Saeimas komisija: normatīvajos aktos jāprecizē, ko nozīmē „bezmaksas izglītība”

(23.05.2012.)
Gallery

„Satversmē garantētās tiesības iegūt bezmaksas pamata un vidējo izglītību netiek pilnībā nodrošinātas, tādēļ valdībai jāizstrādā jauni Ministru Kabineta noteikumi, kas regulē finansējuma sadali valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, nodrošinot taisnīgumu, vienlīdzību un skaidrību,” uzsvēra Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete, trešdien, 23.martā, komisijas deputātiem iepazīstoties ar Tiesībsarga ziņojumu par tiesību uz bezmaksas izglītību nodrošināšanu pašvaldību un valsts izglītības iestādēs.

Informējot par aktuālo situāciju, Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere akcentēja, ka pašlaik likumā no valsts budžeta izglītības ieguvei paredzēts finansējums tikai mācību līdzekļi iegādei, kas šogad ir 1,88 lati vienam skolēnam gadā, savukārt pašvaldības līdzfinansē pārējos izdevumus. Taču pašvaldībās nav vienādas prakses finansējuma nodrošināšanā skolām, tāpēc bērniem nav vienādas iespējas iegūt izglītību. Finansējuma apjoms mācību procesa nodrošināšanai dažādās skolās ir ļoti atšķirīgs, un tas svārstās no 36 līdz 1500 latiem uz vienu skolēnu gadā, tādējādi izglītības pieejamība un kvalitāte ir atkarīga no ģimenes dzīves vietas un pašvaldības. L.Grāvere arī uzsvēra, ka mācību iestāžu prasība vecākiem pirkt mācību līdzekļus ir uzskatāma par prettiesisku, jo skola ir publiska iestāde, kas drīkst darīt tikai to, kas ir noteikts likumā.

Komisijas deputāti apliecināja savu atbalstu Tiesībsarga priekšlikumiem, kā uzlabot bezmaksas izglītības tiesību nodrošināšanu. Tie paredz noteikt, ka valstij jāfinansē to mācību līdzekļu iegāde, kas nepieciešami valsts izglītības standarta īstenošanai, izstrādāt pašvaldībām vienotu metodiku par kārtību, kādā tās piedalās izglītības ieguves līdzfinansēšanā, un vadlīnijas, kā izglītības iestādes pieprasa finansējumu. Tāpat līdz priekšlikumu realizēšanai būtu nepieciešams nodrošināt sociālo palīdzību tām ģimenēm, kas materiālā stāvokļa dēļ nevar nodrošināt bērnu izglītošanu. Tāpat likumā būtu jāprecizē termini „mācību līdzekļi” un „maksa par izglītības ieguvi”, sasaistot šo jēdzienu ar to zināšanu un prasmju ieguvi, ko paredz valsts standarts, un nosakot, kuri izdevumi sedzami no valsts un pašvaldību budžeta.

Tiesībsarga pārstāvji pauda viedokli, ka izmaiņas būtu iespējams realizēt trīs līdz piecu gadu laikā, taču komisijas deputāti uzstāja, ka izmaiņas izglītības pieejamības nodrošināšanā nepieciešamas agrāk. Deputāts Ņikita Ņikiforovs (SC) uzsvēra, ka ir jātiecas panākt uzlabojumus jau līdz šī gada jaunā mācību gada sākumam. Arī Daina Kazāka (ZRP) pauda nožēlu par lēno gaitu, kamēr praksē sāk darboties pieņemtie lēmumi, un aicināja valsts pārvaldē strādājošos apņēmīgāk un drosmīgāk virzīt procesus. Viņa arī aktualizēja jautājumu par naudas izlietojuma caurskatāmību izglītības iestādēs – vecāki vēlas iepazīties ar skolas izdevumu tāmēm, taču pašlaik šāda informācija tiem netiek nodrošināta.

Tāpat komisijas deputāti bija vienisprātis, ka normatīvajos aktos jānosaka arī vecāku pienākumi un atbildība attiecībā uz viņu bērnu izglītošanu.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 29.maijā
09:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Polijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Monika Michaliszyn
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde (turpinājums)
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga deputātu delegāciju un Konrāda Adenauera fonda pārstāvniecību Latvijā