Saeimā pirmo reizi notiks ekonomiskās politikas debates

(15.05.2024.)

Saeimā ceturtdien, 16.maijā, norisināsies ekonomiskās politikas debates, kuru laikā deputāti vērtēs Latvijas Stabilitātes programmu 2024.-2028.gadam. 

Lai sekmētu daudzdzīvokļu māju atjaunošanu un atbilstošu uzturēšanu, galīgajā lasījumā rītdien plānots lemt par likuma grozījumiem, kas dos iespēju dzīvokļu īpašniekiem par mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā. 

Konceptuāli deputāti rīt skatīs grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas noteic Varakļānu novada pievienošanu Madonas novadam. 

Darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par kolektīvā iesnieguma “Latvijas lauku skolām būt” turpmāko virzību, kā arī deputātu pieprasījums satiksmes ministram par atlaižu atcelšanu reģionālajos komercreisos. 

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti, un to vidū ir interešu konflikta novēršanas likuma grozījumi, lai varētu novērst līdzšinējo praksi, ka valsts amatpersonas ieņem vadošus amatus valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās. Tāpat Saeimā iesniegti likuma grozījumi, kas paredz, ka par seksuālu uzmākšanos varēs piemērot naudas sodu līdz 2000 eiro. 

Saeimas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā iesniegtas vairākas izmaiņas, tostarp Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūgusi darba kārtībā iekļaut alternatīvos grozījumus Komerclikumā, kas nepieciešami, lai akciju sabiedrības Uzņēmumu reģistrā varētu iesniegt arī nepilnīgi aizpildītu pirmreizējo akcionāru reģistru. 

Savukārt Budžeta komisija lūgusi rītdien konceptuāli lemt par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz atbalstu arī tiem hipotekāro kredītu ņēmējiem, kuri nesaņem kompensāciju par kredītu procentu maksājumiem, jo kredītdevēja banka atrodas likvidācijas procesā. 

16.maija Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 18 jautājumi. Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 1.jūnijā