Latvijas Republikas 9.Saeimas

rudens sesijas septītā sēde

2007.gada 4.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes darba kārtība
Satura rādītājs
Balsojumi


Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim Saeimas 4.oktobra sēdi.

Pirms sākam izskatīt sēdes darba kārtību, es vēlētos deputātu vārdā sveikt Viktoru Ščerbatihu - pasaules čempionu svarcelšanā!

(Aplausi.)

Cienījamie kolēģi! Pirms izskatām darba kārtībā iekļautos jautājumus, mums ir jāizvērtē vairāki priekšlikumi par grozījumiem sēdes darba kārtībā.

Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 90.pantu Juridiskā komisija lūdz pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu uz otro lasījumu likumprojektam „Grozījumi Notariāta likumā” (Nr.340/Lp9) līdz 2007.gada 12.oktobrim. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūdz izdarīt grozījumus Saeimas šā gada 4.oktobra sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā pēc darba kārtības 7.punkta Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sagatavoto lēmuma projektu „Par Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļu ievēlēšanu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Sēdes darba kārtība ir grozīta.

Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 51.pantu Juridiskā komisija lūdz izdarīt grozījumus Saeimas šā gada 4.oktobra sēdes izsludinātajā darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu „Par Inas Balcevičas atbrīvošanu no Valsts kontroles Piektā revīzijas departamenta Otrā sektora vadītājas amata” darba kārtības 7.jautājuma. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Sākam izskatīt darba kārtības pirmo sadaļu - „Prezidija ziņojumi”.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Grīnblata, Rasnača, Dobeļa, Tabūna, Seiles un citu iesniegto likumprojektu „Grozījums likumā „Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu”” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Debatēs pieteicies deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (TB/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! 1998.gada 29.oktobrī Latvijas Republikas Saeima pieņēma deklarāciju „Par latviešu leģionāriem Otrajā pasaules karā”. Šīs deklarācijas pēdējais teikums skan apmēram šādi: Latvijas valdības pienākums ir rūpēties par latviešu karavīru goda un cieņas aizskāruma novēršanu Latvijā un ārzemēs.

Taču arī patlaban Latvijā ir lielkrievu šovinistiskās domāšanas pārstāvji, kuri turpina apmelot latviešu leģionārus, rīkojot īpašas akcijas tieši 16.martā - dienā, kad patiesi nacionālpatrioti piemin leģionārus. Meli par latviešu leģionāru gaitām skan vēl joprojām arī šeit - Saeimā. Daži jauc leģionārus ar nacistiem, tāpēc Latvijas Republikas Saeimā ir jāizskan aicinājumam par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusa piešķiršanu visiem tiem, kuri ar ieročiem rokās cīnījās pret komunistiskajiem okupantiem.

Būdami leģionā, karavīri vēlējās nosargāt Latviju no boļševistiskā režīma atjaunošanas. Un latviešu tauta labi zināja, ko tas nozīmē, atceroties notikumus Latvijā 1940.-1941.gadā, atceroties cilvēku apšaušanas un izsūtīšanas. Latviešu leģionāri nekad nav piedalījušies soda akcijās pret mierīgajiem iedzīvotājiem, bet, ja kāds mēģina apgalvot pretējo, tad viņš ir vai nu stulbs nemākulis, vai viņš ir nelietīgs provokators. Un nekas cits!

Latviešu leģionāri nekaroja pret antihitlerisko koalīciju. Viņi karoja pret PSRS. Līdzīgā veidā Otrā pasaules kara laikā Somija vairakkārt cīnījās tikai pret vienu ienaidnieku - komunistiskā ļaunuma perēkli PSRS. Tātad latviešu leģionāri kā nacionālo karavīru vienību dalībnieki piedalījās bruņotā pretošanās cīņā pret okupācijas režīma militārajiem formējumiem.

Starptautiskā sabiedrība vairākkārt ir nosodījusi gan komunistisko ideoloģiju, gan arī tās paudējus, īpaši uzsverot totalitāro režīmu pastrādātos noziegumus. Cīņa pret jebkuru noziedznieku ir atbalstāma. Tātad atbalstāma ir arī latviešu leģionāru bruņota cīņa pret noziedzīga režīma veidotu bruņotu formējumu. Turpinoties neskaidrībai, kas skar Latvijas sabiedrības dažādo attieksmi pret latviešu leģionāriem, turpināsies arī visdažādākā veida provokācijas, it īpaši 16.martā.

Latviešu tautā dziļi cienītais dzejnieks Andrejs Eglītis skaidri teica: „Mēs gaidām taisnības augšāmcelšanos!” Mūsu pienākums ir veicināt šo vārdu piepildīšanos. Latviešu karavīrs ir pelnījis to, ka kārtīgs latvietis viņu ciena un godā. Aizbrauciet uz Lestenes brāļu kapiem un ieskatieties uz sienas plāksnēm iegravētajos vārdos: „Viņi runā klusējot!”

Paldies tiem, kuri uzmanīgi klausījās, un es nosodu tos, kuri pļāpāja un pļurkšķēja visu šo laiku.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi pret šā likumprojekta nodošanu komisijai? (No zāles: „Ir!”) Deputāti pieprasa balsošanu. Lūdzu zvanu! Balsosim par šā likumprojekta nodošanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 26, pret - 21, atturas - 40. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Mūrnieces, Latkovska, Kariņa, Rībenas un Kampara iesniegto likumprojektu „Grozījumi Saeimas kārtības rullī” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Debatēs pieteikusies deputāte Linda Mūrniece.

 

L.Mūrniece (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Laikā, kad mūsu premjera iztēlē rosās prātam neaptverams organizēts grupējums, kas apdraud visas valsts amatpersonas, laikā, kad šis pats premjers sāk KNAB likvidāciju ar tā vadītāja atstādināšanu no amata, laikā, kad tiesiskums valstī ir jau gandrīz izskausts, Saeimai ir svarīgāk nekā jebkad agrāk pierādīt, ka parlaments izprot valstī notiekošo un rūpīgi seko līdzi likumības ievērošanai un izpildvaras pieņemtajiem lēmumiem.

Frakcija „Jaunais laiks” izprot premjera bažas, ka cīņa ar organizēto noziedzību nav nesusi vajadzīgos augļus, bet korupcijas apkarotāji nav izdarījuši visu, lai izskaustu politisko korupciju.

Piedāvājam izdarīt izmaiņas Saeimas kārtības rullī, kas paredzētu Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un uzraudzības komisijas izveidošanu. Jau pats tās nosaukums liecina par to, ka šābrīža situācijā ir nepieciešams atjaunot tās darbību. Šā parlamenta pirmajā darba sēdē Pretkorupcijas komisija tika likvidēta bez argumentiem - kāpēc, bet ļoti īsā laikā īpaši izveidotā komisijā un dažu minūšu laikā.

Saprotot situācijas nopietnību, mēs piedāvājam šoreiz darīt tāpat - balsot „par” „Jaunā laika” priekšlikumu un neatlikt Pretkorupcijas komisijas izveidošanu Saeimā.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

„Pret” pieteicies runāt deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Kolēģi! Šinī brīdī nav īsti saprotami argumenti par to, kāpēc ir nepieciešams veidot atsevišķu komisiju. Šobrīd Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savus pienākumus ir pildījusi un turpinās tos pildīt. Es personīgi šobrīd neredzu iemeslu šādas komisijas izveidei, jo situācija, kāda mums ir bijusi līdz šim, šinī brīdī nav strauji mainījusies un nav parādījušies arī kaut kādi papildu iemesli vai argumenti, lai šādu komisiju izveidotu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Saeimas kārtības rullī” nodošanu komisijām! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 35, pret - 36, atturas - 20. Likumprojekts komisijām nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Agešina, Urbanoviča, Ribakova, Tutina un Vidavska iesniegto likumprojektu „Grozījums Ministru kabineta iekārtas likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Debatēs runāt pieteicies deputāts Valērijs Agešins.

 

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Politisko organizāciju apvienības „Saskaņas Centrs” frakcija ir iesniegusi likumprojektu „Grozījums Ministru kabineta iekārtas likumā”, kas paredz, ka Ministru kabineta locekļi un ministriju parlamentārie sekretāri pēc amata pienākumu izbeigšanās turpmāk nesaņemtu naudas kompensāciju.

Saskaņā ar pašreizējo Ministru kabineta iekārtas likuma redakciju valdības locekļi un ministriju parlamentārie sekretāri, zaudējot savu amatu, saņem kompensāciju triju mēnešalgu apmērā.

Mēs attiecīgu likumprojektu iesniedzām vēl 8.Saeimā neilgi pirms vēlēšanām. Pirmajā un otrajā lasījumā valdošās partijas neuzdrīkstējās balsot pret šiem grozījumiem un atbalstīja mūsu priekšlikumu, jo baidījās par vēlēšanu rezultātiem. Trešais, galīgais, lasījums notika uzreiz pēc vēlēšanām, un koalīcija parādīja savu patieso seju, noraidīdama mūsu priekšlikumu. Tā jau, mūsuprāt, ir cinisma augstākā pakāpe.

Frakcija „Saskaņas Centrs” atkārtoti iesniedz grozījumus šajā likumā, jo uzskata, ka uz valdības aicinājumu ekonomēt fona pati kompensāciju būtība - par amatu zaudēšanu tās tiek izmaksātas ministriem un parlamentārajiem sekretāriem - ir amorāla. Ministru prezidents Aigars Kalvītis un citi valdības locekļi regulāri aicina tautu samazināt izdevumus un draud iesaldēt algas valsts sektorā, jo, redziet, tādi pasākumi ļaus apturēt cenu kāpumu. Bet to, ka amatu zaudēšanas gadījumā ministri kompensāciju veidā saņems lielas naudas summas, valdošās koalīcijas pārstāvji nez kāpēc noklusē.

Starp citu, vienas valdības demisija no valsts budžeta paņem ne mazāk kā 100 tūkstošus latu. Vai tiešām ministri tik ļoti baidās, ka viņiem tuvākajā laikā nāksies atkāpties, un vēlas saglabāt savu iespēju saņemt kompensāciju amatu zaudēšanas gadījumā?

Mēs aicinām valdošo koalīciju sākt vispirms jau pašiem ar sevi šo pārkārtošanos un ieguldīt savu devumu cīņā pret inflāciju, atbalstot mūsu priekšlikumu.

Lūdzu balsot „par”!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debatēs runāt „pret” pieteicies nav neviens. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums Ministru kabineta iekārtas likumā” nodošanu komisijai! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 36, pret - 2, atturas - 54. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Agešina, Andreja Klementjeva, Ušakova, Tutina un Ivana Klementjeva iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par tiesu varu”” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Debatēs pieteicies deputāts Valērijs Agešins.

 

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Politiskā bestsellera „Tiesāšanās kā ķēķis” publicēšana kļuva par pamatu tam, lai sabiedrība turētu aizdomās virkni tiesnešu par to, ka viņi, iespējams, apkalpo atsevišķus ekonomiskus un politiskus grupējumus, pieņemot tiem izdevīgus lēmumus. Tas liecina par Latvijas tiesu sistēmas visdziļāko krīzi un faktiski par valsts nespēju nodrošināt Satversmes 91.panta izpildi. Minētais Satversmes pants paredz, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā.

Mūsu politiskā apvienība uzskata, ka valstij nekavējoties jāuzsāk pasākumu kopums Latvijas tiesu sistēmas krīzes likvidēšanai. Mēs ierosinām mainīt kārtību, kādā notiek visu līmeņu tiesnešu apstiprināšana amatā; tas veicinās Latvijas tiesu sistēmas atveseļošanos kopumā. Sagatavotie likuma „Par tiesu varu” grozījumi paredz, ka rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi pirmo reizi ieceļ amatā Saeima uz trim gadiem, bet atkārtoti ieceļ uz pieciem gadiem. Uzreiz uz pieciem gadiem tiks amatā iecelti gan apgabaltiesu tiesneši, gan arī Augstākās tiesas tiesneši. Mēs ierosinām atkārtoti Saeimā balsot par to pašu kandidatūru pēc pilnvaru termiņa notecēšanas. Tātad, ja tiesnesis labi strādā un nav zaudējis sabiedrības uzticību, nav pārkāpis ētikas normas, tad nekas netraucēs Saeimai iecelt viņu amatā atkārtoti uz pieciem gadiem un pēc tam - vēl uz pieciem. Bet, ja tiesnesim ir apšaubāma reputācija un ja ir pamats uzskatīt, ka viņš savā darbībā vadās pēc savtīgām interesēm, tad Saeimai ir tiesības ierosināt viņa atbrīvošanu vai atcelšanu no amata.

Ja Saeima ik pēc pieciem gadiem izvērtēs katra tiesneša darbības rezultātus, tad šī situācija varētu uzlaboties. Pašlaik, ja tiesnesis amatā iecelts ar Saeimas deputātu balsu vairākumu, tad par savu karjeru turpmāk viņš var neuztraukties.

Pirmkārt, amatā atrašanās termiņš nav atrunāts un tiesnesis mierīgi var strādāt līdz pensijas vecumam.

Otrkārt, saskaņā ar Satversmes 84.pantu atcelt tienesi no amata pret viņa paša gribu - tas ir ļoti sarežģīti. Iniciēt Saeimā jautājumu par tiesneša, kas ir ar šaubīgu reputāciju, atcelšanu var, pamatojoties vai nu tikai uz Tiesnešu kolēģijas lēmumu par disciplinārlietu attiecībā uz šo tiesnesi, vai arī uz tiesas spriedumu, saskaņā ar kuru šis tiesnesis saukts pie atbildības sakarā ar kādu Krimināllikuma pantu.

Procedūra tiesnešu atsaukšanai no amata ir diezgan sarežģīta un birokratizēta, un tāpēc tiesnešu atcelšana no amata notiek ļoti retos gadījumos.

Diemžēl atsevišķi tiesneši ar šaubīgu reputāciju turpina strādāt, bet Saeimai vispār nav instrumentu, kas ļautu iniciēt viņu atcelšanu no amata. Tiesneša amatā atrašanās termiņa ierobežojums ļautu atrisināt šo problēmu.

Lūdzu uzsākt diskusiju par mūsu ierosinājumu un atbalstīt likumprojektu „Grozījumi likumā „Par tiesu varu””.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Neviens nav pieteicies runāt „pret”.

Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par iesniegtā likumprojekta „Grozījumi likumā „Par tiesu varu”” nodošanu komisijai! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 16, pret - 26, atturas - 46. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” nodot Tautsaimniecības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: „Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts… Es atvainojos… Runāt pieteikusies deputāte Anna Seile.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Annai Seilei.

A.Seile (TB/LNNK frakcija).

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz nodot šo likumprojektu arī mūsu komisijai un nozīmēt to par atbildīgo komisiju. Ar Tautsaimniecības komisiju, kurai tika paredzēts šis likumprojekts, jautājums ir saskaņots.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka likumprojekts tiek nodots arī Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai? Deputātiem iebildumu nav.

Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka šī komisija tiek nozīmēta par atbildīgo komisiju? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijām.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Izskatīsim darba kārtības otro sadaļu - „Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts „Par Sandras Brečas iecelšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie deputāti! Saeimas Juridiskā komisija izskatīja Tieslietu ministrijas ieteikumu iecelt Sandru Breču Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amatā.

Juridiskā komisija aizklātā balsojumā vienprātīgi atbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies! Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Sandras Brečas iecelšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par Inas Balcevičas atbrīvošanu no Valsts kontroles Piektā revīzijas departamenta Otrā sektora vadītājas amata”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Juridiskajā komisijā tika izskatīts jautājums par Inas Balcevičas atbrīvošanu no amata. Komisija uzklausīja valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, kā arī tika informēta par konkrēto iesniegumu, ar kuru Ina Balceviča lūdz sevi atbrīvot no amata no šā gada 5.oktobra.

Līdz ar to Juridiskā komisija secināja, ka šis iesniegums ir vienprātīgi jāatbalsta jums piedāvātā konkrētā lēmuma formā.

Sēdes vadītājs. Paldies! Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Inas Balcevičas atbrīvošanu no Valsts kontroles Piektā revīzijas departamenta Otrā sektora vadītājas amata”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļu ievēlēšanu”.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāts Jānis Šmits.

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie kolēģi! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir izskatījusi un izvērtējusi Saeimas frakciju iesniegumus un arī uzklausījusi izvirzītos kandidātus Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļu amatam. Visi izvirzītie kandidāti uz sešām Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļu vietām, proti, Dzintra Geka, Aivars Berķis, Imants Skrastiņš, Ābrams Kleckins, Sergejs Kārītis, Jānis Tomelis, Ingrīda Brigita Stroda un Dace Buceniece, atbilst visām izvirzītajām prasībām, kas ir noteiktas Radio un televīzijas likuma 42. un 43.pantā, un tieši tāpēc komisijas vārdā es aicinu jūs par minētajām kandidatūrām balsot.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Uz sešām Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļu vakancēm ir izvirzīti astoņi kandidāti. Atgādinu, ka saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 31.panta astoto daļu šādos gadījumos balsošana notiek ar vēlēšanu zīmēm. Lūdzu balsu skaitītāju vārdā sniegt informāciju par balsošanas kārtību.

Balsu skaitītāju vārdā - deputāts Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Ņemot vērā to, ka uz Nacionālās radio un televīzijas padomes sešām vietām ir pieteikušies astoņi pretendenti, balsojot ar atzīmi „par”, nedrīkst būt vairāk par sešām šādām atzīmēm. Pretējā gadījumā zīme būs nederīga. Un vēlreiz atgādinu: katram kandidātam pretī jābūt atzīmei! Paldies.

Bet Balsu skaitīšanas komisijas locekļus lūdzu uz balsošanas zāli. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies. Godātie kolēģi! Aicinu jūs uzmanīgi izlasīt to instrukciju, kas ir uz vēlēšanu zīmēm, un lūdzu arī pievērst uzmanību zvanam, kas paziņos par to, ka vēlēšanu rezultāti ir saskaitīti. Tad mēs atkal tiksimies Sēžu zālē, lai noklausītos balsu skaitītāju ziņojumu par vēlēšanu rezultātiem.

(Pārtraukums.)

P.Tabūns. Kolēģi! Vai ir vēl kāds, kas ir vēlējies balsot, bet vēl nav atnācis uz balsošanas zāli? O, re…

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Cienījamie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Izsludinām pārtraukumu līdz pulksten 11.00. Bez reģistrācijas. Tāpēc, ka balsu skaitītāji nevar reģistrēties…

Paziņojumam vārds deputātam Andrim Bērziņam - Zaļo un Zemnieku savienības frakcija.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Sociālo un darba lietu komisijas sēde notiks pulksten 10.38 Sociālo un darba lietu komisijas zālē.

Sēdes vadītājs. Paziņojumam vārds deputātam Mārim Krastiņam.

M.Krastiņš (Tautas partijas frakcija).

Godājamie Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti! Aicinu jūs uz komisijas sēdi komisijas telpās pēc piecām minūtēm. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paziņojumam vārds deputātam Jānim Šmitam.

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Godātie Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas locekļi! Komisijas sēde pēc 10 minūtēm Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas telpās. Paldies.

(Pārtraukums.)

 

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Cienījamie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Balsu skaitītāju vārdā - deputāts Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Ziņoju vēlēšanu rezultātus un nolasu protokolu Nr.15 - par balsošanas rezultātiem, ievēlot Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļus. 2007.gada 4.oktobrī, Rīgā, Saeimas namā, vēlēšanu zīme Nr.13.

Kopumā izgatavotas 120 vēlēšanu zīmes. Deputātiem izsniegtas 93 vēlēšanu zīmes. Sabojātu un nomainītu nav. Dzēstas atlikušās 27 vēlēšanu zīmes. No vēlēšanu kastes izņemtas 93 vēlēšanu zīmes. Par derīgām atzītas 89, par nederīgām - 4 vēlēšanu zīmes.

Pret visiem kandidātiem nav balsots.

Par kandidātiem nodotās balsis:

Dzintra Geka: 42 - par, 47 - pret,

Aivars Berķis: 45 - par, 44 - pret,

Imants Skrastiņš: 66 - par, 23 - pret,

Ābrams Kleckins: par - 67, pret - 22,

Sergejs Kārītis: par - 47, pret - 32,

Jānis Tomelis: par - 42, pret - 47,

Ingrīda Brigita Stroda: par - 53, pret - 36,

Dace Buceniece: par - 69, pret - 20.

Un tā saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 26.pantu par Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļiem ievēlēti Imants Skrastiņš, Ābrams Kleckins, Sergejs Kārītis, Ingrīda Brigita Stroda un Dace Buceniece.

Un, ja drīkst, uzreiz paziņoju, ka tagad notiks vēlēšanu otrā kārta, kurā piedalīsies trīs kandidāti, kas nav ieguvuši attiecīgi pietiekamu balsu skaitu. Un, cienījamie kolēģi, ņemiet vērā, ka ar atzīmi „par” šoreiz var atzīmēt tikai vienu kandidātu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies deputātam Pēterim Tabūnam.

Lūdzu deputātus piedalīties balsošanas otrajā kārtā.

(Pārtraukums.)

 

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Godātie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Balsu skaitītāju vārdā - deputāts Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Iepazīstinu jūs ar balsu skaitītāju sēdes protokolu Nr.16 - par balsošanas rezultātiem, ievēlot Nacionālās nadio un televīzijas padomes locekļus. 2007.gada 4.oktobrī, Rīgā, Saeimas namā, vēlēšanu zīme nr.14.

Kopumā izgatavotas 120 vēlēšanu zīmes. Deputātiem izsniegtas 95 vēlēšanu zīmes. Sabojātas un nomainītas 3 vēlēšanu zīmes. Dzēstas atlikušās 25 vēlēšanu zīmes. No vēlēšanu kastes izņemtas 92 vēlēšanu zīmes. Pa derīgām atzītas 88 vēlēšanu zīmes, par nederīgām - 4 vēlēšanu zīmes.

Par kandidātiem nodotās balsis:

Dzintra Geka: 39 - par, 49 - pret,

Aivars Berķis: 42 - par, 46 - pret,

Jānis Tomelis: par - 6, pret - 82.

Un tā saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 26.pantu par Nacionālās radio un televīzijas padomes locekli šajā kārtā nav ievēlēts neviens no trim kandidātiem. (No zāles dep. J.Urbanovičs: „A varbūt vairāk nevajag? Pietiek!”)

Un tagad notiks vēlēšanu trešā kārta, kurā piedalīsies divi kandidāti, kas ieguvuši lielāko balsu skaitu šajā kārtā. Tie ir Dzintra Geka un Aivars Berķis.

Kolēģi, lūdzu, nekļūdieties! Atkal var tikai vienu kandidātu atzīmēt ar atzīmi „par”.

Sēdes vadītājs. Paldies deputātam Pēterim Tabūnam.

P.Tabūns. Komisijas locekļi! Lūdzu!…

 

Sēdes vadītājs. Paldies deputātam Pēterim Tabūnam.

Aicinu visus piedalīties vēlēšanu trešajā kārtā.

(Pārtraukums.)

P.Tabūns. Cienījamie kolēģi! Komisija dod vēl pāris minūšu laika, jo varbūt kāds vēl nav nobalsojis.

(Pārtraukums.)

 

 

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes vadītājs. Cienījamie deputāti! Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli mums ir pārtraukums. Reģistrēties mums atkal neiznāk, jo šeit nav balsu skaitītāju.

Vārdu paziņojumam ir lūdzis deputāts Nikolajs Kabanovs.

N.Kabanovs (PCTVL frakcija).

Labdien, cienījamie kolēģi! Deputātu grupu sadarbībai ar Bulgārijas parlamentu lūdzu uz īsu tikšanos Dzeltenajā zālē.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Pārtraukums līdz pulksten 13.30.

(Pārtraukums.)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes vadītājs. Cienījamie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas! Turpināsim sēdi.

Balsu skaitītāju vārdā - deputāts Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Man ir tas gods iepazīstināt jūs ar balsu skaitītāju sēdes protokolu Nr.17 - par Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļu ievēlēšanu. 2007.gada 4.oktobrī, Rīgā, Saeimas namā, vēlēšanu zīme Nr.15.

Kopumā izgatavotas 120 vēlēšanu zīmes. Deputātiem izsniegtas 90 vēlēšanu zīmes. Sabojāta un nomainīta viena. Dzēstas atlikušās 30 vēlēšanu zīmes. No vēlēšanu kastes izņemtas 89 vēlēšanu zīmes. Par derīgām atzītas 87, par nederīgām - 2 vēlēšanu zīmes.

Pret visiem kandidātiem balsots vienā vēlēšanu zīmē.

Par kandidātiem nodotās balsis:

Dzintra Geka: 45 - par, 42 - pret;

Aivars Berķis: 41 - par, 46 - pret.

Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 26.pantu par Nacionālās radio un televīzijas padomes locekli ievēlēta Dzintra Geka. (Aplausi.)

Un tā, kolēģi, visi seši paredzētie Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļi ievēlēti.

Sēdes vadītājs. Paldies deputātam Pēterim Tabūnam par ziņojumu.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis vairākus lūgumus papildināt šodienas sēdes darba kārtību.

Saņemts deputātu Zaķa, Reira, Šadurska, Mūrnieces, Latkovska, Kariņa, Kantānes, Gravas, Druvietes un Bendrātes lūgums: „Lūdzam iekļaut Saeimas 2007.gada 4.oktobra sēdes darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu „Par deputāta Dzintara Zaķa atsaukšanu no Eiropas lietu komisijas”.” Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība papildināta.

Saņemts deputātu Zaķa, Reira, Šadurska, Mūrnieces un citu deputātu lūgums iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputātes Sandras Kalnietes atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība papildināta.

Saņemts deputātu Zaķa, Reira, Šadurska, Mūrnieces, Latkovska un citu deputātu priekšlikums iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu „Par deputāta Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā”. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Saņemts deputātu Zaķa, Reira, Šadurska, Mūrnieces, Latkovska un citu deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputātes Sandras Kalnietes ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Un saņemts ir arī priekšlikums iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jurim Sokolovskim”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Turpināsim izskatīt šodienas sēdes darba kārtību. Nākamais darba kārtības punkts - Pieprasījumu komisijas atzinums par Saeimas deputātu Ingrīdas Circenes, Artura Krišjāņa Kariņa, Silvas Bendrātes, Kārļa Šadurska, Ainara Latkovska, Dzintara Zaķa, Inas Druvietes, Ingunas Rībenas, Ausmas Ziedones-Kantānes un Arta Kampara pieprasījumu veselības ministram Vinetam Veldrem „Par pasākumiem saistībā ar Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par Veselības aprūpes Rezerves fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojuma atbilstību normatīvo aktu prasībām”.

Pieprasījumu komisijas vārdā - deputāts Augusts Brigmanis.

A.Brigmanis (ZZS frakcija).

Godājamie kolēģi! Izskatot doto pieprasījumu, Pieprasījumu komisijas lēmums ir noraidīt šo pieprasījumu, bet vienlaikus Veselības ministrijai tiek norādīts uz nepieciešamību izstrādāt likumu un citu normatīvo aktu grozījumus, lai visu veselības aprūpei piešķirto naudu varētu izmantot pacientu ārstēšanai. Šāda piezīme radās, šo jautājumu izskatot mūsu komisijā. Taču kopumā šis pieprasījums ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Debatēs pieteicies deputāts Dzintars Zaķis. Atklājam debates.

Dz.Zaķis (frakcija „Jaunais laiks”).

Labdien, godājamie kolēģi! Es aicinu šo pieprasījumu tomēr atbalstīt un paskaidrošu - kāpēc.

Tātad Veselības ministrijā ir izveidota speciāla komisija, kura lemj par īpašā rezerves fonda izlietojumu. Veselības ministrijā notika Valsts kontroles pārbaude. Pārbaude konstatēja, ka daļa naudas ir iztērēta nepareizi vai nelikumīgi. Par to tika ziņots gan Saeimai, gan atbilstošajām iestādēm.

Tālāk. Paralēli tam ļoti līdzīga Valsts kontroles pārbaude notika Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā - KNAB. Kad beidzās šī kontrole, arīdzan šeit tika konstatēti pārkāpumi, par kuriem arī tika ziņots gan Saeimai, gan citām atbilstošajām iestādēm. Pēc ziņojuma, ko saņēma (Zālē aplausi; starpsauciens: „Paldies!” No zāles dep. K.Leiškalns: „Paldies, Zaķa kungs! Pareizi!”) Saeima un Kalvīša kungs… pēc šā ziņojuma KNAB vadītājs tika atlaists no savas vietas. Savukārt pēc ziņojuma, kuru saņēmām mēs, Veselības ministrijā neviens savu vietu pagaidām nav zaudējis.

Es aicinu šo priekšlikumu atbalstīt, un tad būs vienāda attieksme pret visiem.

Ja šis priekšlikums netiek atbalstīts, tad tādā gadījumā es aicinu beigt represijas pret Loskutova kungu.

Sēdes vadītājs. Paldies deputātam Dzintaram Zaķim.

Debatēs pieteicies deputāts Kārlis Šadurskis.

K.Šadurskis (frakcija „Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Tie no mums, kuri strādā Publisko izdevumu un revīzijas komisijā un ik nedēļu uzklausa Valsts kontrolieri Ingunu Sudrabas kundzi, ļoti labi zina šo situāciju. Šajās komisijas sēdēs Valsts kontroliere regulāri ziņo par revīziju rezultātiem. Deputāti uzklausa, un nekas nenotiek.

Nesen mēs dzirdējām ziņojumu par pārkāpumiem Satiksmes ministrijas pakļautības iestādēs, kur ļoti liels skaits nekustamo īpašumu… valstij piederošu nekustamo īpašumu faktiski bez nekādiem līgumiem un valstij nesaņemot par tiem atlīdzību, ir nodots dažādā valdījumā, un līdz ar to Valsts kasei garām iet milzīgi līdzekļi. (No zāles dep. K.Leiškalns: „Vajadzētu pamest zāli!”)

Šodien mēs runājām par problēmām Veselības ministrijas pakļautības iestādē, kur vairāk nekā 2 miljoni latu Rezerves fonda līdzekļu ir pretlikumīgi sadalīti.

Nupat, nesen, mēs dzirdējām par Valsts kontroles ziņojumu, kurš gan bija slepens, par revīziju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Godātie kolēģi, šeit rodas pamatots jautājums: kāpēc likumdevēja un valdības attieksme pret šiem ziņojumiem ir tik dažāda? Kāpēc Veselības ministrijā, kas nu jau četrus gadus ir Tautas partijas pārziņā… Mēs ļoti labi atceramies Gundara Bērziņa ambīcijas, uzņemoties šā amata pienākumus, ka nu beidzot viens finanšu speciālists nāk sakārtot mūsu veselības aprūpes problēmas. Kas tad no tā iznāca? Čiks vien sanāca! Ne Gundars Bērziņš ko izdarīja… Kā bijām pēdējā vietā Eiropā, tā esam. Arī pašreizējais veselības ministrs Veldres kungs, šķiet, neko nespēj izdarīt, un pretlikumīga līdzekļu sadale tur, kur to visvairāk trūkst, notiek.

Kāpēc atrodas līdzekļi sakoptākajam pagastam vai sporta spēlēm, bet neatrodas līdzekļi Valsts asinsdonoru centram? Mēs nevaram uz to mierīgi noskatīties.

Tā vietā tā pati Tautas partija, kas savā kongresā apņēmās cīnīties ar korupciju un atņemt „Jaunajam laikam” šo korupcijas apkarotāja statusu, sāka tā kā cīnīties, bet diemžēl sāka cīnīties nevis ar korupciju, bet gan ar korupcijas apkarotājiem.

Un es ļoti labi varu iedomāties, kāpēc tik asa reakcija ir bijusi pret KNAB un pret Loskutovu, nevis, piemēram, pret veselības ministru, jo, izrādās, šis Valsts kontroles ziņojums par nepilnībām grāmatvedībā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā ir bijis pieejams gan Ministru prezidentam, gan Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājam kopš 4.jūnija.

Es diemžēl nevaru jums stāstīt par tām detaļām, kas ir minētas šajā ziņojumā, bet… Jā, protams, tur ir konstatētas nepilnības grāmatvedībā, bet tur ir atspoguļota arī kliedzoša neizdarība likumdevēja darbā, jo vairāki mūsu normatīvie akti, kas regulē slepeno līdzekļu izlietojumu, nav sakārtoti, un par tiem ir atbildīgs pirmām kārtām parlaments. Pirmām kārtām Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija ar tās vadītāju Dalbiņa kungu, kurš no 4.jūnija neko nav darījis. Un otrām kārtām par to ir atbildīgs Ministru prezidents, kurš tieši tāpat no 4.jūnija neko nav darījis, bet nu pēkšņi ir pamodies. Acīmredzot šādai rīcībai ir divi motīvi: viens - atrast grēkāzi, lai noveltu vainu no sevis, un otrs - šī Tautas partijas, manuprāt, nepareizi izprastā cīņa ar korupciju.

Godātā Tautas partija! Nevajag cīnīties ar korupcijas apkarotājiem, bet vajag cīnīties ar pašu korupciju! Un, ja mums ir Valsts kontroles veikto revīziju atzinumi, tad būsim vienlīdz taisnīgi pret visiem. Ja tik asa un barga, kaut arī novēlota, reakcija bija KNAB gadījumā, tad es aicinu parlamentu šodien atbalstīt mūsu pieprasījumu un tikpat asi vērsties pret visiem naudas izsaimniekošanas gadījumiem.

Veselības ministrijas gadījumā uz šo 2 miljonu latu izsaimniekošanu mēs nevaram vienaldzīgi noskatīties.

Paldies. (No zāles dep. K.Leiškalns: „Cīnīsimies par mieru visā pasaulē!”)

Sēdes vadītājs. Debatēs pieteicies deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Kolēģi!

Šadurska kunga runa izklausījās ļoti pārliecinoša. Viņš balstīja savu uzstāšanos uz to, ka ir iepazinies ar konkrētiem dokumentiem, un, tā kā viņam īsti nav tiesību tos izpaust šeit no tribīnes, tad arī savus apgalvojumus viņš balstīja uz tiem.

