Saeimas priekšsēdētaja ar Portugāles vēstnieku pārrunā nelielo valstu ES prezidentūru priekšrocības

(19.06.2012.)
VideosGallery

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 19.jūnijā, tiekoties ar Portugāles Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Manuelu Marsalu Kurtu (Manuel Marcelo Curto), pārrunāja mazo un vidējo valstu iespējas un priekšrocības veiksmīgas Eiropas Savienības (ES) prezidentūras vadīšanā. Vēstnieks Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sarunas gaitā Saeimas priekšsēdētāja akcentēja Latvijas kā mazas valsts priekšrocības ES Padomes vadīšanā, kad tā 2015.gadā kļūs par ES prezidējošo valsti. S.Āboltiņa uzsvēra, ka nelielas valstis ar mazu birokrātisko aparātu var elastīgāk rīkoties un pieņemt lēmumus. Arī vēstnieks apliecināja, ka mazas valstis var veiksmīgi pārņemt prezidentūru, jo tām ir vieglāk saskaņot intereses un panākt nepieciešamos kompromisus nekā lielajām ES dalībvalstīm. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Latviju interesē Portugāles pieredze, jo tā jau trīs reizes bijusi ES prezidējošā valsts.

Tikšanās laikā puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Portugāles divpusējās attiecības tradicionāli ir labas. „Esam ieinteresēti attīstīt sadarbību abpusēji interesējošās jomās arī turpmāk, īpaši ekonomikā,” apliecināja S.Āboltiņa.

Solvita Āboltiņa akcentēja, ka pēdējos gados Latvija gājusi smagu ekonomikas atveseļošanas ceļu, taču pašlaik mūsu valsts ekonomiskā izaugsme notiek straujāk nekā cerēts, un tā ir viena no straujāk augošajām Eiropas Savienībā. Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Saeima nesen ratificēja ES Fiskālās disciplīnas līgumu, un pauda viedokli, ka eirozonas valstīm jādara viss iespējamais sabalansētas un piesardzīgas fiskālās politikas veidošanā. Arī vēstnieks apliecināja, ka finansu disciplīnai ir liela nozīme uzticības veicināšanai Eiropas Savienībai.

Pārrunājot ES daudzgadu budžeta veidošanu, vēstnieks pauda sapratni un atbalstu Latvijas centieniem panākt kohēzijas finansējuma saglabāšanu līdzšinējā līmenī un lauksaimniecības tiešmaksājumu palielināšanu.

Tikšanās laikā vēstnieks pauda atzinību Latvijas pieejai politikas veidošanā, pat grūtās situācijās pragmatiski iestājoties par saviem principiem. Vēstnieks pauda viedokli, ka uz Latvijas prezidentūru tiek liktas lielas cerības, un Latvijas pieredze ekonomikas atveseļošanā būs nozīmīgs paraugs citām valstīm.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/7400687594/in/set-72157630191028664/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=Vd2yiGPdBMw&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 10.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, Vides, klimata apakškomisijas un Pasaules Dabas Fonda rīkotā konference “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”