Juridiskā komisija atbalsta kriminālatbildības ieviešanu par nelikumīgu partiju finansēšanu

(21.06.2011.)
Gallery

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 21.jūnijā, pauda konceptuālu atbalstu grozījumiem Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par nelikumīgu politisko partiju finansēšanu un nelikumīgu dāvinājumu pieņemšanu. Komisijas deputāti vienbalsīgi pauda atbalstu minētā likumprojekta tālākai virzībai.

Atbalstu likumprojekta tālākai virzībai šodienas sēdē pauda arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Tieslietu ministrijas un prokuratūras pārstāvji. Vienlaikus nozares eksperti norādīja, ka likumprojekta teksts ir tapis pirms vairākiem gadiem un tam ir nepieciešamas vairākas redakcionālas izmaiņas. Tostarp likumprojektā iekļautās normas būtu jāsaskaņo ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumu un Kriminālsodu politikas koncepciju, precizējot tās gan dispozīcijas, gan sankcijas daļā.

Valsts prezidenta iesniegtie Krimināllikuma grozījumi paredz atbildību par nelikumīgu politiskās organizācijas (partijas) vai politisko organizāciju (partiju) apvienības finansēšanu, kā arī par nelikumīga dāvinājuma (ziedojuma) pieņemšanu un pieprasījumu nelikumīgi finansēt politiskās organizācijas vai to apvienības. Tāpat piedāvātie likuma grozījumi paredz iespēju atbrīvot personu no kriminālatbildības, ja nelikumīga partiju finansēšana saistīta ar izspiešanu vai persona pēc partijas nelikumīgas finansēšanas labprātīgi paziņo par notikušo.

Komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne aicināja nekavēties ar likuma pieņemšanu, „lai sabiedrība redzētu, ka Saeima var labot pieļautās kļūdas”. Deputāti ar balsu vairākumu nolēma lūgt Saeimu piešķirt likumprojektam steidzamību un pirmajā lasījumā skatīt tuvākajā Saeimas ārkārtas sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”