Dana Reizniece-Ozola: reģionālajām augstskolām ir būtiska loma reģiona dzīves līmeņa celšanā

(04.06.2014.)
Gallery

„Reģionālajām augstskolām ir būtiska loma gan vietējās nodarbinātības veicināšanā un dzīves līmeņa celšanā, gan kultūras stiprināšanā,” sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece-Ozola otrdien, 3.jūnijā, komisijas izbraukuma sēdē Daugavpilī tiekoties ar Daugavpils Universitātes rektoru Arvīdu Barševski.

Mūsu valsts attīstību nevar plānot, domājot tikai par galvaspilsētu, tādēļ Saeimā nesen apstiprinātajās Izglītības attīstības pamatnostādnēs 2014.-2030.gadam īpašs akcents likts uz augstākās izglītības attīstību reģionos, sacīja D.Reizniece-Ozola.

Runājot par augstākās izglītības attīstības perspektīvām reģionos, komisijas priekšsēdētāja akcentēja, ka nepieciešamību pēc reformām augstākajā izglītībā veicina arī demogrāfiskā situācija – augstskolām arvien vairāk jādomā par konkurētspēju, tostarp gan vietējo, gan ārvalstu studentu piesaistē. A.Barševskis sacīja, ka reģionālajās augstskolās ārvalstu studentu skaits ir niecīgs, taču lielākais ierobežojums ir nevis tiesiskā regulējuma nepilnības, bet praktiskie ierobežojumi, piemēram, valodas barjera.

Viens no veidiem, kā padarīt augstskolu darbu dinamiskāku un veicināt to sadarbību ar privāto sektoru, varētu būt augstskolu pārvaldes modeļa maiņa, sacīja D.Reizniece-Ozola. Kā deputātiem skaidroja Daugavpils Universitātes rektors, ekonomiskā krīze ir veicinājusi reģionālo augstskolu un uzņēmēju sadarbību, tādēļ, lai arī augstākās izglītības ekspertu vidū šāds risinājums tiek apspriests, reģionālajās augstskolās tas nav aktuāls.

Savukārt ar Daugavpils pilsētas domes un Izglītības pārvaldes pārstāvjiem runājot par sabiedrības integrācijas jautājumu izglītībā, komisijas priekšsēdētāja interesējās par mazākumtautību jauniešu gatavību studēt Daugavpils Universitātē latviešu valodā. Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis apliecināja, ka sabiedrības integrācija Daugavpilī norit veiksmīgi, un jau pamatskolas un vidusskolas izvēlē jauniešiem galvenais aspekts ir izglītības kvalitāte.

Komisijas deputāti izbraukuma sēdē Daugavpilī arī apmeklēja Biotehnoloģiju laboratoriju, Mutvārdu vēstures centru, G.Liberta Inovatīvās mikroskopijas centru, kā arī Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju korpusa jaunbūvi.

 

Foto no komisijas izbraukuma sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157645010719015
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības

 

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 20.maijā