Kalniņa-Lukaševica Atēnās: Latvija īsteno apjomīgu jauniešu nodarbinātību veicinošu programmu

(28.01.2014.)
Gallery

„Jautājums par jauniešu bezdarba mazināšanu Eiropas Savienībā ieņem nozīmīgu vietu Grieķijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritāšu sarakstā. Mūsu valsts ir gatava dalīties ar līdzšinējo pieredzi jauniešu nodarbinātības veicināšanā un plānotajiem pasākumiem šajā jomā.” To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, Grieķijas galvaspilsētā Atēnās tiekoties ar Grieķijas parlamenta priekšsēdētāja biedru un Grieķijas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Joanni Tragaki (Ioannis Tragakis).

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja arī akcentēja, ka Latvijai Eiropas Savienības (ES) jauniešu garantijas iniciatīvas ietvaros būs pieejami 67 miljoni eiro jauniešu nodarbinātības veicināšanai, tostarp lai modernizētu profesionālās izglītības sistēmu un iesaistītu darba devējus prakses iespēju nodrošināšanā.

Z.Kalniņa-Lukaševica darba vizītē uzturas Atēnās, kur piedalās ES dalībvalstu nacionālo parlamentu priekšsēdētāju konferencē (COSAC), ko ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošā valsts.

Sarunā, apmainoties viedokļiem par prezidēšanu ES Padomē, Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka Grieķijas prezidentūru un gaidāmo Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē vieno kopīgi izaicinājumi – ne tikai ES Ekonomiskās un monetārās savienības attīstīšana, uzņēmējdarbības un nodarbinātības veicināšana, bet arī diskusijas par Eiropas Savienības vērtību stiprināšanu.

Divpusējās tikšanās laikā ar J.Tragaki Z.Kalniņa-Lukaševica pateicās J.Tragakim par atbalstu iniciatīvai pieņemt ES dalībvalstu nacionālo parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju kopīgo paziņojumu saistībā ar situāciju Ukrainā. Tas pieņemts pirmdien, 27.janvārī, un tajā nosodītas visa veida vardarbības izpausmes, aicināts tās pārtraukt un risināt situāciju miermīlīga politiska dialoga ceļā.

Savukārt Grieķijas parlamenta priekšsēdētāja biedrs un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs apsveica Latviju ar pievienošanos eirozonai un pauda cerību, ka par atsevišķiem soļiem ceļā uz Ekonomiskās un monetārās savienības nostiprināšanu būs iespējams vienoties tieši Grieķijas prezidentūras laikā, proti, līdz Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām šā gada maijā. Pretējā gadījumā šis darbs būs jāpārņem Latvijas prezidentūrai līdz ar EP jaunā sastāva pilnvērtīga darba atsākšanu pēc 2014.gada EP vēlēšanām, teica J.Tragakis.

Tāpat viņš apliecināja interesi par Latvijas uzkrāto pieredzi, pārvarot finanšu un ekonomikas krīzi, īpaši akcentējot bezdarba mazināšanas jomu. Z.Kalniņa-Lukaševica sacīja: „Krīzi uz saviem pleciem solidāri iznesa sabiedrība kopumā. Valdība visiem spēkiem centās veicināt pašiniciatīvu jaunu uzņēmumu radīšanā, vienlaikus strādājot pie darba tirgum atbilstošām pārkvalificēšanās programmām. Tika īstenota virkne reformu ar mērķi veicināt sabalansētu un ilgtspējīgu ekonomiku.” 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”