Solvita Āboltiņa: mūsu pienākums ir neaizmirst deportāciju traģiskos notikumus

(14.06.2011.)
Gallery

Otrdien, 14.jūnijā, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa piedalījās konferences „Pieminot 1941.gada 14.jūniju” atklāšanā. Uzrunājot konferences dalībniekus, S.Āboltiņa uzsvēra: „Mūsu pienākums ir neaizmirst šos traģiskos notikumus mūsu tautas dzīvē un pieminēt netaisnību, kas šajā zemē tikusi nodarīta mūsu tautai.”

„Pirms 70 gadiem 1941.gada 14.jūnijā nežēlīgos apstākļos vilcienu lopu vagonos vairāk nekā 15 tūkstoši mūsu tautiešu tika izvesti uz Sibīriju ar izrautām saknēm no savas dzimtenes. Cilvēkam tika atņemts pilnīgi viss, un viņš, vājš un bezspēcīgs, tika iesviests izsūtījuma šausmās un pakļauts teroram,” raksturoja Saeimas priekšsēdētāja.

„Deportācija notika lielā steigā, bet saskaņā ar okupācijas režīma slepenajām instrukcijām, bez jebkādas intereses par to, kas ar izsūtītajiem notiks vēlāk. Galvenais bija nevēlamos elementus aizvest prom no viņu dzimtajām vietām. Par nevēlamiem elementiem tika dēvēti cilvēki – Latvijas iedzīvotāji, mūsu pašu pilsoņi, sirmgalvji un mazie bērni, kas augstāk par visu vērtēja brīvas un neatkarīgas Latvijas nākotni, kas mīlēja savu valsti,” sacīja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās Sibīrijas bērniem, kas savu likteņu stāstus ir nodevuši saviem bērniem un mazbērniem par izsūtījumā pavadītajiem gadiem. Viņa norādīja, ka „neraugoties uz deportāciju baisiem notikumiem, mūsu vecvecāki, vecāki un bērni nosargāja visdārgāko – ticību brīvai un neatkarīgai Latvijai, lai mēs brīvi šodien varētu dziedāt – Dievs, svētī Latviju!” 

Konference „Pieminot 1941.gada 14.jūniju” veltīta 1941.gadā uz Sibīriju izsūtītajiem bērniem, to organizē fonds „Sibīrijas bērni”.

 

Foto no konferences „Pieminot 1941.gada 14.jūniju” atklāšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157626834416697/with/5831645059/
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas