtas izmaiņas mājokļu jautājumu regulējumā

(27.06.2014.)
VideosGallery

„Šī gada pavasara sesijā komisija noslēdza ļoti garu, sarežģītu un smagu darbu, lai Saeima galīgajā lasījumā varētu pieņemt grozījumus likumos, kas skar mājokļu jautājumus. Viena no novitātēm ir tā, ka no nākamā gada iedzīvotājiem, kuru dzīvojamās mājas atrodas uz citai personai piederošas zemes, vairs nebūs pienākuma zemes īpašniekam kompensēt maksājumu par zemes nekustamā īpašuma nodokli,” akcentē Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs, atskatoties uz komisijas darbu aizvadītajā darba posmā.

Komisijas priekšsēdētājs šādu risinājumu vērtē kā ļoti nozīmīgu, jo pēdējos gados, kad zemes kadastrālās vērtības ir piedzīvojušas daudzkārtīgu pieaugumu, tas ir kļuvis par apgrūtinājumu daudzām ģimenēm, kuru mājoklis atrodas uz citam piederošas zemes.

Kā vēl vienu risinājumu S.Dolgopolovs min dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala definīcijas precizējumu, kā arī iespēju dzīvokļu īpašniekiem rosināt pašvaldību pārskatīt šo zemes gabalu lielumu. „Nav noslēpums, ka savulaik privatizācijas gaitā daudzām mājām, ja tā var teikt, „piegrieza” nesamērīgi lielus zemes gabalus bez iespējas tos pārskatīt, un iedzīvotājiem par zemi, ko nemaz neizmantoja, nācās maksāt lielu naudu,” pauž komisijas priekšsēdētājs, dzīvojamo māju privatizācijas likuma grozījumus vērtējot kā nopietnu soli, lai nākotnē izbeigtu dalītā īpašuma pastāvēšanu. 

„Būtiski, ka no nākamā gada bez vecākiem palikušie bērni, kas sasnieguši pilngadību, pašvaldībā varēs pretendēt uz dzīvokļa pabalstu, bet denacionalizēto māju īrniekiem būs tiesības uz dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu,” raksturojot Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtās izmaiņas likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, akcentē S.Dolgopolovs. Likuma grozījumi arī pilnveido dzīvojamās telpas piedāvāšanas kārtību pašvaldības dzīvokļu rindā, kā arī paredz iespēju ģimenēm ar bērniem pretendēt uz valsts galvojumu kredītam par mājokļa iegādi vai būvniecību.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pavasara sesijā strādājusi arī pie jautājumiem, kas skar vēlēšanas. „Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, plašā ekspertu un nevalstisko organizāciju pārstāvju lokā rīkojām diskusiju, lai vērtētu līdzšinējo regulējumu un apspriestu, kādi jautājumi būtu jārisina nākamajam parlamenta sasaukumam,” informē komisijas priekšsēdētājs. Vēl vienu diskusiju komisija rīkoja, lai vērtētu jaunā priekšvēlēšanu aģitācijas likuma darbību praksē. „Šādas diskusijas ir ļoti nepieciešamas, jo tā ir iespēja likumdevējam atskatīties uz paveikto un izvērtēt sava darba kvalitāti,” pauž S.Dolgopolovs.

Kā izdevušos Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs vērtē kultūrizglītojošo semināru, kas bija veltīts latgaliešu kultūras un garīgā darbinieka, valstsvīra un literāta Franča Trasuna darbībai. „Pasākums izraisīja plašu interesi, un tas bija kā cieņas apliecinājums personībai, kas savu dzīvi veltījusi brīvai un neatkarīgai Latvijai,” atzīmē S.Dolgopolovs. 

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pavasara sesijā sanākusi uz 20 komisijas sēdēm. Šajā laikā komisija kopumā strādājusi ar 20 likumprojektiem, no kuriem pieci Saeimā pieņemti galīgajā lasījumā. 


Video – S.Dolgopolovs stāsta par komisijas darbu 2014.gada pavasara sesijā: http://ej.uz/og8b
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests


Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde