Saeima lems par bargākiem sodiem par braukšanu bez tehniskās apskates un OCTA

(27.05.2009.)

Saeima ceturtdien, 28.maijā, trešajā lasījuma skatīs Juridiskās komisijas sagatavotos grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz lielākus naudas sodus par braukšanu bez tehniskās apskates un īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA).

Likumprojekts paredz, ka par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kuram noteiktajā termiņā nav veikta valsts tehniskā apskate, varēs piemērot naudas sodu no 40 līdz 80 latiem. Patlaban soda apmērs ir 40 lati.

Par braukšanu bez OCTA transportlīdzekļa vadītājam plānots sods 60 līdz 80 latu robežās. Savukārt par norīkojuma došanu lietot transportlīdzekli, attiecībā uz kuru nav izdarīta obligātā apdrošināšana, personai, kas atbildīga par tā ekspluatāciju, būs piemērojams sods no divsimt līdz trīssimt latiem. Patlaban sods par braukšanu bez OCTA noteikts no 30 līdz 50 latiem, bet par norīkojuma došanu braukt ar neapdrošinātu transportlīdzekli - no 50 līdz 100 latiem.

Izmaiņas sodu politikā nepieciešamas, jo pēdējā laikā ir pieaudzis to vadītāju skaits, kuri brauc bez OCTA, un pārkāpēju skaita palielināšanās varētu apdraudēt visu OCTA sistēmu, par ko galu galā maksātu godprātīgie autobraucēji, norāda komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

Likumprojektā paredzēta arī atbildība par braukšanu ar tādu ārzemēs reģistrētu vieglo automobili, kura izmantošanai Latvijā nepieciešama atļauja, bet tāda nav saņemta. Transportlīdzekļa vadītājam par to paredzēts sods no 60 līdz 80 latiem. Šādu normu plānots ieviest, ņemot vērā, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji brauc ar kaimiņvalstīs reģistrētiem spēkratiem un mūsu valstī nemaksā nodokļus, nodevas, neveic tehnisko apskati un izvairās arī no sodiem par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Tāpat likumprojekts paredz virkni grozījumu attiecībā uz administratīvajiem pārkāpumiem vides jomā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt