Saeimā notiek ārpolitikas debates

(26.01.2012.)
Gallery

Ceturtdien, 26.janvārī, Saeimas sēdes laikā notika debates par Latvijas ārpolitikas un Eiropas Savienības (ES) jautājumiem.

Ar ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos uzstājās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Pēc ministra ziņojuma debatēs runāja 26 deputāti, tostarp Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, kā arī visu frakciju pārstāvji.

Latvijas ārpolitikas jautājumiem veltītās debates Saeimā klātienē vēroja arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, valdības ministri, kā arī Latvijā akreditētā diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Saeimas priekšsēdētāja pauda viedokli, ka Saeimā notiekošās ārpolitikas debates ir izcila izdevība argumentēt par nacionālās un eiropeiskās identitātes ciešajām saitēm, un šie argumenti var kalpot par pamatu tālākām diskusijām un tālākai domas attīstībai visa turpmākā gada garumā.

„Man ir prieks, ka gatavojoties ārpolitikas debatēm, parlamentā jau ir notikušas diskusijas gan ar ekspertiem, gan ar nevalstisko sektoru. Tas ir vienīgais ceļš kā veidot Saeimu par viedokļu veidošanas forumu, par vietu, kur tiek meklēti labākie valsts attīstības piedāvājumi,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Arī Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš debatēs akcentēja Saeimas būtisko lomu ārlietu jomā, koordinēti sasniedzot definētos valsts ārpolitikas mērķus.

„Saeimas deputātiem kopā ar Ārlietu ministriju un Valsts prezidentu ir līdzatbildība ārpolitikas mērķu īstenošanā,” teica komisijas priekšsēdētājs. „Ja eksperti runā par koordinēto pieeju ārpolitikā, tad tas tieši attiecas uz šo valstisko trijstūri: Valsts prezidents, Saeima un valdība. Papildus tam ir jāuzklausa un jāsadarbojas ar mūsu ārpolitikas ekspertiem un NVO pārstāvjiem. Veidojot ārpolitiku, arī Saeimas deputātiem ir vara, ietekme un atbildība, jo arī deputāti ir diplomāti.”

Savukārt Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa–Lukaševica uzsvēra Saeimas lomu, gatavojoties gaidāmajai Latvijas prezidentūrai ES Padomē. „Saeima ir dabiska platforma, kur diskutēt par Latvijas prezidentūras prioritātēm. Saeimai būs arī aktīvi jāiesaistās parlamentārās dimensijas pasākumu organizēšanā, cieši sadarbojoties ar trio prezidentūras kolēģiem un, protams, arī ar Eiropas Parlamenta deputātiem,” teica Z.Kalniņa-Lukaševica.

Ar sēdes stenogrammas melnrakstu un skaņu ierakstiem ikviens interesents var iepazīties Saeimas interneta mājaslapā: https://www.saeima.lv/lv/streams/steno.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību Eiropas Savienības jautājumos.

Gatavojoties ārpolitikas debatēm, 18.janvārī Saeimas Ārlietu komisija uz diskusiju par nozarei būtiskākajiem jautājumiem bija aicinājusi ārlietu ekspertus – akadēmiskās jomas un nevalstiskā sektora pārstāvjus.

Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika pagājušā gada 27.janvārī.

Ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.

 

Ar ārlietu ministra ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos varat iepazīties šeit

 

Fotogrāfijas no Saeimas ārpolitikas debatēm pieejamas:
 https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629038564999/with/6765141509/
Izmantojot foto, atsauce uz Saeimas kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas