Latvijas Republikas 9.Saeimas

rudens sesijas trešā sēde

2010.gada 16.septembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes darba kārtība
Satura rādītājs
Balsojumi
Frakciju viedokļi

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Vēlreiz labrīt! Sākam Saeimas 2010.gada 16.septembra sēdi.

Godātie kolēģi! Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto šodienas sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem tajā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir lūgusi izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā - papildināt darba kārtību... Godātā Ziedones-Kantānes kundze! Ir lūgts papildināt darba kārtību, es ceru, ka jūs to pamanījāt... Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu „Grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā” un izskatīt to pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens no zāles: „Nav!”) Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz arī iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā un izskatīt pirmajā lasījumā likumprojektu „Grozījumi Kredītiestāžu likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un šī pati komisija lūdz arī iekļaut izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektu „Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Godātie kolēģi! Sākam tradicionāli - ar Saeimas Prezidija ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Apsardzes darbības likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Reklāmas likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālas politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Jūras ūdeņu aizsardzības un pārvaldības likums” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālas politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālas politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums likumā „Par nodokļiem un nodevām”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Es informēju, ka ir saņemts desmit deputātu - tie ir deputāti Kučinskis, Spurdziņš, Briedis, Ārbergs, Rugāte, Pētersone, Feldmane, Dukšinskis, Porietis un Zommere - iesniegts pieprasījums „Par valdības bezdarbību Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam izstrādē”. Šis pieprasījums ir iesniegts vakar pulksten 15.35. Līdz ar to tas nevar tikt uzskatīts par steidzamu.

Ir lūgts dot vārdu pieprasījuma motivācijai. Es saprotu, ka motivāciju acīmredzot sniegs pirmais parakstītājs - deputāts Māris Kučinskis.

Lūdzu!

M.Kučinskis (Tautas partijas frakcija).

(Starpsauciens no zāles.)

Vajadzēja!...

Godātais Prezidij! Cienījamie deputāti! Tie deputāti, kas strādā Nacionālā attīstības plāna īstenošanas uzraudzības apakškomisijā, zina, par ko ir runa.

Es ļoti cienu premjeru Dombrovski par viņa mierīgumu, par viņa nosvērtību. Tajā pašā laikā, protams, es saprotu arī to, ka premjers nav ieinteresēts nest uz Saeimu budžetu, nav ieinteresēts runāt par gaidāmajiem pensiju samazinājumiem, par skolotāju algām, par citām lietām, bet... (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Taisnība, taisnība! Par skolotāju algām!”) Tajā pašā laikā mums nekādi nav saprotams, kāpēc valdība izvairās runāt arī par Latvijas nākotni... uz nākotni vērstas attīstības virzībām. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Nav vīzijas!”)

Mēs pirms nedēļas, divām uzzinājām to, ka pusgadu diezgan bezjēdzīgi Daudzes kunga vadībā ir strādājusi darba grupa kopā ar Ingunu Sudrabu. Tas jautājums par budžeta sasaisti ar plānošanu jau ir atlikts malā. Tagad mēs zinām, ka malā tiek atlikts arī darbs pie Nacionālā attīstības plāna izstrādes 2014.-2020.gadam.

Ministru kabinets visā šajā laikā, neskatoties uz mūsu, tas ir, Saeimas, lēmumu, kura punkts skan - Ministru kabinetam nekavējoties uzsākt darbu pie Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam izstrādes, līdz šim brīdim nav pieņēmis nevienu lēmumu, nozīmējot atbildīgo ministriju, izveidojot grupu darbam; tā vietā ir dzirdams - un par to mēs arī gribētu uzzināt Pieprasījumu komisijā - par kaut kādu mistisku darba grupu, kas izvērtēs procesu, kā iepriekš strādāts. Procesa izvērtēšana, protams, var ilgt arī gadu vai divus. Mūs tas uztrauc.

Uztrauc no vēl viena aspekta. Bez Nacionālā attīstības plāna un tā sasaistes ar valsts budžetu mums svarīga ir arī Eiropas Savienības struktūrfondu nauda 2014.-2020.gadam. Jo katrs mēnesis, kas tiek vilcināts normāla plāna izstrādei, novedīs pie tā, ka šī nauda atkal tiks ņemta no Eiropas stihiski - pēc resoru interesēm, nekādā saistībā ar Latvijas attīstību.

Tāpēc mēs iesniedzam pieprasījumu un vēlamies Pieprasījumu komisijā uzklausīt mūsu Ministru prezidentu Dombrovski. Šis instruments, es ceru, ir daudz efektīvāks un labāks nekā darbs tikai apakškomisijā. Ja šeit arī nebūs atbildes, es redzu tikai vienu tālāko iespēju: acīmredzot mums būs jāvēršas pie Starptautiskā Valūtas fonda, jo Starptautiskais Valūtas fonds ir vienīgā institūcija, ko mūsu premjers un valdība klausa.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies Kučinska kungam. (Aplausi.)

Šis pieprasījums tiek nodots Pieprasījumu komisijai.

Godātie kolēģi! Nākamais darba kārtības punkts ir iesniegtais patstāvīgais priekšlikums - lēmuma projekts „Par Saeimas piekrišanu likumā „Par valsts budžetu 2010.gadam” noteiktās apropriācijas pārdalei”. Vai kolēģiem ir iebildumi pret to, ka šis patstāvīgais priekšlikums tiek izskatīts šajā Saeimas sēdē? Deputāti neiebilst. Līdz ar to tas saskaņā ar Saeimas kārtības rulli tiek iekļauts sēdes darba kārtības beigās.

Nākamais darba kārtības punkts ir sadaļā „Par atvaļinājuma piešķiršanu” - „Par piešķirto neapmaksāto atvaļinājumu deputātei Skaidrītei Pilātei šā gada 9.septembrī”. Deputāte Skaidrīte Pilāte lūdza piešķirt viņai atvaļinājumu šā gada 9.septembrī, tas ir, pagājušajā ceturtdienā. Saeimas Prezidijs šo atvaļinājumu ir piešķīris. Tā ka šis ir tikai informatīvs ziņojums un nav balsojams.

Nākamā sadaļa - „Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts „Par Everitas Ancānes apstiprināšanu par Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Juridiskā komisija ir sagatavojusi lēmuma projektu „Par Everitas Ancānes apstiprināšanu par Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. Juridiskā komisija aizklāti balsoja un atbalstīja šo lēmuma projektu. Lūdzu Saeimu atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Everitas Ancānes apstiprināšanu par Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Līgas Karlsones apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Juridiskā komisija ir sagatavojusi lēmuma projektu „Par Līgas Karlsones apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi”. Juridiskā komisija ir aizklāti balsojusi par šo lēmuma projektu un atbalstījusi to. Lūdzu Saeimu atbalstīt lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Līgas Karlsones apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Ģirta Aizsila apstiprināšanu par Krāslavas rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Juridiskā komisija ir sagatavojusi lēmuma projektu „Par Ģirta Aizsila apstiprināšanu par Krāslavas rajona tiesas tiesnesi”, aizklāti balsoja un atbalstīja šo lēmuma projektu. Lūdzu Saeimu atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Ģirta Aizsila apstiprināšanu par Krāslavas rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Pārejam pie nākamās sadaļas - „Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts „Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Labdien, cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6354B - „Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā”.

Komisija ir pati izstrādājusi vienu priekšlikumu, un tas ir vērsts uz to, lai pielikums, kas ir pie šā likuma, būtu daudz skaidrāks, saprotamāks un lai labošanas gadījumā būtu vieglāk to izdarīt juridiski.

Lūgums atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Vairāk priekšlikumu nav. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Likums par Rojas novada un Mērsraga novada darbības uzsākšanu”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Dokuments Nr.6355B - likumprojekts „Likums par Rojas novada un Mērsraga novada darbības uzsākšanu”.

Komisija ir gan saņēmusi, gan arī pati izstrādājusi priekšlikumus - kopumā 12 priekšlikumus.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums par likumprojekta nosaukuma redakcijas maiņu. Komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 2. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas izstrādāts priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. 3. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums par noteikto Rojas novada domes un Mērsraga novada domes vēlēšanu datuma maiņu; saskaņots ar Centrālo vēlēšanu komisiju. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. 4. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. Arī 5. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. 6. - deputāta Māra Kučinska priekšlikums. Komisijā atbalstu neguva.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Mārim Kučinskim.

M.Kučinskis (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidij! Cienījamie deputāti! Vēlos stāstīt par motivāciju, kāpēc šāds priekšlikums tika iesniegts.

Runa ir par godīgu attieksmi, runa ir par godīgiem spēles noteikumiem. Ja civilā kārtā kāds noslēdz fiktīvas laulības un mēnesi pēc tam izšķiras, tad viņam tiek piemēroti atbilstoši panti un tā manta, ko viņš ir ieguvis, viņam ir jāatdod. Valsts dzīvē šis ir gadījums, kad acīmredzot tā nenotiek. Es vēlos vienīgi vērst jūsu uzmanību uz to pašu, ko teicu pirmajā lasījumā, - šim precedentam var sekot 10 vai 15 nākamie, var attaisīt maisam galu vaļā.

Es balsošu „par” likumprojektu.

Mēs komisijā esam diskutējuši par Rojas un Mērsraga nesaderību. Kartē, kas tika iesniegta un apstiprināta kā projekts reformai, Rojas un Mērsraga kopā nebija, jo divus attīstības centrus blakus likt ir bīstami. Taču Roja un Mērsrags, steidzoties, nesagaidot vēlēšanu dienu, bēgot no kaut kā liela un nezināma, acīmredzot apvienojās pilnīgi brīvprātīgi. Un šobrīd tas ir izraisījis jau precedentu, uz ko es vēršu uzmanību citiem, - ka iesniegumus par naudas iegūšanu jau ir iesniegušas arī tās pašvaldības, kas veiksmīgi ar mūsu akceptu nomainīja nosaukumu „pagasts” uz „novads”. Tās ir gan visas blakus esošās... galvenokārt Rīgas pašvaldības... Un arī tās nav noslēgušas, tā teikt, laulības, bet tajā pašā laikā tām arī būs tiesības uz naudu. Un šis ir otrais process, kas sāksies. Tajā pašā laikā es piekrītu, ka jebkura nauda, kas nonāk pašvaldībām, kad tās zināmā mērā ir bijušas apdalītas visus iepriekšējos gadus... un 200 tūkstošu nodošana katram pagastam bija valsts dāvana infrastruktūras uzlabošanai, un es nezinu, kādas tagad izskatītos pašvaldības, ja šī dāvana nebūtu bijusi.

Viss, kas nonāk pašvaldībai, ir likts lietā.

Protams, šis mans priekšlikums bija iesniegts, lai pievērstu uzmanību, nevis tādēļ, lai atņemtu naudu.

Es atsaucu šo priekšlikumu un aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Priekšlikums ir atsaukts, taču debates par to turpinās. Priekšlikums vienkārši nav balsojams. Vai Šķestera kungs un Seiles kundze vēlas vēl debatēt? Nē. Ja priekšlikums ir atsaukts, tad tas vairs nav balsojams, bet sāktās debates vēl turpinās.

Vārds deputātam Staņislavam Šķesteram.

S.Šķesters (ZZS frakcija).

Labdien, augsti godātais priekšsēdētāj, cienījamie kolēģi! Skaidrs, ka šis priekšlikums... Ko tas nosaka? Tas nosaka, ka ir jāatmaksā valstij tās budžetā šie saņemtie līdzekļi, ko piešķīra šīm abām pašvaldībām, izveidojot šo Rojas novadu, - tas ir, 400 tūkstošus latu. Un, kā mēs zinām, šie līdzekļi tika novirzīti tieši šīs pašvaldības infrastruktūras sakārtošanai. Tomēr Zaļo un Zemnieku savienība vienmēr ir bijusi par šo procesu - par brīvprātīgu reformu, par vietējo varu, pašvaldību, brīvu izvēli šajos risinājumos. Tāpēc es domāju, ka šis „burkāns”, kurš tika dots visiem, lai šo reformu varētu veikt un ar rīkstes metodēm mēģināt to noregulēt tā, kā viena otra partija to vēlējās, diemžēl nav izdevies.

Tāpēc vajag atdot šo parādu pašvaldībai un arī tām pašvaldībām, kuras vēl līdzekļus nav saņēmušas. Un tādas mums valstī ir vēl 29 pašvaldības, kuras nav saņēmušas šos 200 tūkstošus - šo naudu, šos finanšu līdzekļus - tieši savu teritoriju attīstīšanai. Un tāpēc mums kopīgi ir jāatrod šie līdzekļi un ir jānorēķinās ar šīm pašvaldībām par šo netaisnību, par šo liekulību, kura faktiski tika risināta caur to, ka kaut kas man patīk vai nepatīk.

Tāpēc Zaļo un Zemnieku savienība ir par to, lai... Šīs pašvaldības šos līdzekļus ir izlietojušas mērķtiecīgi, un mēs par to pārliecinājāmies, tāpēc domāju, ka arī pārējām pašvaldībām ir jāatgriež šie līdzekļi.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Dzintaram Ābiķim.

Dz.Ābiķis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Augsti godātais priekšsēdētāj, cienījamie kolēģi! Šī diskusija apliecina tikai to, ka nākamajai Saeimai pie administratīvi teritoriālās reformas neizbēgami būs vēl jāatgriežas, jo reformu nevar uzskatīt par pabeigtu. To nevar uzskatīt par pabeigtu tāpēc, ka šeit daudzi Saeimas balsojumi bija balstīti uz kompromisu, balstīti uz to, lai nenodarītu pāri kādai partijai, kura iespītējās daudzu jautājumu risināšanā, un tāpēc mums ir palikuši... faktiski administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ir izveidojušies tādi novadi, kuri, manuprāt, ir pārāk lieli, tādi, kur atsevišķas teritorijas pašvaldību deputātu līmenī nav pārstāvētas, un līdz ar to šobrīd mēs it kā priecājamies, bet nākotnē šos novadus neizbēgami gaida problēmas. Mums ir novadi, kā, piemēram, Raunas novads, kas sastāv no divām teritorijām, kuras nav vienotas, kuras ir atsevišķi. Mums ir Ventspils novads, kura centrā ir tā sauktā republikas pakļautības pilsēta jeb republikas nozīmes pilsēta Ventspils. Tās ir divas atsevišķas administratīvi teritoriālās vienības, kaut gan Ventspils novadā no Ventas teritorijas, kas ir Ventas kreisajā krastā, visi skolēni... vidusskolēni brauc mācīties uz Ventspili. Šīs teritorijas būtībā ir vienotas, jo darbaspēks pārvietojas gan Ventspils novada, gan Ventspils pilsētas robežās, un līdz ar to ir skaidrs, ka nākotnē mums būs šī pieeja jāmaina un, visticamāk, būs jāizveido vienots novads.

Tā ka, cienījamie kolēģi, es aicinu šobrīd atbalstīt likumprojektu un, paldies Dievam, ka Māris Kučinskis atsauca savu priekšlikumu... (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Nevis paldies Dievam, bet paldies Mārim!”) Cienījamie kolēģi, es vēlreiz gribu pateikt tikai to, ka pie administratīvi teritoriālās reformas sakarīgas pabeigšanas mums, nākamajai Saeimai vai vēl kādiem citiem, neizbēgami būs jāatgriežas.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Tā kā priekšlikums atsaukts, tas nav balsojams.

Turpinām ar 7.priekšlikumu.

O.Spurdziņš. Vai drīkstu tomēr piebilst komisijas vārdā? Debates bija labas, īsas, tikai es nesapratu, kādu parādu atdošanu minēja mans kolēģis komisijā Staņislavs Šķestera kungs.

7. - reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministres Staķes kundzes priekšlikums, kas ir daļēji iekļauts 8.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 8. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. 9. - Staķes kundzes priekšlikums, kas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 10. - komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 10. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. 11. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. Arī 12. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. Līdz ar to ir izskatīti visi saņemtie un izstrādātie priekšlikumi. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Likums par Rojas novada un Mērsraga novada darbības uzsākšanu” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

O.Spurdziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījums Mobilizācijas likumā”, trešais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Kolēģi! Likumprojekta trešajam lasījumam priekšlikumi netika iesniegti. Komisija aicina atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Mobilizācijas likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplināratbildības likumā”, trešais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Kolēģi! Likumprojekta trešajam lasījumam priekšlikumi netika iesniegti. Komisija to izskatīja savā 7.septembra sēdē un aicina Saeimu atbalstīt to trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplināratbildības likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par policiju””, trešais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Kolēģi! Likumprojekta „Grozījumi likumā „Par policiju”” trešajam lasījumam ir iesniegti četri priekšlikumi, un tie izskatīti komisijas sēdē.

1. - partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Komisija šo priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Jakovam Plineram.

J.Pliners (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! PCTVL tomēr aicina dot iespēju strādāt par municipālajiem policistiem arī nepilsoņiem un neieviest jau 133. ierobežojumu nepilsoņiem. Man gribas atgādināt, ka katrs no sešiem iepriekšējiem Saeimas sastāviem, ieskaitot Augstāko padomi, ieviesa tos vai citus ierobežojumus nepilsoņiem. Ja runājam konkrēti, tad jāteic, ka Augstākā padome ieviesa 36 atšķirības - pilsoņu un nepilsoņu tiesību atšķirības, 5.Saeima - 62; 6.Saeima - 9; 7.Saeima - 11; 8.Saeima - 12; 9.Saeima - pagaidām tikai 2.

Ir pienācis laiks beidzot apstāties, it īpaši tāpēc, ka nekāds pamatojums, izņemot vienīgi slimīgas fantāzijas spēli, arvien jaunu ierobežojumu ieviešanai nepastāv. Lūk, piemēram, rekomendācija no ANO Rasu diskriminācijas izskaušanas komitejas noslēguma ziņojuma, kas Latvijai tika dota pirms 11 gadiem - tieši 1999.gada 23.augustā. Citēju: „Dalībvalstij tiek ieteikts pārskatīt esošās atšķirības starp pilsoņiem un nepilsoņiem, īpaši attiecībā uz personām, kuras pieder pie etniskajām grupām, ievērojot Starptautiskās konvencijas par jebkuras rasu diskriminācijas izskaušanu 5.E pantu - „Tiesības ekonomiskajā, sociālajā un kultūras jomā” ar mērķi novērst jebkuras neattaisnojamas atšķirības statusā”. Citāta beigas.

Šādas rekomendācijas pēdējo 12 gadu laikā, godātie kungi un cienījamās dāmas, tika atkārtotas 18 reizes. Atkārtoju - 18 reizes! Liekas, ka arī muļķiem būtu jānāk pie skaidrības, bet acīmredzot Iekšlietu ministrija un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija par muļķiem sevi neuzskata, bet uzskata sevi par daudz augstākiem par Apvienoto Nāciju Organizāciju un pat par Dievu To Kungu. Ne jau no Dieva, kas ir mīlestība, nāk jūsu naids pret nepilsoņiem, bet gan no sātana.

Aicinu atbalstīt PCTVL frakcijas priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Jurim Dobelim.

J.Dobelis (VL!-TB/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Iepriekšējais runātājs demonstrēja necieņu pret Latvijas valsti, aizstāvot tos cilvēkus, kas arī neciena Latvijas valsti, jo neviens neliedz viņiem naturalizēties. Nav nekādu ierobežojumu nevienam nepilsonim kļūt par pilsoni. Tā ka šīs bezjēdzīgās runas par nepilsoņiem ir vienkārši absurdas.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Labdien, cienījamie deputāti! Es gribu tikai divus, trīs vārdus pateikt par šīm 18 rekomendācijām Latvijai, par kurām minēja mans cienījamais kolēģis Pliners. Katrā rekomendācijā, Dobeļa kungs, ir teikts - samazināt atšķirības starp pilsoņu un nepilsoņu skaitu un veicināt naturalizācijas procesu. Saskaņā ar starptautisko organizāciju viedokli, tur nav pretrunas, tāpēc abi procesi būtu jāveic paralēli, nevis ņemt kādu vienu un runāt, ka, ja cilvēki negrib naturalizēties, tad viņiem ir nepieciešams vēl duci atšķirību ieviest.

Līdz ar to, Dobeļa kungs, jūsu domas ir ļoti oriģinālas, ko vispār neatbalsta nedz Eiropā, nedz ANO, nedz kādā citā vietā pasaulē.

Aicinu PCTVL priekšlikumu tomēr atbalstīt.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Nav piebilstams. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - PCTVL frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 20, pret - 63, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Dalbiņš. 2. - partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Komisija šo priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Valērijam Buhvalovam.

V.Buhvalovs (PCTVL frakcija).

Cienījamie kolēģi! PCTVL frakcija piedāvā nepiemērot jaunus ierobežojumus, kas tiek ieviesti attiecībā uz pašvaldību policistiem - personām pirmspensijas vecumā. Šie cilvēki vairs nevar nedz atbilst jaunajām prasībām, nedz atrast darbu valstī, kas pārpildīta ar bezdarbniekiem. Prasība naturalizēties ir viena no šīm prasībām. Mēs piedāvājam izturēties iecietīgāk arī pret mūsu vēlētājiem, kuri sasnieguši sirmu vecumu. Ja runa ir tikai par naturalizācijas prasībām, tad ielūkojieties tās pašas Iekšlietu ministrijas, kas atbildīga par naturalizāciju, mājaslapā! Jūlijā starp iesniegtajiem naturalizācijas pieteikumiem tikai 11 procenti iesniegumu bija no personām vecumā virs 50 gadiem. Tanī pašā laikā nepilsoņu vidū šādu personu ir 55 procenti.

Aicinām atbalstīt mūsu priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Nav nekas piebilstams.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - PCTVL frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 65, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Dalbiņš. 3. - Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 4. - Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par policiju”” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret - 21, atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījums likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā””, trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Godātie kolēģi deputāti! Sūri un grūti strādājot, komisija sagatavojusi pēdējam, galīgajam, lasījumam likumprojektu „Grozījums likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā””. Priekšlikumi nav iesniegti. Aicinu atbalstīt likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Godātie kolēģi! Pirms mēs sākam izskatīt nākamo apstiprinātās darba kārtības punktu, es informēju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas iesniegumu ar lūgumu papildināt šodienas sēdes darba kārtību ar diviem likumprojektiem.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut sēdes darba kārtībā likumprojektu „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Un šī pati komisija lūdz iekļaut izskatīšanai pirmajā lasījumā šodienas sēdes darba kārtībā arī likumprojektu „Grozījumi Apsardzes darbības likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Un tagad turpinām izskatīt apstiprināto darba kārtību.

Likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Godājamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1802/Lp9.

Godājamie kolēģi! Kā jūs redzat no nosaukuma „Par Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību”, šis ir standarta dokuments valstu divpusējās attiecībās, tas ir attiecināts uz investīcijām un to aizsardzību.

Godājamie kolēģi, šis dokuments ir parakstīts 2010. gada 18.februārī Deli. Valdība ir nolēmusi, ka šādam dokumentam jātiek parakstītam.

Godājamie kolēģi! Ārlietu komisija izskatīja šo likumprojektu un vienbalsīgi atbalstīja tā virzību skatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā.

Aicinu jūs to atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 20.septembris.

Sēdes vadītājs. 20.septembris. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Par Grozījumu Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentiem Nr.5965 un Nr.6381.

Godājamie kolēģi! Minētie grozījumi Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā tika izskatīti valdībā un atsūtīti skatīšanai Saeimā. Ārlietu komisija ļoti uzmanīgi ir izskatījusi šo konvenciju, un tās būtība ir sekojoša. Pati konvencija jau ilgstošu laiku ir spēkā, taču, kā jau visos tajos gadījumos, kad jautājumi ir saistīti ar sabiedrības dzīvībai, veselībai un aizsardzībai bīstamiem jautājumiem, tā atrodas pastāvīgā attīstībā.

Arī šai konvencijai laika gaitā ir radušies jauni papildinājumi, kas faktiski ļoti labi atspoguļoti jau pašas konvencijas nosaukumā, grozījumi Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā, un tie ir saistīti arī ar notikumiem, kas risinājušies pirms vairākiem gadiem. Es šajā gadījumā domāju 11.septembri. Un tie ir saistīti arī ar atsevišķu valstu vēlmi iegūt kodolieročus savā bruņojumā.

Tātad šī konvencija noteiks to, ka visas darbības un rīcības ar kodolmateriāliem - to uzglabāšana, pārvietošana, tirgošana, pārdošana un tā tālāk - atradīsies īpašā speciālā stingrā starptautiskā uzraudzībā.

Ārlietu komisija šo jautājumu ir vienbalsīgi akceptējusi un virza skatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā.

Aicinu arī jūs, godātie kolēģi, atbalstīt šā dokumenta skatīšanu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Grozījumu Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Bērziņš. Godājamie kolēģi! Ārlietu komisijas vārdā aicinu priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt piecu dienu garumā un priekšlikumus iesniegt līdz 21.septembrim.

Sēdes vadītājs. 21.septembris. Deputāti neiebilst.

Godātais Bērziņa kungs, godātie kolēģi! Es aicinu atgriezties pie iepriekšējā likumprojekta, kuram mēs par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteicām 20.datumu, bet tad mums neiznāk pilnas piecas dienas, tāpēc es aicinu Bērziņa kungu pagarināt šo termiņu...

A.Bērziņš. Priekšsēdētāj! Šis jautājums ir izprasts. Es aicinu iepriekšējam dokumentam, kuram mēs lēmām 20.septembri noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu... to noteikt uz 21.septembri.

Sēdes vadītājs. 21.septembris. Deputātiem nav iebildumu. Paldies.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Pievērsīsimies dokumentam Nr.6338 - likumprojektam „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību””.

Šis likumprojekts ir saistīts ar grāmatvedības standartiem. Grāmatvedības standarti kā tādi ir dokumenti, kas faktiski nav formulēti likumdošanas formā, un tāpēc pašreiz Ministru kabineta noteikumi tikai norāda uz grāmatvedības standartiem. Taču tas neatbilst normatīvo aktu izdošanas kārtībai, un tāpēc šis likumprojekts paredz, ka Ministru kabineta noteikumos tiks iestrādāti galvenie noteikumi attiecībā uz grāmatvedību, bet grāmatvedības standarti kā tādi paliks tikai kā ieteikumi.

Komisija lūdz likumprojektam pirmām kārtām noteikt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - 4, atturas - 15. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu ierosinu noteikt 23.septembri un otro lasījumu veikt Saeimas 30.septembra sēdē.

Sēdes vadītājs. 23.septembris - priekšlikumu iesniegšanas termiņš, 30.septembrī - otrais, galīgais, lasījums. Deputāti neiebilst.

Paldies.

Likumprojekts „Grozījumi Gada pārskatu likumā”, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Šis likumprojekts, dokuments Nr.6337, ir saistīts ar iepriekšējo, respektīvi, ar likumprojektu „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību””. Tā kā grozījumi likumprojektā „Par grāmatvedību” iespaido arī Gada pārskatu likumu, ir jāveic attiecīgie grozījumi arī tajā.

Komisija lūdz Saeimu noteikt arī šim likumprojektam, tāpat kā iepriekšējam, steidzamību.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi Gada pārskatu likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 58, pret - 1, atturas - 17. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Komisijas vārdā lūdzu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Gada pārskatu likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš tāds pats kā iepriekšējam - 23.septembris. Un izskatīšanu ierosinu veikt Saeimas 30.septembra sēdē.

Sēdes vadītājs. 23.septembris - priekšlikumi, 30.septembris - otrais, galīgais, lasījums. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā”, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Arī šis likumprojekts (dokuments Nr.6336) saistīts ar grozījumiem Grāmatvedības likumā. Ir nepieciešams šeit iekļaut regulējumu par konsolidētā naudas plūsmas pārskata un arī par konsolidētā pašu kapitāla izmaiņu pārskata saturu un sagatavošanas kārtību. Respektīvi, tas būs jāiekļauj Ministru kabineta noteikumos.

Komisija lūdz noteikt likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 58, pret - 1, atturas - 20. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Komisijas vārdā lūdzu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Jautājums: vai jūs, Bērziņa kungs, vēlaties arī debatēs kaut ko teikt attiecībā uz pirmo lasījumu? Nē, tur ir acīmredzot tehniska kļūme... Nevēlas neko teikt.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 23.septembris, un likumprojekta izskatīšana - Saeimas 30.septembra sēdē.

Sēdes vadītājs. 23.septembris - priekšlikumu iesniegšanas termiņš, 30.septembrī - otrais, galīgais, lasījums. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Likumprojekts Nr.6321. Dokuments ar šādu numuru ir saistīts ar iespēju uzņēmējiem uz trim gadiem atlikt uzkrājumus par nedrošiem parādiem. Situācijā, kad uzņēmējs ir piegādājis preces, bet nav saņēmis pretī maksājumu, viņš sāk uzkrāt šādu parādu, un pašlaik šāds parāds būtu apliekams ar uzņēmumu ienākuma nodokli. Likumprojekts paredz, ka šādu nodokļu aplikšanu varētu atlikt uz trim gadiem.

Līdzīgi likumprojekts paredz, ka uzņēmējam, kuram sešu mēnešu laikā pēc maksājuma termiņa iestāšanās preču vai pakalpojumu sniedzējs ir nosūtījis īpašu paziņojumu... ka viņam parāda nodokļu summa tiks paaugstināta par šā nedrošā parāda summu.

Cienīto priekšsēdētāj! Komisija ir lūgusi arī šim likumprojektam piešķirt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret - nav, atturas - 22. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Komisijas vārdā aicinu likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Komisija priekšlikumus gaidīs līdz 23.septembrim un likumprojektu ierosina izskatīt Saeimas 30.septembra sēdē.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumi līdz 23.septembrim, galīgais lasījums - 30.septembrī. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Silva Bendrāte.

S.Bendrāte (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Šis likumprojekts vēl vairāk precizē kārtību attiecībā uz narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgu apriti. Un šajā sakarā es gribu teikt arī to, ka tas nedaudz mazina birokrātiju un nevajadzīgos papīru darbus.

