Ārlietu komisijas uzmanības centrā pavasara sesijā – Ukrainas krīze

(26.06.2014.)
VideosGallery

„Ukrainas krīze, attiecības ar Krieviju, gatavošanās nākamā gada pirmajā pusē gaidāmajai Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē un NATO samitam Lielbritānijā – šīs tēmas bija Saeimas Ārlietu komisijas uzmanības lokā aizvadītajā parlamenta pavasara sesijā,” atskatoties uz paveikto, uzsver komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Situācija Ukrainā bija viens no būtiskākajiem jautājumiem arī valsts augstāko amatpersonu ārvalstu oficiālo vizīšu laikā - Ārlietu komisijas priekšsēdētājs vizītē uz Ķīnu pavadīja Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu un vizītē uz Turciju Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Tāpat šim jautājumam uzmanība bija pievērsta NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) pavasara sesijā, norāda O.Ē.Kalniņš, kurš vienlaikus ir arī NATO PA Latvijas delegācijas vadītājs.

Pavasara sesijā Saeimas Ārlietu komisija organizēja Baltijas valstu nacionālo parlamentu Ārlietu komisiju tikšanos Rīgā. „Tās laikā ar pārējiem Baltijas kolēģiem runājām par Austrumu partnerību 2015.gadā plānotā Rīgas samita kontekstā, kā arī par iespējamām izmaiņām Austrumu partnerībā. Esam vienisprātis, ka ir svarīgi turpināt dialogu ar visām Austrumu partnerības valstīm un ka Eiropas Savienībai būtu jāpanāk vienošanās par ieroču embargo attiecībā pret Krieviju, kamēr netiek deeskalēta situācija Ukrainā,” informē O.Ē.Kalniņš.

Ārlietu komisija aizvadītajā sesijā izskatīja vairākus likumprojektus, norāda komisijas priekšsēdētājs, uzsverot, ka nozīmīgākais no tiem ir komisijas atbalstītais un Saeimas pieņemtais likums, ar ko pieņemta un apstiprināta Eiropas Padomes Konvencija par bērnu aizsardzību pret seksuālu izmantošanu un seksuālu vardarbību.

Noslēgumā O.Ē.Kalniņš akcentē, ka komisija strādās arī laikā starp parlamenta sesijām, jo aktuāli ir virkne ar Austrumu partnerību saistīti jautājumi, tostarp Eiropas Savienības asociācijas līgumu parakstīšana ar Gruziju un Moldovu, kā arī asociācijas līguma atlikušo daļu parakstīšana ar Ukrainu.

 

Intervija ar komisijas priekšsēdētāju: https://www.youtube.com/watch?v=N4Hi3HTOgwM
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde