Būvējot vai rekonstruējot kabeļu kanalizāciju, komersantiem būs jānodrošina vieta nākamās paaudzes piekļuves tīklu ierīkošanai

(09.01.2014.)
Gallery

Elektronisko sakaru komersantiem, kuri būvē, rekonstruē kabeļu kanalizāciju vai izbūvē elektronisko sakaru tīkla pievadu, turpmāk būs jānodrošina vieta nākamās paaudzes piekļuves tīklu ierīkošanai. To paredz ceturtdien, 9.janvārī, Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Elektronisko sakaru likumā.

Dublējošas infrastruktūras izveidošana attieksies uz vietām, kur pēc kabeļu ierīkošanas, būvniecības vai rekonstrukcijas būtu nepieciešams atjaunot ceļa brauktuves vai ietves segumu un asfaltēt to turpmāko divu gadu laikā. Šāda kārtība republikas pilsētās būs spēkā no šī gada 1.aprīļa, bet ārpus tām - no 2015.gada 1.janvāra.

Savukārt sabiedrisko pakalpojumu regulatoram būs jānosaka jauno kabeļtīklu ierīkošanas kārtība, ja dublējošas infrastruktūras izbūve būs ekonomiski neefektīva vai fiziski neiespējama.

Elektronisko sakaru komersantiem turpmāk būs pienākums individuāli informēt lietotāju par iespēju uzstādīt satura filtru, kas ierobežo vardarbības un pornogrāfisku materiālu pieejamību un kuri rada draudus bērna garīgajai attīstībai, kā arī nodrošināt bezmaksas satura filtra uzstādīšanu, ja abonents to pieprasa.

Likuma grozījumi noteic, ka turpmāk par augstākā līmeņa domēna „.lv” reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas uzturētāju uzskatāms jebkurš starptautiskās organizācijas apstiprināts tiesību subjekts, kuru tiesību aktos noteiktajā kārtībā atzinusi Satiksmes ministrija. Pašlaik atbildīgā ministrija nosaka vienu domēna „.lv” un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētāju.

Ar likuma grozījumiem ieviesta stingrāka uzraudzība par nepareizas numerācijas izmantošanu – turpmāk regulators varēs nepiešķirt vai anulēt numerācijas lietošanas tiesības elektronisko sakaru komersantam, ja tiks konstatēta krāpniecība, izmantojot nepareizu numerāciju.

Tāpat regulators turpmāk varēs nepiešķirt elektronisko sakaru komersantam numerācijas lietošanas tiesības, ja komersanta pārstāvis, īpašnieks, patiesais labuma guvējs ir strādājis uzņēmumā, kura darbībā regulators ir konstatējis krāpniecību, izmantojot nepareizu numerāciju.

Likuma grozījumi papildinās Elektronisko sakaru direkcijas pienākumus, paredzot, ka tā varēs arī pieņemt lēmumu par neatbilstoši lietotu radioiekārtu darbības pārtraukšanu.

Ar likuma grozījumiem ieviesta elektronisko sakaru platforma, lai nodrošinātu drošu datu apmaiņu starp Eiropas Savienības dalībvalstu institūcijām. Tāpat precizēta regulatora lēmumu saskaņošana ar Eiropas Komisiju, norādījuši likumprojekta autori.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”