Tātad Zāļu valsts aģentūrai, gatavojot savus pārskatus un atskaites, ir jāpieprasa informācija arī par konfiscētām un aizturētām psihotropajām un narkotiskajām vielām. Šī informācija ir jāpieprasa no policijas, rakstot īpašus pieprasījumus. Turpmāk, ja tiks pieņemti šie grozījumi, Valsts policijai arī bez atgādinājuma, arī bez pieprasījuma šāda informācija regulāri būs jāiesniedz Zāļu valsts aģentūrai.

Līdz ar to komisija ir rūpīgi izskatījusi šos grozījumus un atzinusi tos par labiem esam, tāpēc aicina arī jūs atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Bendrāte. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.septembris.

Sēdes vadītājs. 21.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par prekursoriem””. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāts Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis (Tautas partijas frakcija).

Labdien, cienījamie kolēģi! Likumprojekta būtība ir precizēt mainīto Zāļu valsts aģentūras nosaukumu un veikt atsevišķas korekcijas, kas saistītas ar Eiropas Kopienas 273.regulu.

Komisija izskatīja likumprojektu pirmajā lasījumā un to atbalstīja. Lūdzu arī jūsu atbalstu likumprojekta virzībai.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par prekursoriem”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.Ģīlis. 21.septembris.

Sēdes vadītājs. 21.septembris. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Par 1960.gada 13.decembra Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas Starptautisko konvenciju par sadarbību aeronavigācijas drošības jomā, kas grozīta 1981.gadā Briselē, Konvencijas 1970.gada 6.jūlija Papildprotokolu, Konvencijas Papildprotokola 1978.gada 21.novembra Grozījumu protokolu, Konvencijas 1981.gada 12.februāra Grozījumu protokolu, 1981.gada 12.februāra Daudzpusējo nolīgumu par aeronavigācijas pakalpojumu maksām, 1997.gada 27.jūnija Protokolu, ar ko pēc dažādajiem veiktajiem grozījumiem konsolidē Konvenciju, un 2002.gada 8.oktobra Protokolu par Eiropas Kopienas pievienošanos Konvencijai, kas vairākkārt grozīta un konsolidēta ar 1997.gada 27.jūnija Protokolu”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Godājamie kolēģi! Es neatkārtošu likumprojekta nosaukumu. (No zāles: „Atkārtot! Atkārtot!”) Gribu teikt tikai to, ka būtība šim dokumentam ir sadarbība aeronavigācijas drošības jomā.

Godājamie kolēģi! Jau pats šo nosaukumā minēto konvencijas grozījumu daudzums liecina par vairākām lietām. Pirmām kārtām jāteic, ka šis ir ļoti komplicēts jautājums; Eiropas Savienības attīstības gaitā ir sadūrušās daudzas dažādu valstu intereses, un pakāpeniski visas šīs procedūras un drošības jautājumi ir tikuši harmonizēti. Latvijas pievienošanās šai konvencijai pēc būtības nozīmē to, ka mēs iekļaujamies kopējos vispārējos principos, pievienojamies vispārējiem principiem un tam, ka arī Latvija pilnībā izpildīs visas šīs konvencijas normas.

Jāteic, ka līdz šim Latvija ir strādājusi līgumattiecībās ar šīs konvencijas... ar drošības un pārvaldības turētājiem. Sagatavotajā likumprojektā savukārt ir ierakstīts, ka par šīs konvencijas pielietošanu Latvijā būs atbildīga Satiksmes ministrija. Un, es domāju, ir ļoti svarīgi, ka likumprojekta 12.pants paredz, ka visu iespējamo tiesvedību veiks jeb visas iespējamās domstarpības, kādas var rasties šīs konvencijas piemērošanas gaitā Latvijas gaisa telpā, skatīs Hāgas Pastāvīgā šķīrējtiesa un visus izdevumus segs nevis valsts budžets, bet uzņēmums „Latvijas gaisa satiksme”.

Godājamie kolēģi! Ārlietu komisija vienbalsīgi ir nolēmusi, ka šo likumprojektu vajag virzīt skatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā. Aicinu jūs to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par minēto likumprojektu (reģistrācijas numurs 1891/Lp9), par kuru tikko ziņoja Bērziņa kungs, pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Bērziņš. Godājamie kolēģi! Vispirms paldies par nedalīto atbalstu. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.septembris.

Sēdes vadītājs. 21.septembris. Deputāti neiebilst.

Paldies.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Madars Lasmanis.

M.Lasmanis (frakcija „Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrajam lasījumam ir sagatavojusi likumprojektu „Grozījumi likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””. Saņemti ir trīs priekšlikumi.

1. - PCTVL frakcijas priekšsēdētāja Plinera kunga priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Jakovam Plineram.

J.Pliners (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! PCTVL frakcija iesniedza divus priekšlikumus likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 20.pantam.

Abi šie priekšlikumi piedāvā pielīdzināt nepilsoņu tiesības ārvalstnieku no Eiropas Savienības tiesībām attiecībā uz darījumiem ar zemi. Lūk, ko par šo tēmu pirms diviem gadiem bija teicis Latvijas tiesībsargs.

Atvainojiet par garo citātu! Lūk, kas tika sacīts: „Likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 20.pants nosaka, ka personas, kuras nav Latvijas Republikas vai Eiropas Savienības pilsoņi, kā arī kompānijas, kurās šīm personām pieder vairāk par pusi pamatkapitāla, var iegādāties zemi pilsētas un lauku apvidos tikai ar īpašu pašvaldības atļauju. Minētajām personām ir aizliegts iegādāties zemi pierobežu zonā, jūru un upju aizsargjoslās, kā arī lauksaimniecības un mežu zemi, zemes gabalus rezervātos un derīgo izrakteņu vietās. Gadījumos, kad Latvijas Republikas vai Eiropas Savienības pilsoņi zaudē kontroli pār kompānijas kapitālu, ar pašvaldības lēmumu agrāk iegādātā zeme tiek atsavināta 2 gadu laikā. Likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 20. un 21.pantā noteiktie ierobežojumi nepilsoņiem veikt darījumu ar zemi nav samērīgi.”

To saku nevis es, to pateica Latvijas tiesībsargs.

„Noteikto ierobežojumu sākotnējais mērķis - novērst Latvijas zemes iespējamo izpārdošanu - netiek sasniegts, ja pēc iestāšanās Eiropas Savienībā tās pilsoņi var brīvi veikt darījumus ar Latvijas zemi.

Vairums no Latvijas nepilsoņiem ilgstoši dzīvo un strādā Latvijā, viņiem ir izveidojusies noturīga saikne ar Latvijas valsti. Vērtējot iespējamo zemes izpārdošanas risku, uzskatu...” nevis Pliners uzskata, bet tiesībsargs uzskata „...ka Latvijas nepilsoņiem pārsvarā ir lielāka saikne ar Latviju nekā Eiropas Savienības pilsoņiem. Tāpēc, ļaujot brīvi veikt darījumus ar zemi Eiropas Savienības pilsoņiem, pastāv lielāks zemes izpārdošanas risks.

Tāpat arī Eiropas Padome, vērtējot trešo valstu pilsoņu, kas ilgstoši dzīvo Eiropas Savienības dalībvalstīs, jautājumu, ir norādījusi, ka nepieciešamas vienlīdzīgas tiesības trešo valstu pilsoņiem, kas būtu pēc iespējas tuvākas Eiropas Savienības pilsoņu tiesībām.”

Es turpinu vēl citātu.

„Iespējams, būtu pamatoti noteikt ierobežojumus veikt darījumus ar zemi nepilsoņiem salīdzinājumā ar pilsoņiem. Tomēr Latvijā, iestājoties Eiropas Savienībā un piešķirot Eiropas Savienības pilsoņiem tiesības brīvi veikt darījumus ar zemi, ir būtiski mainījušies apstākļi, kas ir nepilsoņiem noteikto ierobežojumu pamatā.

Uzskatu, ka likumdevējam būtu jāpārvērtē nepilsoņu ierobežojumu pamatotība un samērīgums.”

Citāta beigas.

PCTVL frakcija tikai tiesiski noformēja Latvijas tiesībsarga pausto viedokli un aicina Saeimas deputātus ieklausīties šajā viedoklī.

Aicinu balsot „par” PCTVL frakcijas 1. un 2.priekšlikumu un atbalstīt to.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

M.Lasmanis. Komisijas vārdā vēlos piebilst to, ka, komisijasprāt, nav pamatoti paplašināt to subjektu loku, kas var iegādāties zemi pilsētās, jo nepilsoņiem ir tādas pašas tiesības kļūt gan par Latvijas pilsoņiem, gan par citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem. Tā ka mēs šo priekšlikumu noraidījām.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Plinera priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 19, pret - 66, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Lasmanis. 2. - PCTVL frakcijas priekšsēdētāja Plinera kunga priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputāta Plinera priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 19, pret - 57, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Lasmanis. 3. - deputāta Sokolovska priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Jurim Sokolovskim.

J.Sokolovskis (PCTVL frakcija).

Labdien, godātie kolēģi! Gribu pievērst jūsu uzmanību vienai problēmai. Proti, daudzos gadījumos mūsu valstī, piemēram, daudzdzīvokļu mājas stāv uz zemes, kas pieder trešajām personām. Tas nozīmē, ka šo daudzdzīvokļu māju un dzīvokļu īpašnieki ir spiesti slēgt zemes nomas līgumu ar zemes īpašnieku.

Agrāk šajā likumā bija ierobežojums, ka šī nomas maksa nedrīkst pārsniegt 5 procentus no kadastrālās vērtības. Bija Satversmes tiesas lēmums. Un šajā gadā Saeima pieņēma lēmumu paaugstināt šo ierobežojuma slieksni, un tagad šiem cilvēkiem ir pienākums maksāt ne mazāk kā 7,5 procentus. Un iznāk tāda situācija, ka... Un bija ierobežojums, ka šīs nomas maksas pieaugums 2009.gadā un 2010.gadā nedrīkst pārsniegt 25 procentus no iepriekšējās... zemes nomas maksas iepriekšējā gadā. Līdzīgs ierobežojums ir arī likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”. Un tātad īpašniekiem eksistē arī šis ierobežojums, ka nākamajā gadā pieaugums nedrīkst pārsniegt 25 procentus no iepriekšējās maksas.

Tātad iznāk, ka šie cilvēki ir tādā ļoti neapskaužamā situācijā, jo viņi nevar atteikties no tā sauktā pakalpojuma, tātad viņi ir spiesti maksāt šos 7,5 procentus. Tātad viņiem pieauga gan šīs zemes kadastrālā vērtība, gan ierobežojuma līmenis no 5 līdz 7,5 procentiem. Un īpaši tajos gadījumos, kad šajās mājās dzīvo pensionāri, viņiem ļoti grūti samaksāt šo nomas maksu.

Mūsu priekšlikums ir tomēr padomāt un pagarināt šo ierobežojumu - 25 procentu ierobežojumu - arī uz nākamajiem trim gadiem. Protams, varam diskutēt par to, ka vajag vai nu uz trim gadiem, vai uz vienu gadu, vai uz diviem gadiem. Bet, godātie kolēģi, tā ir tiešām diezgan liela problēma, un šie cilvēki nav aizsargāti.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Ventam Armandam Krauklim.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā par šo priekšlikumu bija, es domāju, ļoti profesionāla diskusija. Mēs atzinām, ka 25 procentu ierobežojums būtu loģisks šajā ekonomiskajā situācijā. Taču, pirmkārt, problēma bija tā, ka diezin vai uzreiz vajadzētu noteikt uz trijiem gadiem, jo būtu jāskatās, kāda ir ekonomiskā situācija valstī. Un, otrkārt, tas būtu jāskata reizē ar nekustamā īpašuma nodokli, un mēs jau esam sagatavojuši attiecīgu vēstuli Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Es domāju, ka mēs kopīgi tad skatīsimies arī šajā kontekstā, un ļoti iespējams, es ceru, beigu beigās mēs atradīsim veidu, kā vismaz vienu gadu uz priekšu šo 25 procentu ierobežojumu uzlikt.

Tātad pagaidām aicinu neatbalstīt, bet, domāju, beigu beigās komisija kopā arī ar Sokolovska kungu atradīs pieņemamu risinājumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamie kolēģi! Radioklausītāji! Šī diskusija bija ne tikai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā. Vakar PCTVL frakcija organizēja tikšanos ar vēlētājiem Sarkandaugavā, un viens no jautājumiem, kuru izvirzīja vēlētāji un saistībā ar kuru aicināja mūs palīdzēt viņiem, bija tieši šis jautājums. Kooperatīvais nams stāv uz zemes, daļa no kuras pieder saimniekam. Es paskaidroju, ka šī netaisnība ir jau Augstākās padomes darbības rezultāts, kad atjaunoja bijušo īpašnieku tiesības, nedomājot par šīm atjaunošanas sekām. Diemžēl tikai Latvija un varbūt Igaunija sekoja šim modelim, jo, teiksim, Lietuvā pārsvarā maksāja kompensācijas šiem bijušajiem īpašniekiem.

Un PCTVL frakcija visā savā 20 gadu eksistēšanas laikā vēl kopš Augstākās padomes, kurā starp deputātiem bija neliela, bet tomēr bija krievu frakcija, konsekventi balsoja „pret” visiem šiem jauninājumiem un „par” griestiem šīm nomas maksām, par pakāpenisku tarifu paaugstināšanu visās mūsu aizsargājamās robežās.

Es ļoti gribu, lai vēlētāji tomēr zina, kas aizstāv cilvēku vairākumu un kas ir tikai neliela loka saimnieku lobijs. Un šis balsojums par Sokolovska kunga priekšlikumu jāpublicē visās avīzēs ar visiem uzvārdiem. Un parādiet arī televīzijā! Un tikai saistībā ar tādu informāciju cilvēki varēs izdarīt pareizo izvēli.

Paldies.

Aicinu šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātei Ilmai Čepānei.

I.Čepāne (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Labrīt, godātie kolēģi! Es jums gribu pateikt trīs lietas.

Pirmā lieta. Protams, tā nenoliedzami ir problēma, ka daudzās daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās dzīvokļu īpašniekiem ir ļoti lielas grūtības samaksāt noteikto nomas maksu.

Otrā. Kā jūs zināt, Satversmes tiesā ir izskatītas divas lietas saistībā ar 12.pantā, tātad likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 12.pantā, līdz šim noteikto ierobežojumu. Un abas šīs lietas ir beigušās, atzīstot šo normu par antikonstitucionālu, proti, pretēju Satversmes 105.pantam.

Bet trešo lietu es gribu īpaši uzsvērt un pateikt arī Buzajeva kungam, kas šeit tik emocionāli runāja. Es gribu, protams, pateikties arī Sokolovska kungam, kas aktualizēja šo problēmu, tāpat arī Kraukļa kungam, kurš uzskata, ka ļoti apdomīgi ir jārisina šī lieta. Turklāt pašlaik Satversmes tiesā ir ierosināta trešā lieta. Un, proti, tā ir saistībā ar šiem 25 procentiem, uzskatot, ka šī norma ir antikonstitucionāla un neatbilst Satversmes 105.pantam. Es to zinu tāpēc, ka joprojām sekoju līdzi tieši šīm visām zemes reformas lietām.

Es jūs aicinu pagaidām neatbalstīt šo priekšlikumu un sagaidīt Satversmes tiesas spriedumu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Nav piebilstams. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. - deputāta Sokolovska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 19, pret - 48, atturas - 17. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Lasmanis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.

Aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret - nav, atturas - 15. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Lasmanis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 30.septembris.

Sēdes vadītājs. 30.septembris. Deputāti neiebilst.

Paldies.

Likumprojekts „Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Mārtiņš Roze.

M.Roze (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1851/Lp9 - „Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā”.

Komisija noteiktajā laikā nav saņēmusi nevienu priekšlikumu. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Roze. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 23.septembris.

Sēdes vadītājs. 23.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Māris Ārbergs.

M.Ārbergs (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidij! Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6277. Likumprojekts „Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā”, pirmais lasījums.

Likumprojektu izstrādāja Tieslietu ministrija. Tika papildināts 15.pants. Ieviešot regulu, tiks paredzēta cita institūcija, kas varēs sasaukt Eiropas kooperatīvās sabiedrības biedru kopsapulci; tas būs zvērināts notārs.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja likumprojektu pirmajā lasījumā un atbalstīja to. Aicinu Saeimu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Ārbergs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - šā gada 23.septembris.

Sēdes vadītājs. 23.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Jānis Tutins.

J.Tutins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi minēto likumprojektu pirmajā lasījumā un ir atbalstījusi. Lūdzu jūs atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Tutins. Paldies.

Šā gada 23.septembris.

Sēdes vadītājs. 23.septembris. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījumi Komerclikumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Artūrs Rubiks.

A.Rubiks (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labrīt, godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentiem Nr.6279 un Nr.6402.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja minēto likumprojektu pirmajā lasījumā un lūdz atbalstīt minēto likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Komerclikumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Rubiks. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - šā gada 23.septembris.

Sēdes vadītājs. Šā gada 23.septembris. Deputāti neiebilst.

A.Rubiks. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likums”, otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Likumprojekta „Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likums” otrajam lasījumam ir saņemti 27 priekšlikumi.

1. - Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 2. - satiksmes ministra Kaspara Gerharda priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts komisijas 4.priekšlikumā.

Tāpat kā 3. - satiksmes ministra priekšlikums. Arī tas ir daļēji iekļauts 4. - komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. Lūdzu atbalstīt 4.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 5. - satiksmes ministra priekšlikums, kurš ir iekļauts Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas 6.priekšlikumā. Lūdzu atbalstīt 6.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 7. - iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikums. Komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 8. - komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 9. - komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 10. - satiksmes ministra priekšlikums. Daļēji iekļauts 13. - komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. Tāpat arī 11. un 12. - satiksmes ministra priekšlikumi. Ir iekļauti 13. - komisijas priekšlikumā. Lūdzu atbalstīt 13.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

J.Dalbiņš. 14. un 15. - satiksmes ministra priekšlikumi un 16. - iekšlietu ministres priekšlikums. Tie ir daļēji iekļauti un atbalstīti Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas 17.priekšlikumā.

Lūdzu atbalstīt 17.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. Paldies.

18. - komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 19. - iekšlietu ministres priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 20. - satiksmes ministra priekšlikums. Iekļauts komisijas 21.priekšlikumā. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 22. un 23. - satiksmes ministra priekšlikumi. Ir iekļauti 24. - Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšlikumā. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 25. - iekšlietu ministres priekšlikums. Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 26. - komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 27. - komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti.

Komisijas vārdā aicinu likumprojektu atbalstīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likums” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.septembris.

Sēdes vadītājs. 21.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Madars Lasmanis.

M.Lasmanis (frakcija „Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir saņēmusi Ministru kabineta izstrādāto likumprojektu „Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā”.

Grozījuma būtība ir precizēt Pārtikas un veterinārā dienesta struktūru un noteikt izmaiņas tā pārvaldes un teritoriālo struktūrvienību skaitā.

Komisija priekšlikumus atbalstīja. Aicinām arī jūs to atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Lasmanis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 23.septembris.

Sēdes vadītājs. 23.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Juris Sokolovskis.

J.Sokolovskis (PCTVL frakcija).

Godātie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija savā sēdē izskatīja otrajam lasījumam sagatavoto likumprojektu „Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” (Nr.1871/Lp9) un uz pirmo lasījumu sagatavoto likumprojektu „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” (Nr.1910/Lp9). Saskaņā ar Kārtības ruļļa 85.panta otro daļu komisija nolēma apvienot minētos likumprojektus, iekļaujot likumprojektu Nr.1910/Lp9 kā priekšlikumus otrajam lasījumam sagatavotajā likumprojektā.

1. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 2.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 3.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 4.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 5.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 6.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 7.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 8.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 9.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 10.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 11.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 12.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 13.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Sokolovskis. 14.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 15. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 16. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 17.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 18.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 19.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 20.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 21.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 22.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 23.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. 24.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sokolovskis. Līdz ar to lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Sokolovskis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 24.septembris.

Sēdes vadītājs. 24.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Bīstamo kravu aprites likums”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Madars Lasmanis.

M.Lasmanis (frakcija „Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrajā lasījumā ir izskatījusi likumprojektu „Bīstamo kravu aprites likums”.

Saņemts viens priekšlikums - satiksmes ministra Gerharda priekšlikums -, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Lasmanis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Bīstamo kravu aprites likums” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Lasmanis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 23.septembris.

Sēdes vadītājs. 23.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Notariāta likumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Šis un nākamie četri likumprojekti ir saistīti ar dokumentu, kas saucas „Tiesu sistēmas attīstības pamatnostādnes”.

Šīs nostādnes valdība ir pieņēmusi jau 2007.gadā, un tajās kā viena no galvenajām problēmām tiek identificēta tiesu noslodzes samazināšana. Ikviens no mums kā deputāts ir saskāries ar sūdzībām par to, ka tiesās bieži vien lietas, it sevišķi civillietas, tiek skatītas ļoti ilgi. Un ikviens no mums šobrīd atbild uz jautājumu par strukturālajām reformām: vai tās tiek darītas vai netiek darītas un vai funkcijas, kuras veic valsts iestādes par valsts naudu, nevar darīt kāds cits. Šis ir viens spilgts piemērs, kādā veidā tiks veiktas strukturālās reformas, kad valsts iestādes, tiesas, tiks atslogotas no uzdevumiem, nododot šos pienākumus citām tiesu sistēmas amatpersonām, tas ir, notāriem, kuri sevi uztur par saviem līdzekļiem un nesaņem no valsts budžeta nekādu papildu finansējumu. Savukārt reālais ieguvums būtu tāds, ka tiesas tā rezultātā tiktu ievērojami atslogotas no formālām lietām un ka cilvēki, kuriem ir nepieciešami vienkārši juridiski risinājumi, varētu tos iegūt krietni ātrāk.

Laulības šķiršana, protams, ir ļoti būtisks un emocionāls moments katram cilvēkam, un, ja šajā laulības šķiršanā būs strīdi, tos joprojām risinās tiesa, jo, protams, var būt arī tādi gadījumi, kur ir nepieciešama sarežģītāka un ilgāka izskatīšanas kārtība. Tiesas tad arī tos risinās. Tātad šie sagatavotie grozījumi paredz laulības šķiršanas un dažas citas vienkāršākas lietas, to, kā pieņemt glabājumā saistību priekšmetus, kā arī to, kā sasaukt kooperatīvo sabiedrību un kapitālsabiedrību sapulces Komerclikumā, Kooperatīvo sabiedrību likumā un Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā paredzētajos gadījumos nodot notāriem. Savukārt laulības šķiršanas tiks nodotas vēl arī civilstāvokļa aktu reģistrācijas iestādēm. Ar šo risinājumu tiks atslogots, kā jau es minēju, valsts budžets, jo notāri ir pašnodarbinātas personas, kuras nesaņem finansējumu no valsts, un tātad arī šī nodeva tiks ieskaitīta valsts budžetā. Savukārt pašiem cilvēkiem tas neradīs lielākus papildizdevumus. Šobrīd vienkārša laulības šķiršana cilvēkam maksā 100 latus, bet pēc aprēķiniem, kuri ir veikti, turpmāk tas varētu maksāt apmēram 65 latus un 50 santīmus.

Izskatījusi šo likumprojektu pirmajā lasījumā, Juridiskā komisija atbalstīja šā likumprojekta tālāku virzību izskatīšanai Saeimā, un es lūdzu arī deputātus atbalstīt šos grozījumus pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Notariāta likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret - 1, atturas - 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - 21.septembris.

Sēdes vadītājs. 21.septembris. Deputāti neiebilst. Paldies.

Godātie kolēģi! Ir pienācis laiks pārtraukumam. Pirms mēs reģistrējamies, darīšu jums zināmas vairākas informācijas. Varētu pat teikt, daudzas informācijas.

Pirmām kārtām šodien bija paredzēta jautājumu un atbilžu sēde, kurā bija paredzēts uzklausīt atbildi uz deputātu Buhvalova, Sokolovska, Plinera, Buzajeva, Mitrofanova jautājumu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei „Par dārgu motociklu iegādes pamatotību Valsts policijas vajadzībām”. Uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde, un jautājuma iesniedzēji ir informējuši Saeimas Prezidiju, ka viņus apmierina saņemtā atbilde. Līdz ar to jautājumu un atbilžu sēde šodien nenotiks.

Savukārt ir iesniegti daudzi jauni deputātu jautājumi. Deputāti Kučinskis, Leiškalns, Ārbergs, Segliņš un deputāts, kura uzvārdu es diemžēl nevaru izlasīt... Nē, nē uzvārdu... Jā, varētu būt Anta Rugāte. Lai būtu! Katrā ziņā pieci paraksti ir. Šie deputāti iesnieguši jautājumu satiksmes ministram Kasparam Gerhardam „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada Valsts budžeta izdevumu samazināšanai”. Šis jautājums tiek nodots satiksmes ministram Kasparam Gerhardam.

Savukārt deputāti Bērziņš, Kučinskis, Dalbiņš, Dukšinskis un Valers ir iesnieguši jautājumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par mēģinājumu iespaidot LTV ziņu dienesta darbu”. Šis jautājums tiek nodots Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim.

Valdim Dombrovskim - Ministru prezidentam - ir iesniegts arī jautājums „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”. To ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Segliņš, Leiškalns, Ārbergs. Šis jautājums tiek nodots Ministru prezidentam.

Jautājums ar analoģisku nosaukumu „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” ir iesniegts arī finanšu ministram Einaram Repšem, un to ir parakstījuši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Jaundžeikars, Dukšinskis un Segliņš. Jautājums tiek nodots finanšu ministram Einaram Repšem.

Arī kultūras ministram Intam Dālderim ir iesniegts jautājums „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”. Šo jautājumu ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Segliņš, Leiškalns un Rugāte. Jautājums tiek nodots kultūras ministram Intam Dālderim.

Arī labklājības ministrs Uldis Augulis tiek uzrunāts, arī viņam tiek jautāts - „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”. Šo jautājumu ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Segliņš, Leiškalns un Rugāte. Jautājums tiek nodots labklājības ministram Uldim Augulim.

Jautājums „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” tiek iesniegts arī zemkopības ministram Jānim Dūklavam. To ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Segliņš, Leiškalns un Rugāte. Jautājums tiek nodots zemkopības ministram Jānim Dūklavam.

Arī veselības ministram Didzim Gavaram ir iesniegts deputātu jautājums „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”. To ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Segliņš, Leiškalns un Rugāte. Jautājums tiek nodots veselības ministram Didzim Gavaram.

Arī ekonomikas ministrs Artis Kampars ir uzrunāts ar jautājumu „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”. To ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Segliņš, Leiškalns un Rugāte. Jautājums tiek nodots ekonomikas ministram Artim Kamparam.

Arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, protams, tiek uzrunāta ar jautājumu „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”. Šo jautājumu ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Segliņš, Leiškalns un Rugāte. Jautājums tiek nodots izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei.

Šie paši deputāti, tātad Kučinskis, Bērziņš... Nē, tie ir citi... Kučinskis, Bērziņš, Jaundžeikars, Dukšinskis un Segliņš ir iesnieguši jautājumu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”. Jautājums tiek nodots iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei.

Tieslietu ministra pienākumu izpildītājam Imantam Lieģim tiek iesniegts jautājums „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”. To ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Jaundžeikars, Dukšinskis un Segliņš. Jautājums tiek nodots tieslietu ministra pienākumu izpildītājam Imantam Lieģim.

Arī aizsardzības ministram, tam pašam Imantam Lieģim, tiek iesniegts jautājums „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”. To ir iesnieguši Kučinskis, Bērziņš, Jaundžeikars, Dukšinskis un Segliņš. Jautājums tiek nodots aizsardzības ministram Imantam Lieģim.

Ārlietu ministram Aivim Ronim arī ir adresēts analoģisks jautājums „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”, ko ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Jaundžeikars, Dukšinskis un Segliņš. Jautājums tiek nodots ārlietu ministram Aivim Ronim.

Arī vides ministrs Raimonds Vējonis ir saņēmis jautājumu „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”, ko ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Jaundžeikars, Dukšinskis un Segliņš. Jautājums tiek nodots vides ministrs Raimondam Vējonim.

Un arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe tiek uzrunāta ar jautājumu „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai”, ko ir iesnieguši deputāti Kučinskis, Bērziņš, Jaundžeikars, Dukšinskis un Segliņš. Jautājums tiek nodots reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrei Dagnijai Staķei.

Un tagad paziņojumi.

Vārds deputātam Ventam Armandam Krauklim.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde notiks tūlīt komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātei Ingrīdai Circenei.

I.Circene (frakcija „Jaunais laiks”).

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde tūlīt komisijas telpā.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Andrim Bērziņam (ZZS frakcija).

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde pēc piecām minūtēm 106.auditorijā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu!

Vārds reģistrācijas rezultāta nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Aleksejs Holostovs, Ivans Klementjevs, Visvaldis Lācis... Paldies, redzu! Leopolds Ozoliņš, Viktors Ščerbatihs un Mihails Zemļinskis.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

(Pārtraukums.)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Pulkstenis ir 11.00.

Līdz ar to mēs turpinām Saeimas 2010.gada 16.septembra sēdi.

Es atgādinu, ka mēs apstājāmies pie darba kārtības 38.punkta - likumprojekta „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā”. Šis likumprojekts tiek izskatīts pirmajā lasījumā.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar Saeimas sēdē izskatāmo dokumentu Nr.6280 - likumprojektu „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā”, kuru ir sagatavojusi un iesniegusi izskatīšanai Saeimā Tieslietu ministrija un Ministru kabinets.

Tātad šie grozījumi ir pie manis, un tie līdz ar iepriekš minētajiem grozījumiem paredz nodot laulības šķiršanas lietas, kurās nav strīdu, citām institūcijām, konkrētajā gadījumā - civilstāvokļa aktu reģistrācijas iestādēm.

Tātad Juridiskā komisija, izskatījusi gan šo likumprojektu, gan visu likumprojektu paketi, atbalstīja arī šo likumprojektu, un es lūdzu parlamentu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - 1, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - 21.septembris.

Sēdes vadītājs. 21.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Civillikumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Jā, cienījamie kolēģi! Tātad strādāsim ar Saeimas sēdē izskatāmo dokumentu Nr.6283 - likumprojektu „Grozījumi Civillikumā”. Arī šis likumprojekts ir no tās likumu paketes, kas ir saistīta ar to, lai atvieglotu tiesu sistēmas darbu un atsevišķas lietas nodotu izskatīšanai notāriem un civilstāvokļa aktu reģistrācijas iestādēm.

Tātad šajā likumprojektā tiek noteikta institūciju kompetenču sadale, lai arī Civillikumā būtu precīzs regulējums tam, kur un kādos gadījumos citas institūcijas, nevis tiesa veic laulības šķiršanu.

Izskatījusi šo likumprojektu, Juridiskā komisija vienprātīgi atbalstīja šā likumprojekta tālāku virzību un lūdz arī parlamentu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civillikumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - 1, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.septembris.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Civilprocesa likumā”, reģistrācijas numurs 1899/Lp9, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar Saeimas sēdē izskatāmo dokumentu Nr.6281. Arī šis likumprojekts ir no šīs pašas paketes par laulības šķiršanu - par laulības bezstrīdu šķiršanas nodošanu citām institūcijām.

Tātad šis likumprojekts nosaka procesuālo kārtību, kādā veidā laulība tiks šķirta ārpustiesas institūcijā.

Šis likumprojekts ir sagatavots Tieslietu ministrijā, ir izskatīts Civilprocesa darba grupā, kas patstāvīgi darbojas Tieslietu ministrijā, un arī tiesneši, kas darbojās šajā darba grupā, ir atbalstījuši šādus likuma grozījumus.

Tātad arī Juridiskā komisija, izskatījusi šos grozījumus, atbalstīja tos pirmajā lasījumā, un es lūdzu arī parlamentu atbalstīt šos likuma grozījumus pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” (reģistrācijas numurs 1899/Lp9) pirmajā lasījumā!

Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - 3, atturas - 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.septembris.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar Saeimas sēdē izskatāmo dokumentu Nr.6272.

Arī šis ir likumprojekts no paketes, kas paredz, ka laulības turpmāk varētu šķirt ne tikai tiesas, bet arī notāri vai civilstāvokļa aktu reģistrācijas iestādes. Un, tā kā tas ir saistīts arī ar to, ka cilvēks var mainīt vārdu vai uzvārdu, šķirot laulību, arī šajā likumā tiek precizēts, ka tas dokuments varētu būt ne tikai tiesas spriedums, bet arī notāra taisīta laulības šķiršanas apliecība.

Izskatījusi šo likumprojektu, Juridiskā komisija atbalstīja tā virzību pirmajā lasījumā. Lūdzu parlamentu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā” pirmajā lasījumā!

Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - 1, atturas - 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.septembris.

Sēdes vadītājs. 21.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Civilprocesa likumā” (reģistrācijas numurs 1624/Lp9), otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar Saeimas sēdē izskatāmo dokumentu Nr.6419 - likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā”. Šis ir apjomīgs likumprojekts, kas atrodas Saeimā jau samērā ilgi, jo tika iesniegts kopā ar grozījumiem Maksātnespējas likumā. Mēs esam atbalstījuši šos grozījumus, un, lai šie grozījumi reāli varētu sākt darboties, ir nepieciešamas arī procesuālās normas, kā piemērot Maksātnespējas likumu. Un tieši tāpēc šie grozījumi ir ļoti rūpīgi izstrādāti. Ir mēģināts saskaņot tādā veidā, lai šis likums būtu kā pavadošais likums Maksātnespējas likumam.

Juridiskā komisija uz likumprojekta otro lasījumu ir saņēmusi 29 priekšlikumus. Es gribu jau uzreiz teikt, ka viena daļa no grozījumiem, kas nav atbalstīti, nav atbalstīti tāpēc, ka tā sākotnējā koncepcija, ar kādu tika iesniegts Maksātnespējas likums... Pēc tam mēs paši esam atbalstījuši citu koncepciju, un tieši tāpēc, ka tā nonāk pretrunā ar Maksātnespējas likumu, šie grozījumi nav tikuši Juridiskajā komisijā atbalstīti. Taču, ja būs nepieciešams, es par to informēšu atsevišķi, kad nonāksim pie katra no šiem priekšlikumiem.

1.priekšlikums ir no partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas, un tas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Valērijam Buhvalovam.

V.Buhvalovs (PCTVL frakcija).

Cienījamie kolēģi! PCTVL frakcijas priekšlikums paredz divu netaisnīgu ierobežojumu atcelšanu attiecībā uz tiesībām saņemt tulka palīdzību tiesā.

Pirmkārt. Tiek ierosināts piešķirt tulku ne tikai fiziskajām personām, bet arī juridisko personu pārstāvjiem, piemēram, tādas sabiedriskas organizācijas kā „Latvijas krievu kopiena” pārstāvjiem vai arī kaut kādiem Vācijas uzņēmumu biedrības pārstāvjiem Latvijā.

Otrkārt. Likumā rakstīts, ka tulks tiek piešķirts tikai tādai fiziskajai personai, kura vispār nepārvalda latviešu valodu. Latvijas krievu vidū šādu personu praktiski nav palicis. Nozīmīgai krievu daļai kabatā ir latviešu valodas prasmes apliecība attiecībā uz to vai citu kategoriju. Tomēr, lai pilnvērtīgi varētu aizstāvēt savas tiesības tiesā, ir nepieciešama valodas prasmes augstākā kategorija, kura ir tikai apmēram 25 procentiem cittautiešu. Pārējiem 75 procentiem, ja rīkojamies saskaņā ar likuma burtu, ir liegtas tiesības aizstāvēt savas tiesības.

Mēs ceram, ka šis visai pieticīgais, toties pavisam taisnīgais PCTVL frakcijas priekšlikums tiks no Saeimas vairākuma puses atbalstīts.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

S.Āboltiņa. Jā. Komisijas vārdā es lūdzu deputātus precīzi iepazīties ar to redakciju, kura ir Civilprocesa likumā un kura nosaka, ka lietas dalībniekiem ir iespējas iepazīties ar lietas materiāliem un izmantot tulka palīdzību. Tātad cilvēkam ir iespēja piekļūt tiesai, bet tas neattiecas uz juridiskajām personām, kuru pārstāvji nepārvalda tiesvedības valodu.

Un es gribu atgādināt, ka, izskatot šo jautājumu, pamattēma, kāpēc Juridiskā komisija to neatbalstīja, ir tāda, ka valsts valoda tomēr ir latviešu valoda, un, ja tās ir juridiskās personas, tad šo personu pārstāvjiem, pārstāvot savas juridiskās personas tiesā, ir jāpārvalda valsts valoda.

Tātad Juridiskā komisija neatbalstīja. Lūdzu izlemt šo jautājumu balsojot.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - PCTVL frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 60, atturas - 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

S.Āboltiņa. 2.priekšlikums ir Juridiskās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 3.priekšlikums 12.lapaspusē ir tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 4. - iekšlietu ministres Mūrnieces priekšlikums. Arī ir guvis deputātu atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 5. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 6. - Juridiskās komisijas priekšlikums, kurā ir ietverta vesela sadaļa par tiesiskās aizsardzības procesa lietām. Arī tas ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 7. - Juridiskās komisijas priekšlikums 36.lapaspusē. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 8. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums, kurš arī attiecas uz 46.1 nodaļu, tātad veselu nodaļu, kura nosaka lietas par juridiskās personas maksātnespējas procesu. Tas ir atbalstīts Juridiskajā komisijā, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 9. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums 112.lapaspusē. Nav atbalstīts. Šis ir viens no tiem priekšlikumiem... kā es minēju jau sākumā, šie priekšlikumi bija iesniegti uz iepriekšējo koncepciju. Tātad tas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 10. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts un iekļauts 8.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 11. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Arī ir atbalstīts un iekļauts 8.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 12. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts un iekļauts 8.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. Arī 13. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts un iekļauts 8.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 14. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums 125.lapaspusē. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 15. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 16. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Arī nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 17. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Arī nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. Arī 18. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. Arī 19. - politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 20. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Einara Repšes priekšlikums 142.lappusē. Ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. Arī 21. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums. Ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. Savukārt 22. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 23. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 24. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums. Ir izskatīts Juridiskajā komisijā un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 25. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums. Nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 26. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 27. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 28. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 29. - tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Repšes priekšlikums, kurš nosaka likuma spēkā stāšanos tajā pašā laikā, kad stājas spēkā Maksātnespējas likums, tas ir, 1.novembrī. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. Līdz ar to visi priekšlikumi šajā likumprojektā ir izskatīti. Lūdzu deputātus atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” (ar reģistrācijas numuru 1624/Lp9) otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - 1, atturas - 14. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.septembris.

Sēdes vadītājs. 21.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā”, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Pievērsīsimies dokumentam Nr.6164.

Likumprojekts saistīts ar Eiropas Komisijas direktīvas ieviešanu Latvijas likumdošanā un ar Kredītreģistru.

Likumprojekts paredz, ka tiesības saņemt informāciju no Kredītreģistra turpmāk būs arī Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstu personām. Šīs tiesības varēs saņemt Latvijas Bankas noteiktajā apjomā un kārtībā, maksājot par to bankas noteikto maksājumu.

Komisija likumprojektu izskatīja un lūdz tam noteikt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 1, atturas - 14. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Komisija aicina likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.septembris. Izskatīšana - Saeimas 23.septembra sēdē.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.septembris. Otrais, galīgais, lasījums - 23.septembrī. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Kredītiestāžu likumā”, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Dokuments Nr.6165 - likumprojekts „Grozījumi Kredītiestāžu likumā”.

Tiek veikti analoģiski grozījumi tiem grozījumiem, kas parādās iepriekšējā likumprojektā. Arī šo likumprojektu komisija izskatīja un lūdz noteikt tam steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi Kredītiestāžu likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - nav, atturas - 20. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Komisijas vārdā aicinu Saeimu likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

 

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Kredītiestāžu likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 21.septembris. Ierosinām izskatīt Saeimas 23.septembra sēdē.

Sēdes vadītājs. Līdz 21.septembrim - priekšlikumu iesniegšana, galīgais lasījums - 23.septembrī. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Arī šim likumprojektam, kas parādās dokumentā Nr.6166, iemesls ir analoģisks grozījumiem Krājaizdevu sabiedrību likumā, un arī tas attiecas uz pieejamību Kredītreģistram.

Komisija to izskatīja un, līdzīgi iepriekšējam likumprojektam, lūdz piešķirt tam steidzamību.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 2, atturas - 16. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Komisijas vārdā aicinu Saeimu likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Komisija aicina priekšlikumus iesniegt līdz 21.septembrim un otro lasījumu veikt Saeimas 23.septembra sēdē.

 

Sēdes vadītājs. Līdz 21.septembrim - priekšlikumi, 23.septembrī - otrais, galīgais, lasījums. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā”, pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj, cienījamie kolēģi! Likumprojektā „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā” ir ietverti gan tehniska rakstura grozījumi, gan tādi, kas izriet no likuma septiņu gadu ilgās piemērošanas prakses.

Kopš 2003.gada Valsts probācijas dienesta (turpmāk „dienests”) darbība ir strauji paplašinājusies un pilnveidojusies, tāpēc dienesta funkciju pilnvērtīgai izpildei likumā ir nepieciešami vairāki grozījumi. Likumprojekts ietver vairāku jautājumu precizētu reglamentāciju attiecībā uz izvērtēšanas ziņojumiem, uz dienesta tiesībām iegūt ziņas no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra, uz tiem probācijas klientiem, pret kuriem uzsākts jauns kriminālprocess, uz brīvprātīgās kustības attīstīšanu jautājumā par izlīgumu, uz pienākumu reglamentāciju starp dienestā strādājošajiem ierēdņiem, kuri veic atbildīgus pienākumus, un darbiniekiem, kuri veic atbalsta funkciju.

Komisija iepazinās ar šo likumprojektu savā 16.septembra sēdē un to konceptuāli atbalstīja.

Aicinu Saeimu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 22.septembris.

Sēdes vadītājs. 22.septembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Apsardzes darbības likumā”, pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

 

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Likumprojekts paredz, ka turpmāk speciālās atļaujas, licences, apsardzes darbības veikšanai izsniegs Valsts policija. Likumprojektā paredzēts papildu ierobežojums apsardzes sertifikātu saņemt sodītām personām, kā arī personām, kurām diagnosticēta alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarība vai psihiski traucējumi. Likumprojekts paredz noteikt pienākumu apsardzes komersantiem, noslēdzot līgumu ar apsardzes darbinieku, izsniegt viņam nodarbinātā apliecību.

Likumprojekts papildus paredz precizēt normas attiecībā uz iekšējās drošības dienesta reģistrēšanu, precizējot iekšējās drošības dienesta kompetenci un paredzot tiesisko pamatu iekšējās drošības dienesta reģistrācijas anulēšanai.

Likumprojekts paredz precizēt apsardzes darbinieku tiesības un pienākumus, kā arī deleģēt Ministru kabinetam pienākumu izstrādāt likumā paredzētos noteikumus.

Komisija apsprieda likumprojektu savā 16.septembra sēdē un aicina Saeimu atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Apsardzes darbības likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 22.septembris.

Sēdes vadītājs. 22.septembris. Deputāti neiebilst.

Un pēdējais šodienas darba kārtības jautājums ir patstāvīgais priekšlikums - lēmuma projekts „Par Saeimas piekrišanu likumā „Par valsts budžetu 2010.gadam” noteiktās apropriācijas pārdalei”.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Ar šo dokumentu, kura numurs 6405, finanšu ministrs Einars Repše vēršas pie Saeimas un lūdz piekrišanu veikt trīs apropriācijas pārdales.

Pirmā apropriācijas pārdale. Ir runa par pārdali no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas uz Labklājības ministrijas budžetu, lai segtu 50 procentus no līdzfinansējuma izlietojamiem līdzekļiem GMI pabalstam.

Otrā. Tā ir par apmēram 823 000 latiem. Otrā pārdale ir no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta uz Labklājības ministrijas budžetu līdzīgu iemeslu dēļ - lai segtu līdzfinansējumu GMI pabalstam, un šī pārdale ir par apmēram 364 tūkstošiem latu.

Trešā pārdale. Ir runa par līdzekļu pāreju no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas pamatbudžeta uz Satiksmes ministrijas budžetu, lai kompensētu zaudējumus sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem, kam ir noteikti maksas atvieglinājumi, un šī pārdale ir par apmēram 856 tūkstošiem latu.

Komisija šo patstāvīgo priekšlikumu izskatīja un nolēma virzīt uz Saeimu, un lūgt Saeimu to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Saeimas piekrišanu likumā „Par valsts budžetu 2010.gadam” noteiktās apropriācijas pārdalei”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 89, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

G.Bērziņš. Paldies, kolēģi!

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Līdz ar to visa sēdes darba kārtība ir izskatīta.

Vēl daži paziņojumi.

Vārds deputātam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas locekļus lūdzu uz sēdi pulksten 12.00 komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Sociālo un darba lietu komisijas sēde pulksten 11.40 Sociālo un darba lietu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātei Ērikai Zommerei.

Ē.Zommere (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie Baltijas lietu apakškomisijas kolēģi! Aicinu uz tikšanos Ārlietu komisijas Sēžu zālē tūlīt pēc sēdes.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu!

Vārds reģistrācijas rezultāta nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Nav reģistrējušies: Aleksejs Holostovs, Ivans Klementjevs, Leopolds Ozoliņš, Viktors Ščerbatihs un Mihails Zemļinskis.

Paldies par darbu. Uz redzēšanos!

 

Sēdes vadītājs. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2010.gada 16.septembra sēdi pasludinu par slēgtu.

 

 

 

 

SATURA RĀDĪTĀJS

9. Saeimas rudens sesijas 3. sēde

2010. gada 16. septembrī

 

Par darba kārtību
Par likumprojektu „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā” (Nr. 1936/Lp9)
(Dok. Nr. 6382, 6382A)
Par likumprojektu „Grozījumi Apsardzes darbības likumā” (Nr. 1937/Lp9)
(Dok. Nr. 6383, 6383A)
Par likumprojektu „Grozījumi Reklāmas likumā” (Nr. 1938/Lp9)
(Dok. Nr. 6384, 6384A)
Par likumprojektu „Jūras ūdeņu aizsardzības un pārvaldības likums”(Nr. 1939/Lp9)
(Dok. Nr. 6397, 6397A)
Par likumprojektu „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums” (Nr. 1941/Lp9)
(Dok. Nr. 6416, 6416A)
Par likumprojektu „Grozījums likumā „Par nodokļiem un nodevām”” (Nr. 1942/Lp9)
(Dok. Nr. 6417, 6417A)
Par likumprojektu „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā” (Nr. 1943/Lp9)
(Dok. Nr. 6418, 6418A)
Par deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par valdības bezdarbību Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020. gadam izstrādē” (Nr. 35/P9)
(Dok. Nr. 6430)
Motivācija - dep. M.Kučinskis
Par lēmuma projektu „Par Saeimas piekrišanu likumā „Par valsts budžetu 2010.gadam” noteiktās apropriācijas pārdalei” (Nr. 988/Lm9)
(Dok. Nr. 6405)
Informācija „Par piešķirto neapmaksāto atvaļinājumu deputātei Skaidrītei Pilātei šā gada 9.septembrī”
(Dok. Nr. 6420)
Lēmuma projekts „Par Everitas Ancānes apstiprināšanu par Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi” (Nr. 989/Lm9)
(Dok. Nr. 6408)
Ziņo - dep. J.Reirs
Lēmuma projekts „Par Līgas Karlsones apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi” (Nr. 990/Lm9)
(Dok. Nr. 6409)
Ziņo - dep. J.Reirs
Lēmuma projekts „Par Ģirta Aizsila apstiprināšanu par Krāslavas rajona tiesas tiesnesi” (Nr. 991/Lm9)
(Dok. Nr. 6410)
Ziņo - dep. J.Reirs
Likumprojekts „Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā” (Nr. 1925/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6354B)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Likumprojekts „Likums par Rojas novada un Mērsraga novada darbības uzsākšanu” (Nr. 1926/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6355B)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Debates - dep. M.Kučinskis
- dep. S.Šķesters
- dep. Dz.Ābiķis
Likumprojekts „Grozījums Mobilizācijas likumā” (Nr. 1786/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6387)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplināratbildības likumā” (Nr. 1783/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6394)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par policiju”” (Nr. 1798/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6406)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Debates - dep. J.Pliners
- dep. J.Dobelis
- dep. V.Buzajevs
- dep. V.Buhvalovs
Likumprojekts „Grozījums likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”” (Nr. 1825/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6414)
Ziņo dep. J.Lagzdiņš
Par darba kārtību
Likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību” (Nr. 1802/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 5962, 6380)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Par Grozījumu Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā” (Nr. 1805/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 5965, 6381)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību”” (Nr. 1920/Lp9) (1. lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6338, 6388)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījumi Gada pārskatu likumā” (Nr. 1919/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6337, 6389)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā” (Nr. 1918/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6336, 6390)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” (Nr. 1913/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6321, 6391)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”” (Nr. 1914/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6322, 6392)
Ziņo - dep. S.Bendrāte
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par prekursoriem”” (Nr. 1912/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6320, 6393)
Ziņo - dep. V.Ģīlis
Likumprojekts „Par 1960. gada 13. decembra Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas Starptautisko konvenciju par sadarbību aeronavigācijas drošības jomā, kas grozīta 1981. gadā Briselē, Konvencijas 1970. gada 6. jūlija Papildprotokolu, Konvencijas Papildprotokola 1978. gada 21. novembra Grozījumu protokolu, Konvencijas 1981. gada 12. februāra Grozījumu protokolu, 1981. gada 12. februāra Daudzpusējo nolīgumu par aeronavigācijas pakalpojumu maksām, 1997. gada 27. jūnija Protokolu, ar ko pēc dažādajiem veiktajiem grozījumiem konsolidē Konvenciju, un 2002. gada 8. oktobra Protokolu par Eiropas Kopienas pievienošanos Konvencijai, kas vairākkārt grozīta un konsolidēta ar 1997. gada 27. jūnija Protokolu” (Nr. 1891/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6261, 6396)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”” (Nr. 1787/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6398)
Ziņo - dep. M.Lasmanis
Debates - dep. J.Pliners
- dep. J.Sokolovskis
- dep. V.A.Krauklis
- dep. V.Buzajevs
- dep. I.Čepāne
Likumprojekts „Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā” (Nr. 1851/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6399)
Ziņo - dep. M.Roze
Likumprojekts „Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā” (Nr. 1895/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6277, 6400)
Ziņo - dep. M.Ārbergs
Likumprojekts „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” (Nr. 1896/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6278, 6401)
Ziņo - dep. J.Tutins
Likumprojekts „Grozījumi Komerclikumā” (Nr. 1897/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6279, 6402)
Ziņo - dep. A.Rubiks
Likumprojekts „Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likums” (Nr. 1789/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6407)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā” (Nr. 1917/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6334, 6411)
Ziņo - dep. M.Lasmanis
Likumprojekts „Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” (Nr. 1871/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6412)
Ziņo - dep. J.Sokolovskis
Likumprojekts „Bīstamo kravu aprites likums” (Nr. 1843/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6413)
Ziņo - dep. M.Lasmanis
Likumprojekts „Grozījumi Notariāta likumā” (Nr. 1900/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6282, 6415)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Informācija par atbildes sniegšanu uz deputātu jautājumu
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), Dz.Jaundžeikara, J.Dukšinska un M.Segliņa jautājumu satiksmes ministram Kasparam Gerhardam „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 250/J9)
Informācija par deputātu A.Bērziņa (LPP/LC), M.Kučinska, J.Dalbiņa, J.Dukšinska un I.Valera jautājumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par mēģinājumu iespaidot LTV ziņu dienesta darbu” (Nr. 235/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), M.Segliņa, K.Leiškalna un M.Ārberga jautājumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr.236/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), Dz.Jaundžeikara, J.Dukšinska un M.Segliņa jautājumu finanšu ministram E.Repšem „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 237/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), M.Segliņa, K.Leiškalna un A.Rugātes jautājumu kultūras ministram Intam Dalderim „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 238/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), M.Segliņa, K.Leiškalna un A.Rugātes jautājumu labklājības ministram Uldim Augulim „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 239/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), M.Segliņa, K.Leiškalna un A.Rugātes jautājumu zemkopības ministram Jānim Dūklavam „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 240/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), M.Segliņa, K.Leiškalna un A.Rugātes jautājumu veselības ministram Didzim Gavaram „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 241/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), M.Segliņa, K.Leiškalna un A.Rugātes jautājumu ekonomikas ministram Artim Kamparam „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 242/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), M.Segliņa, K.Leiškalna un A.Rugātes jautājumu izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 243/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), Dz.Jaundžeikara, J.Dukšinska un M.Segliņa jautājumu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 244/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), Dz.Jaundžeikara, J.Dukšinska un M.Segliņa jautājumu tieslietu ministra pienākumu izpildītājam Imantam Viesturam Lieģim „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 245/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), Dz.Jaundžeikara, J.Dukšinska un M.Segliņa jautājumu aizsardzības ministram Imantam Viesturam Lieģim „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 246/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), Dz.Jaundžeikara, J.Dukšinska un M.Segliņa jautājumu ārlietu ministram Aivim Ronim „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 247/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), Dz.Jaundžeikara, J.Dukšinska un M.Segliņa jautājumu vides ministram Raimondam Vējonim „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 248/J9)
Informācija par deputātu M.Kučinska, A.Bērziņa (LPP/LC), Dz.Jaundžeikara, J.Dukšinska un M.Segliņa jautājumu reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrei Dagnijai Staķei „Par Ministru kabineta plānotajiem pasākumiem 2011. gada valsts budžeta izdevumu samazināšanai” (Nr. 249/J9)
Paziņojumi
- dep. V.A.Krauklis
- dep. I.Circene
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs A.Klementjevs
Likumprojekts „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā” (Nr. 1898/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6280, 6415)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Likumprojekts „Grozījumi Civillikumā” (Nr. 1901/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6283, 6415)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Likumprojekts „Grozījumi Civilprocesa likumā” (Nr. 1899/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6281, 6415)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Likumprojekts „Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā” (Nr. 1892/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6272, 6415)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Likumprojekts „Grozījumi Civilprocesa likumā” (Nr. 1624/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6419)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Debates - dep. V.Buhvalovs
Likumprojekts „Grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā” (Nr. 1861/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6164, 6428)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījumi Kredītiestāžu likumā” (Nr. 1862/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6165, 6428)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā” (Nr. 1863/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6166, 6428)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā” (Nr. 1936/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6382, 6436)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Grozījumi Apsardzes darbības likumā” (Nr. 1937/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6383, 6436)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Lēmuma projekts „Par Saeimas piekrišanu likumā „Par valsts budžetu 2010.gadam” noteiktās apropriācijas pārdalei” (Nr. 988/Lm9)
(Dok. Nr. 6405)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Paziņojumi
- dep. O.Spurdziņš
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
- dep. Ē.Zommere
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs A.Klementjevs

Balsojumi

Datums: 16.09.2010 09:12:13 bal001
Slēgtais balsojums
Par - 83, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Par Everitas Ancānes apstiprināšanu par Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi (989/Lm9)

Datums: 16.09.2010 09:13:01 bal002
Slēgtais balsojums
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par Līgas Karlsones apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi (990/Lm9)

Datums: 16.09.2010 09:13:50 bal003
Slēgtais balsojums
Par - 85, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par Ģirta Aizsila apstiprināšanu par Krāslavas rajona tiesas tiesnesi (991/Lm9)

Datums: 16.09.2010 09:15:13 bal004
Par - 85, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā (1925/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 16.09.2010 09:25:10 bal005
Par - 85, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Likums par Rojas novada un Mērsraga novada darbības uzsākšanu (1926/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 16.09.2010 09:26:01 bal006
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījums Mobilizācijas likumā (1786/Lp9), 3.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:26:55 bal007
Par - 85, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplināratbildības likumā (1783/Lp9), 3.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:33:09 bal008
Par - 20, pret - 63, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.1. Grozījumi likumā “Par policiju” (1798/Lp9), 3.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:35:01 bal009
Par - 22, pret - 65, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.2. Grozījumi likumā “Par policiju” (1798/Lp9), 3.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:35:43 bal010
Par - 65, pret - 21, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par policiju” (1798/Lp9), 3.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:36:42 bal011
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” (1825/Lp9), 3.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:38:54 bal012
Par - 84, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par Latvijas Republikas valdības un Indijas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību (1802/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:41:23 bal013
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par Grozījumu Kodolmateriālu fiziskās aizsardzības konvencijā (1805/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:43:47 bal014
Par - 60, pret - 4, atturas - 15. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi likumā “Par grāmatvedību” (1920/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:44:13 bal015
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par grāmatvedību” (1920/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:45:34 bal016
Par - 58, pret - 1, atturas - 17. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi Gada pārskatu likumā (1919/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:45:58 bal017
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Gada pārskatu likumā (1919/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:47:27 bal018
Par - 58, pret - 1, atturas - 20. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā (1918/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:48:09 bal019
Par - 73, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā (1918/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:50:31 bal020
Par - 63, pret - 0, atturas - 22. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” (1913/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:51:02 bal021
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” (1913/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:52:51 bal022
Par - 81, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” (1914/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:53:50 bal023
Par - 81, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par prekursoriem” (1912/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 09:57:24 bal024
Par - 87, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par 1960.gada 13.decembra Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas Starptautisko konvenciju par sadarbību aeronavigācijas drošības jomā, kas grozīta 1981.gadā Briselē, Konvencijas 1970.gada 6.jūlija Papildprotokolu, ... (1891/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:03:28 bal025
Par - 19, pret - 66, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.1. Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” (1787/Lp9), 2.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:03:53 bal026
Par - 19, pret - 57, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.2. Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” (1787/Lp9), 2.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:12:21 bal027
Par - 19, pret - 48, atturas - 17. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.3. Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” (1787/Lp9), 2.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:12:50 bal028
Par - 67, pret - 0, atturas - 15. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” (1787/Lp9), 2.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:14:00 bal029
Par - 86, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Gaujas nacionālā parka likumā (1851/Lp9), 2.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:15:14 bal030
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā (1895/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:16:06 bal031
Par - 83, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā (1896/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:17:06 bal032
Par - 81, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Komerclikumā (1897/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:21:23 bal033
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likums (1789/Lp9), 2.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:22:41 bal034
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā (1917/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:25:26 bal035
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (1871/Lp9), 2.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:26:32 bal036
Par - 86, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Bīstamo kravu aprites likums (1843/Lp9), 2.lasījums

Datums: 16.09.2010 10:30:21 bal037
Par - 78, pret - 1, atturas - 2. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Notariāta likumā (1900/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:02:01 bal038
Par - 66, pret - 1, atturas - 0. (Reģistr. - 90)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā (1898/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:03:24 bal039
Par - 73, pret - 1, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Civillikumā (1901/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:04:58 bal040
Par - 73, pret - 3, atturas - 1. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Civilprocesa likumā (1899/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:06:22 bal041
Par - 73, pret - 1, atturas - 1. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā (1892/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:11:04 bal042
Par - 22, pret - 60, atturas - 2. (Reģistr. - 95)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.1. Grozījumi Civilprocesa likumā (1624/Lp9), 2.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:15:54 bal043
Par - 71, pret - 1, atturas - 14. (Reģistr. - 95)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Civilprocesa likumā (1624/Lp9), 2.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:17:29 bal044
Par - 64, pret - 1, atturas - 14. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā (1861/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:17:57 bal045
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā (1861/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:19:16 bal046
Par - 64, pret - 0, atturas - 20. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi Kredītiestāžu likumā (1862/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:19:44 bal047
Par - 88, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Kredītiestāžu likumā (1862/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:20:59 bal048
Par - 64, pret - 2, atturas - 16. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā (1863/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:21:28 bal049
Par - 84, pret - 0, atturas - 1. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā (1863/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:23:53 bal050
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 95)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā (1936/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:25:50 bal051
Par - 84, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 95)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Apsardzes darbības likumā (1937/Lp9), 1.lasījums

Datums: 16.09.2010 11:28:28 bal052
Par - 89, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 95)
Balsošanas motīvs: Par Saeimas piekrišanu likumā “Par valsts budžetu 2010.gadam” noteiktās apropriācijas pārdalei (988/Lm9)




Frakciju viedokļi
2010.gada 16.septembrī

 

Vadītāja. Labdien, cienījamie radioklausītāji! Skan „Frakciju viedokļi”, un Saeimas deputāti jums pastāstīs par šodien Saeimas sēdē izskatītajiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem.

Pirmais šodien runās apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas deputāts Valērijs Agešins. Lūdzu!

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Paldies.

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šodien Saeimā tika izskatīts likumprojekts „Likums par Rojas novada un Mērsraga novada darbības uzsākšanu”. Līdz ar to man rodas dažas pārdomas par reģionālo attīstību kopumā.

Mūsuprāt, reģionālā reforma ir atbalstāma, ja visi Latvijas reģioni tās realizācijas rezultātā tiek attīstīti vienveidīgi un konkrētā reģiona attīstība un investīciju piesaiste nav atkarīga tikai no tā, kura partija ieņem vadošo lomu konkrētajā pašvaldībā.

„Saskaņas Centrs” iestājas par cilvēka cienīgu dzīvi. Dzīvei būtu jābūt vienlīdz cienīgai visos Latvijas reģionos un novados. Pašreizējā situācija par to neliecina, un tāpēc Saeimas kā likumdevēja uzdevums ir ietekmēt reģionu un novadu attīstību. Katrs reģions ir izcils ar ko īpašu, un tāpēc svarīgi ir noteikt attīstības prioritātes un nodrošināt, lai arī valsts atbalsts, investīcijas un Eiropas fondu līdzekļi tiktu novirzīti reģionu attīstībai - atbilstoši valstiskajam redzējumam par reģionu attīstību, nevis tāpēc, ka tiek atbalstīti konkrētu partiju pārstāvji pašvaldībās.

Mums ir svarīgi, lai iedzīvotājiem būtu pieejami visi pamatpakalpojumi, ko piedāvā valsts un pašvaldība. Un lai arī mazajos pagastos būtu pieejama medicīniskā aprūpe un izglītība. Tikšanās ar skolu pārstāvjiem liecina, ka izglītības iestāžu reforma Ziemeļkurzemē notiek ne visai pārdomāti un arī to ietekmē valdošo partiju intereses. Nedrīkst piesegties ar maģisko vārdu „reģionālā reforma” un ar to pamatot skolu slēgšanu. Pēc mūsu domām, ir nepieļaujami slēgt skolas, kurās investēti milzu līdzekļi, un nemeklēt alternatīvas šo skolu uzturēšanai.

Atbilstoši mūsu redzējumam, stacionāru un rehabilitācijas ārstniecības iestāžu tīklam jābūt vienmērīgi izvietotam visā Latvijas teritorijā, lai iedzīvotājiem neatkarīgi no dzīves vietas un ienākuma līmeņa šie pakalpojumi būtu vienādi pieejami.

Un līdz ar to nosacījumi reģionālajai attīstībai un novadu attīstībai ir ļoti vienkārši - pārdomāta lauksaimniecības attīstība visos reģionos, pakalpojumu, to skaitā izglītības un medicīniskās aprūpes, pieejamība visiem Latvijas iedzīvotājiem, valsts atbalsts bērniem un veciem cilvēkiem, labklājības līmeņa izlīdzināšana visā Latvijas teritorijā.

Pastāvot šiem nosacījumiem, reģionālā attīstība ir valsts prioritāte un reģionālā reforma strādās.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Agešina kungam no apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas.

Nākamais runās partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputāts Juris Sokolovskis. Lūdzu!

J.Sokolovskis (PCTVL frakcija).

Paldies.

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šodien Saeima izskatīja likumprojektu „Grozījumi likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””. Partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija aktualizēja vienu sāpīgu problēmu, proti, ka daudzdzīvokļu mājas stāv uz trešajām personām piederošas zemes gabala. Tātad šajā gadījumā dzīvokļu īpašnieki ir spiesti noslēgt zemes nomas līgumu ar zemes īpašnieku. Agrāk likums ierobežoja šo nomas maksu apmēru ar 5 procentiem. Bija Satversmes tiesas lēmums, un pēc tam bija Saeimas lēmums, un šī robeža tika pacelta līdz 7,5 procentiem. Tas nozīmē, ka šiem cilvēkiem, kuriem ir tāda nelaime, ka viņu māja stāv uz īpašnieka zemes, jāmaksā ir ļoti dārgi, jo pa šiem gadiem ļoti paaugstinājusies kadastrālā vērtība un tagad ir paaugstināta nomas maksas likme.

Likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” bija ierobežojoša norma, kura darbojās divus gadus, un šīs normas būtība bija tā, ka nākamajā gadā šīs nomas maksas pieaugums nedrīkst pārsniegt 25 procentus no iepriekšējā gada nomas maksas. Diemžēl šogad šī aizsargājošā norma pārstāja darboties. Līdz 2011.gadam atlikuši trīsarpus mēneši, un mēs aktualizējam šo problēmu un piedāvājam kolēģiem pagarināt šo ierobežojumu uz trim gadiem.

Diemžēl mūsu priekšlikums netika atbalstīts, kaut gan skanēja domas, ka tomēr šī problēma ir aktuāla un ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija atgriezīsies pie šā jautājuma un mūsu priekšlikumi būs ņemti vērā.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Jurim Sokolovskim no partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas.

Nākamajai vārds partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas deputātei Vairai Paeglei.

Lūdzu!

V.Paegle (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Cienījamie radioklausītāji! Šīsdienas sēdes darba kārtība bija piesātināta ar dažādiem likumprojektiem, kas labo vai pilnveido likumdošanas jomas, un arī bez liekas politizētas polemikas Saeimā tas viss tika apstiprināts. Tas liecina par to, ka Latvijas Republikas 9.Saeima spēj strādāt konstruktīvi un efektīvi, ja tās darbā neiejaucas specifisku interešu pārstāvji.

Kā labs piemērs ir tas, ka šodien galīgajā lasījumā Saeimas deputāti vienprātīgi atbalstīja Rojas un Mērsraga pagasta šķiršanos, izveidojot divus atsevišķus novadus. Pamatojoties uz iedzīvotāju gribu, sadalīt piespiedu kārtā izveidoto Rojas novadu ierosināja partijas „Pilsoniskā Savienība” un frakcijas „Jaunais laiks” deputāti.

Šis secinājums tomēr rada pārdomas par to, ka atlikušais laiks līdz 9.Saeimas pilnvaru beigām būtu izmantojams, lai ar paškritisku aci paskatītos uz paveikto, izdarītu secinājumus par nepadarīto un, mācoties no savām kļūdām, izveidotu ieteikumus 10.Saeimai.

Latvija ir parlamentāra republika, un tāpēc parlamentam ir jāstrādā kā parauginstitūcijai valstī, kurā godaprāts, atklātība, kalpošana kopējam labumam, latviskas valsts apziņas celšana un interešu aizstāvība ieņem pirmo vietu katra deputāta darbā.

Ņemot vērā 9.Saeimas zemo reitingu, pie kura mēs visi, 9.Saeimas deputāti, esam līdzatbildīgi, partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas vārdā novēlu 10.Saeimas deputātiem uzsākt darbu ar intensīvām apmācībām politiskajā ētikā, ar apņēmību vienam deputātam neieņemt vairākus amatus Saeimā, ar atklātiem balsojumiem par amatpersonu iecelšanu amatā, ar kritisku pieeju ministriju darbībai, izpildot Satversmē paredzētās kontroles un uzraudzības funkcijas.

Un pats svarīgākais - uzņemties sargsuņa pienākumus latviešu valodas aizstāvībai. Saeimai jānodrošina tas, ka Latvija nedrīkst kļūt par nevienlīdzīgu iespēju zemi krieviski nerunājošiem latviešiem. Un ir arī pierādījumi. Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši pēdējā laikā, ka latvietis savā zemē tiek diskriminēts latviešu valodas dēļ. 10.Saeimas deputātu uzdevums ir nodrošināt latviešu valodas dominējošo lomu ne vien valsts pārvaldē, bet arī privātajā sektorā un visā sabiedrībā.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas deputātei Vairai Paeglei.

„Frakciju viedokļos” nākamais runās partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats.

Lūdzu!

M.Grīnblats (Nacionālās apvienības VL!-TB/LNNK frakcija).

Godātie radioklausītāji! Tiešām Saeima katrā sēdē izskata vairākus desmitus jautājumu. Tas liecina to, ka komisijās aizķērušies diezgan daudz likumu grozījumu, kuri gan lielas politiskas grūtības neizsauc.

Šobrīd arvien vairāk vēlētāju un dažādu vēlētāju grupu un to pārstāvju priekšā jāatbild uz jautājumiem: „Ko jūsu organizācija vai jūsu frakcijas deputāti izdarījuši četru gadu laikā?” Un, nepretendējot uz ļoti precīzu analīzi, jāteic, ka visu programmā paredzēto varētu mēģināt izpildīt tad, ja kādai frakcijai būtu 51 pārstāvis Saeimā, un arī tad, protams, ierobežotu starptautiski nosacījumi, ekonomiskā situācija un budžeta iespējas, kuras nevar patvaļīgi radīt tikai ar balsošanas mehānismu vien.

Tomēr jāņem vērā, ka, pastāvot pat šim nelielajam frakcijas deputātu skaitam, kurš vairāku apstākļu dēļ diemžēl samazinājies līdz pieciem, jāatzīst, ka vairāki jautājumi ir risināti sekmīgi. Neesam pieļāvuši pilsonības un valodas situācijas pasliktināšanu dažādos likumdošanas aktos; tuvākajā laikā tiks pilnībā nostiprināta iespēja ar tiesas spriedumu atņemt pašvaldības deputāta mandātu tiem, kuri neapgūst latviešu valodu, kļūdami par pašvaldību deputātiem. Pēc mūsu ierosinājuma vairākas normas, kas skar nacionālos un patriotiskos jautājumus, nostiprinātas jaunajā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā.

Attiecībā uz sociāli ekonomisko programmu, kuras pamatu izstrādājis Roberts Zīle, jāteic, ka vairākas lietas tomēr ir ņemtas vērā, kaut arī tikai pēc ilgas, neatlaidīgas uzstāšanas. Ir ieviests nekustamā īpašuma nodoklis dzīvojamai platībai, kaut arī forma, kādā tas ir ieviests, lielā mērā tiek pamatoti kritizēta. Jo šobrīd nodokli vairāk rēķina pēc ēkas vai dzīvokļa atrašanās vietas, nevis pēc tā dārdzības. Tā, protams, ir kļūda, kas novēršama visīsākajā laikā.

Ieviests nodoklis par kapitāla pieaugumu. Ir palielināti arī neapliekamie minimumi gan par personu, gan par apgādībā esošu personu 2007. un 2008.gadā. Tomēr nākamajos gados krīzes dēļ šie pieaugumi diemžēl tika apcirpti, un to atkal jūt mazāk turīgā iedzīvotāju daļa.

Arī vairākos citos likumos mūsu frakcijas ierosinājumi ir ņemti vērā. Attiecībā uz Maksātnespējas likumu tika pilnībā vai daļēji ņemti vērā priekšlikumi, kurus bija sagatavojis Gaidis Bērziņš un kuru mērķis bija šā procesa saīsināšana un vienkāršošana.

Esam atbalstījuši nacionālās organizācijas budžeta labajos gados un arī mazāk labajos gados, izmantodami arī to ministriju starpniecību, kuru pārziņā šīs sfēras ir, - gan nacionālos partizānus un karavīrus, gan „Daugavas Vanagus”, gan politiski represētos.

Plānojam jaunnedēļ iedziļināties vairākos citos jautājumos, to skaitā situācijā ar TV5, kur mūsu partija starp lielākajām netiek aicināta tāpēc, ka mēs nolēmām, ka Latvijā vietējās televīzijās krieviski nerunāsim. Šeit ir neskaidra situācija. Kādu pozīciju ieņems Nacionālā radio un televīzijas padome un kādu - Valsts valodas centrs? Plānojam arī pārrunāt ar izglītības un zinātnes ministri jautājumu par divām pirmajām svešvalodām Latvijā. Mūsuprāt, abām būtu jābūt Eiropas Savienības valstu valodām un tikai pēc tam varētu nākt kādas citas.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies partiju apvienības „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” frakcijas priekšsēdētājam Mārim Grīnblatam.

Nākamajai vārds partijas „Jaunais laiks” frakcijas deputātei Ingrīdai Circenei. Lūdzu!

I.Circene (frakcija „Jaunais laiks”).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šodien darba kārtībā bija vairāk nekā 50 likumprojekti, taču minēšu tikai dažus.

Pirmām kārtām gribu atzīmēt, ka šodien otrajā, galīgajā, lasījumā tika pieņemts likumprojekts „Likums par Rojas novada un Mērsraga novada darbības uzsākšanu”. Šis jautājums ir tiešā veidā saistīts ar iedzīvotāju gribu; nu šī griba ir realizēta tiešā veidā un nostiprināta likumā. Šis likums noteic kārtību, kādā izsludināmas un organizējamas vēlēšanas Rojas novada administratīvajā teritorijā... teritorijas robežas grozīšanas rezultātā jaunizveidotajos novados - Rojas novadā un Mērsraga novadā. Šis likums arī noteic, kādā kārtībā ir sadalāma pašvaldības institūcijas manta, finanšu līdzekļi, kā arī tiesības un saistības, kuras nāksies uzņemties atkal jaunizveidotajiem novadiem. Vēlēšanas ir paredzētas 18.decembrī, un jaunās novadu domes uz sēdi sanāks nākamā gada, 2011.gada, janvārī.

Gribu pieminēt deputāta Kučinska priekšlikumu, ka Rojas un Mērsraga novadiem vajadzētu atmaksāt valsts budžetā 400 tūkstošus latu, kas tika izmaksāti pēc Rojas novada izveidošanas. Šis priekšlikums ir klajā pretrunā ar vienmērīgu valsts attīstību reģionos, jo šie līdzekļi tiek piešķirti iedzīvotāju labklājībai, tieši tādiem mērķiem, lai vienmērīgi attīstītos reģions. Un jāteic, ka labi ir tas, ka šis priekšlikums tika atsaukts, jo pretējā gadījumā radītu diskrimināciju saistībā ar reģionu vienmērīgu attīstību. Mēs nevaram salikt kopā reģionu attīstību, finanšu līdzekļus, budžeta izlietojumu ar administratīvi normatīvajiem aktiem.

Vēl bija daži likumu grozījumi tieši saistībā ar pašvaldībām, un es gribētu pieminēt Likumu par budžetu un finanšu vadību, kur šo grozījumu rezultātā notiek pārdale starp ministrijām. Tas saistīts ar to, ka pašreiz mums ir būtiski nodrošināt sociālā atbalsta sistēmu maznodrošinātajiem un trūcīgajiem ekonomiskās krīzes apstākļos. Šodienas izmaiņas noteic, kā tiek pārdalīti līdzekļi vairāk nekā miljona latu apmērā sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu īstenošanai Labklājības ministrijā. Mērķis ir garantēt minimālā ienākuma pabalstu palielināšanu un valsts atbalstu pašvaldībām, līdzfinansējot 50 procentus no izlietotajiem līdzekļiem garantētā minimālā ienākuma nodrošināšanai. Bez tam šajā likumā tika arī izdarītas izmaiņas saistībā ar to, ka gandrīz miljons latu tika pārdalīti programmai „Līdzekļi zaudējumu kompensēšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā”. Arī šīs ir ļoti būtiskas likuma izmaiņas - grozījums tieši saistībā ar pašvaldību darbu.

Vēl viens likumprojekts, ko es gribētu pieminēt, ir „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā”, kuru nodeva komisijām, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai kā atbildīgajai komisijai. Likumprojekts paredz Ministru kabinetam pirmajā un trešajā gadā pēc Saeimas vēlēšanām ziņot Saeimai par valsts ilgtspējīgu attīstību un Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam. Sakarā ar to mēs varētu arī ļoti analītiski izanalizēt un izsekot līdzi, kādā veidā mēs stratēģiski varam plānot valsts kopīgo attīstību.

Ja mēs runājam par informācijas tehnoloģiju drošību, gribu pieminēt arī likumprojektu, kurš bija ļoti būtisks, lai aizsargātu šo datu bāzi, informāciju, kas ir saistīta ar iedzīvotājiem. Šā likuma mērķis ir uzlabot informācijas tehnoloģiju drošību, nosakot svarīgākās prasības, lai garantētu tādu būtisku pakalpojumu saņemšanu, kuru sniegšanai tiek izmantotas informācijas tehnoloģijas.

Kā jūs visi jau zināt, ir notikuši vairakkārt šādi datu noplūdes gadījumi. Šis likumprojekts noteic, kā tiek paredzētas, savlaicīgi prognozētas un novērstas informācijas tehnoloģiju datu noplūdes un kā tiek novērsts drošības apdraudējums.

Bija vēl daudzi un dažādi likumprojekti, vienīgais, ko varētu vēl pieminēt, ir „Grozījumi Notariāta likumā”, kas tika skatīti šodien tikai pirmajā lasījumā un kas paredz, ka bezstrīdus gadījumos, ja ir vienošanās starp laulātajiem, laulības šķiršanu varētu apstiprināt arī notārs. Un līdz ar to tiktu būtiski samazināts administratīvi birokrātiskais slogs.

Paldies jums par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Paldies partijas „Jaunais laiks” frakcijas deputātei Ingrīdai Circenei.

Nākamais runās Tautas partijas frakcijas deputāts Māris Ārbergs. Lūdzu!

M.Ārbergs (Tautas partijas frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Kā jau kolēģi minēja, šodien tika izskatīti diezgan daudzi likumprojekti. Bez īpašām debatēm tika nodoti komisijām arī dažādi ministriju sagatavotie likumprojekti.

Gribu pieskarties vienam, kas, manuprāt, vairāk vai mazāk atvieglos uzņēmējdarbību reģionos un pašvaldībās. Tas ir likumprojekts „Grozījumi Reklāmas likumā”. Šo kārtību publiskās vietās turpmāk noteiks Ministru kabinets, bet, ja kāda pašvaldība vēlēsies ar saviem saistošajiem noteikumiem aizliegt kādu reklāmu, tad to, protams, varēs darīt.

Par pārējiem likumprojektiem. Protams, kā Talsu novada iedzīvotājs un kā bijušais Talsu rajona priekšsēdētājs, kas ir sekojis līdzi daudzām lietām, kuras notiek Talsu rajonā attiecībā uz pašvaldībām, gribu mazliet pieskarties likumprojektam, kas noteic kārtību, kādā notiks vēlēšanas jaunajos Rojas un Mērsraga novados. Tīri personīgi es tam visam esmu diezgan daudz sekojis līdzi. Protams, ne jau tikai pateicoties atsevišķu frakciju deputātu iniciatīvai šis likumprojekts tika virzīts; es domāju, lielāka nozīme šeit bija tieši bijušā Mērsraga pagasta, tagadējā Rojas novada deputātiem, kas faktiski analizēja situāciju un tomēr izšķīrās par to, ka būtu labāk, ja viņi dzīvotu atsevišķā Mērsraga novadā. Un tāpēc mēs šodien atbalstījām šos divus likumprojektus - atbalstījām likumprojektu „Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā”, kurā tiek nosaukti divi jauni novadi - Roja un Mērsrags -, kā arī likumprojektu „Likums par Rojas novada un Mērsraga novada darbības uzsākšanu”, kur, kā jau tika minēts, tika noteikta vēlēšanu diena, kas ir 18.decembrī, un arī laiks, kad sanāk jaunās novadu domes deputāti uz pirmajām sēdēm. Mana vienīgā cerība un novēlējums: lai iedzīvotāji izvēlētos tādus nākamos deputātus, kas vēlētos strādāt pašvaldības attīstības labā!

Šeit gribu pieminēt vēl arī priekšlikumu, ko bija iesniedzis mūsu politiskā bloka deputāts Māris Kučinskis, - priekšlikumu, ka it kā vajagot valstij atmaksāt atpakaļ saņemtos 400 tūkstošus. Deputāts šo priekšlikumu bija iesniedzis vairāk tādēļ, lai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā vispār tiktu uzsāktas debates par to, ko darīt šādos gadījumos. Šo konkrēto priekšlikumu, protams, viņš šodien sēdē atsauca. Mēs ļoti priecājamies par to, ka katrs lats, kas ir aizgājis uz pašvaldībām, ieguldīts infrastruktūras attīstībā. Tas noteikti ir vajadzīgs.

Vēl. Gribu piebilst, ka no politiskā bloka „Par labu Latviju” puses šodien tika iesniegts pieprasījums Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par valdības bezdarbību Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam izstrādē”, lai Pieprasījumu komisijā tiktu saņemts skaidrojums par tālāko rīcību, par šā nacionālā attīstības plāna izstrādes pasākumiem.

Un tāpat no politiskā bloka „Par labu Latviju” puses mēs iesniedzām gan Ministru prezidentam, gan visām ministrijām jautājumu par plānotajām izmaiņām 2011.gada budžetā un ceram saņemt konkrētas atbildes, jo, cik mēs zinām, pēdējā laika aktualitāte ir šo funkciju izvērtēšana, un, es domāju, arī ministriju iekšienē īstas skaidrības par to nav.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Mārim Ārbergam - Tautas partijas frakcijas deputātam.

Nākamajam vārds Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas deputātam Anatolijam Mackevičam. Lūdzu!

A.Mackevičs (LPP/LC frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šodien „Frakciju viedokļos” pieskaršos trim nozīmīgiem jautājumiem.

Kā pirmo gribu minēt Saeimas sēdē otrajā lasījumā steidzamības kārtā izskatīto un pieņemto likumprojektu „Likums par Rojas novada un Mērsraga novada darbības uzsākšanu”.

Politiskā bloka „Par labu Latviju” deputāti atbalstīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas pieņemto lēmumu sadalīt novadu Rojas un Mērsraga novados. Konflikta galvenais iemesls bija no Rojas ievēlēto deputātu, kuri ir vairākumā, nerēķināšanās ar Mērsraga iedzīvotāju interesēm, kā arī Mērsraga un Rojas savstarpējā konkurence. Uzskatām, ka, lai arī novadu sadalīšanas precedents nav vērtējams pozitīvi, tomēr būtiski ir tas, ka tikusi ņemta vērā iedzīvotāju paustā griba. Diemžēl pretrunas abu pušu starpā ir pārāk lielas, lai tie spētu kopā strādāt un sadarboties.

Šīs izmaiņas likumdošanā nepieciešamas, lai pēc novada sadalīšanas varētu tikt izsludinātas un organizētas jaunas vēlēšanas, kā arī lai noteiktu kārtību, kādā tiek sadalītas Rojas novada pašvaldības institūcijas tiesības, mantiskās saistības un finanšu līdzekļi.

Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Arņa Cimdara domām, Rojas un Mērsraga novadu pašvaldību vēlēšanas vajadzētu organizēt 2011.gada 8.janvārī, jo vēlēšanu izsludināšanas laiks ir jānosaka ne vēlāk kā 90 dienas iepriekš.

Pēdējo dienu laikā plašu sabiedrības uzmanību piesaistīja satiksmes ministra Kaspara Gerharda biroja vadītāja Emīla Jakrina mēģinājums iespaidot Latvijas Nacionālās televīzijas Ziņu dienesta darbu. Tāpēc mēs, politiskā bloka „Par labu Latviju” deputāti, iesniedzām deputātu jautājumus Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim. Mēs pievienojamies sabiedrības un ekspertu viedoklim, ka šāda rīcība ir uzskatāma par rupju spiedienu uz sabiedrisko mediju un par bīstamu precedentu, kas apdraud mediju neatkarību, demokrātiju un tiesiskumu. Mums īsti nav skaidrs, kā vārdā Jakrina kungs runāja, atkārtoti lietodams vārdu „mēs” sarunā ar LTV Ziņu dienesta vadītāju Mareku Gailīti. Vai vārds „mēs” nozīmē, ka viņš runāja ministra vārdā? Vai varbūt ar vārdu „mēs” ir jāsaprot, ka viņš runāja visas valdības vārdā?

Politiskā bloka „Par labu Latviju” deputātus interesē arī jautājums, kā Ministru prezidents vērtē satiksmes ministra Kaspara Gerharda rīcību, kas ir klaja izvairīšanās no sava padotā rīcības izvērtējuma un atbilstošu lēmumu pieņemšanas. Mūsuprāt, rodas loģisks jautājums, vai ministrs un viņa padotie ir tiesīgi ieņemt savus amatus pēc tik rupja pārkāpuma izdarīšanas un tik izlēmīgas padotā rīcības izvērtējuma.

Un nobeigumā gribu jūs iepazīstināt ar politiskā bloka „Par labu Latviju” pieprasījumu Ministru prezidentam. Šā gada 10.jūnijā Saeima apstiprināja Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam, definējot konkrētus un ilgtermiņā sasniedzamus mērķus. Saeima lēma arī par vairākiem uzdevumiem Ministru prezidentam. Viens no tiem ir nekavējoties uzsākt darbu pie Nacionālā attīstības plāna 2014. - 2020.gadam. Politiskā bloka „Par labu Latviju” deputāti ir sašutuši, ka situācijā, kad Latvijas tautsaimniecības izaugsme ir apstājusies un kad valsts attīstība lielā mērā tiek balstīta uz starptautiskā aizdevuma līdzekļiem, netiek strādāts pie valsts attīstības ilgtermiņa mērķu realizēšanas. Šobrīd mums ir zināms, ka Ministru kabinets trīs mēnešu laikā, kopš Saeima apstiprināja Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, nav uzdevis kādam no ministriem veikt šā plāna izpildi. Netika arī sasaukta Nacionālās attīstības padomes sēde.

Politiskā bloka „Par labu Latviju” deputāti, iesniedzot pieprasījumu Ministru prezidentam, vēlas noskaidrot vairākus jautājumus. No tiem pats svarīgākais ir jautājums par to, vai Ministru kabinets ir uzsācis darbu pie Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam.

Mums rodas iespaids, ka Ministru prezidents tikai reaģē uz notiekošo šobrīd mūsu valstī un nepilda Saeimas kā augstākās lēmējinstances doto uzdevumu.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Mackeviča kungam no Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas.

Un „Frakciju viedokļus” šodien noslēdz Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāte Dagnija Staķe.

Lūdzu.

D.Staķe (ZZS frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Tā kā šajā nedēļā ir notikuši daudzi pasākumi attiecībā uz pašvaldībām, es vairāk pieskaršos pašvaldību darbam, runāšu par to, ko ir realizējusi Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija.

Sākšu ar to, ka šodien patiešām Saeima beidzot ir apstiprinājusi likumprojektu par Rojas novada sadalīšanu Rojas novadā un Mērsraga novadā. Es tiešām ļoti ceru un novēlu visiem tiem, kas atbalstīja šo lēmumu, lai šajos novados tiktu ievēlēti deputāti, kas varētu mērķtiecīgi strādāt iedzīvotāju labā. Lai viņiem veicas!

Es katrā ziņā apsveicu to, ka tika atsaukts priekšlikums, kas paredzēja, ka saņemtie 200 tūkstoši jāatmaksā šīm abām pašvaldībām valsts budžetā atpakaļ. Taču vienlaicīgi gan uzsveru, ka mēs, Zaļo un Zemnieku savienība, uzskatām, ka šie līdzekļi, kas piešķirti tikai tām pašvaldībām, kuras labprātīgi pieņēma lēmumu, zināmā mērā, protams, veicināja lēmuma pieņemšanu (kaut arī, protams, ne visas pašvaldības lēmumu pieņēma brīvprātīgi; īstenībā nebūdama īsti pārliecināta par to, vai šis ir brīvprātīgs lēmums vai tāds zināmā mērā piespiedu). Tas, protams, ir ļoti apsveicami. Bet sāpi rada tas, ka 29 pašvaldības, kuras nepieņēma lēmumu par brīvprātīgu pievienošanos, tomēr arī tika apvienotas šajos novados, un šobrīd tās ir palikušas bez 5,8 miljoniem kopumā (tas ir katrai pašvaldībai 200 tūkstoši latu). Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija jau ir iesniegusi valdībā likumprojektu, kas paredz arī šīm pašvaldībām šo naudu piešķirt.

Vēl šajā nedēļā ir ticis pieņemts lēmums par to, ka 18 Latvijas novadi - novadi, kuros iedzīvotāju skaits ir virs 10 tūkstošiem, - saņems kopumā 9,5 miljonus infrastruktūras attīstībai. Un šī nauda, kas nāk no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, tātad jau uzsāk savu ceļu uz pašvaldībām. Šobrīd jau ir uzsākts darbs, lai arī mazākās pašvaldības varētu šo naudu saņemt, un, protams, tas ir nākotnes jautājums. Un, kā jau zināms, šīs Eiropas naudas tik ātri līdz šiem objektiem nenonāk.

Manuprāt, priecīga ziņa ir arī tā, ka šonakt Latvijā ir ienākuši pirmie trīs autobusi - skolēnu autobusi. Tas tika īstenots ar Šveices finanšu instrumentu palīdzību. Pavisam šo autobusu ir 84, un, kā jau piegādātāji mums solīja, līdz decembrim tiks piegādāti šie autobusi visām pašvaldībām. Taču man jāteic, ka ne tūlīt šie autobusi ripos uz pašvaldībām. Vēl ir vajadzīga apmēram pusotra nedēļa, lai tie tiktu aprīkoti. Un tad tie, protams, taisnā ceļā jau dosies uz pašvaldībām, kuras tos saņems pašās septembra beigās.

Cienījamie radioklausītāji, paldies par uzmanību. Es jums novēlu priecīgu nedēļas nogali un, protams, labu laiku.

Vadītāja. Paldies Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputātei Dagnijai Staķei.

Līdz ar to šodienas tiešraide „Frakciju viedokļi” ir izskanējusi. No Saeimas nama Sēžu zāles to vadīja Saeimas Preses dienesta konsultante Dace Laipa. Paldies, ka klausījāties, un visu labu!