Es vienīgi gribētu pateikt sekojošo. Šadurska kungs! Pašreizējā likumdošanas bāze, ko izmantoja visas iestādes, kuru rīcībā ir operatīvie līdzekļi, to uzskaite un izlietošana… Tās komisijas sēdē, kurā mēs abi piedalījāmies, Valsts kontroles vadība skaidri un gaiši pateica, ka ir pilnīgi reālas iespējas visu to, kas tiek iegādāts par operatīvajiem līdzekļiem, pareizi uzskaitīt un pārredzēt, kur tas viss paliek. Tas, ko jūs teicāt, ka ir nepieciešami labojumi likumdošanā, šinī gadījumā līdz šim brīdim nav traucējis citām iestādēm šos operatīvos līdzekļus pareizi uzskaitīt un parādīt. Ja ir nepieciešami labojumi, es jums piekrītu. Mēs esam gatavi ar tiem strādāt, bet tad ir vajadzīga kopēja nostāja, ko mēs, es ceru, arī kopīgi realizēsim.

Kas attiecas personīgi uz Juri Dalbiņu, kurš nav it neko darījis. Ņemot vērā situāciju, par kuru ir runa, - par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju - iestādi, kam jābūt par paraugu visām pārējām iestādēm savas grāmatvedības kārtošanā, lai neradītu nekādas iespējas, ka tur parādās „tumši plankumi”, es uzskatu, ka tā ir nepareiza pieeja no šīs iestādes vadītāja puses, trīs gadu laikā esot amatā un šos jautājumus nerisinot.

Kas attiecas uz mani personīgi, varu pateikt, ka es šo ziņojumu saņēmu 26.jūnijā. Būdams komisijas vadītājs, es rakstveidā informēju valdību par situāciju un aicināju risināt šos jautājumus, lai noskaidrotu iespējamos pārkāpumus, novērstu to iespējamību nākotnē un, ja tas ir nepieciešams, runātu arī par tiem, kuri ir atbildīgi par šādu pārkāpumu esamību.

Tālākā rīcība, es domāju, nebija ne pārsteidzīga, ne pāragra, jo jebkurā gadījumā tik nopietnus jautājumus - un es par tādiem atzīstu arī korupcijas jautājumu, pret kuru ir jācīnās… Tie netika publiskoti plašai sabiedrībai, lai nesatrauktu prātus, kamēr tie nebija izrunāti Nacionālās drošības padomē. Tas ir tas, ko es šobrīd no šīs tribīnes gribu jums pateikt.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debatēs pieteicies deputāts Arturs Krišjānis Kariņš. (No zāles dep. K.Leiškalns: „Bet tikai par veselību!”)

A.K.Kariņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Es atgādināšu, ka šajā pieprasījumā mēs nerunājam ne par slepeniem dokumentiem, ne arī par to, ko mēs nedrīkstam no šīs tribīnes runāt. Mēs runājam konkrēti par pieprasījumu veselības ministram.

Un par ko iet runa Veselības ministrijā? (No zāles dep. K.Leiškalns: „Runa neiet! Runa ir!”) Es pats esmu Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas loceklis, es esmu komisijā bijis klāt, uzklausot Sudrabas kundzes ziņojumu. Un šajā ziņojumā, Valsts kontroles revīzijas ziņojumā par Veselības ministriju, atklājās, ka aptuveni divi miljoni latu Veselības aprūpes Rezerves fonda līdzekļu ir piešķirti, no Valsts kontroles viedokļa, neatbilstoši likumam… To izlietojumu var saukt par nelikumīgu vai par grūti saprotamu; es nezinu, kurš būtu pareizais vārds šobrīd, bet skaidrs ir tas, ka tie izlietoti šķietami neatbilstoši likumam. Manā tulkojumā, izšķērdēta šī nauda Veselības ministrijas ietvaros caur šo fondu, kā to Valsts kontrole ir atklājusi. Tajā skaitā pieci tūkstoši latu no šā fonda, kas ir Veselības ministrijā, aizgāja kā balva vai atalgojums par sakoptāko pagastu. Neviens droši vien neapšauba, ka mums vajag sakopt mūsu pagastus un ka kāds būtu varbūt vispār šādu naudu pelnījis. Bet vai tai bija jābūt no šā fonda? Tas, ka tā nauda izgāja ārā, šķiet, vienīgi ar ministra rīkojumu, - tas ir tas, kam Valsts kontrole pievērš mūsu uzmanību.

Ja tagad šīs Saeimas deputāti ir gatavi debatēt un paust viedokli par to, ar ko, iespējams, vairums Saeimas deputātu nav varējuši iepazīties, jo viņiem nav attiecībā uz slepenību šīs pielaides… (No zāles dep. K.Leiškalns: „Nevajag arī!”) proti, par KNAB darbību un tās atbilstību vai neatbilstību… Šajā gadījumā, melns uz balta, bez jebkādas slepenības mēs redzam, ka divi miljoni latu ir faktiski izšķērdēti.

Tas ir tas, par ko ir šis pieprasījums. Tāda šā pieprasījuma būtība ir. Tas ir tas, par ko mums būtu jābalso. Un es aicinu balsot konkrēti par šo pieprasījumu un atbalstīt frakciju „Jaunais laiks”.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debatēs pieteicies deputāts Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamo Prezidij! Cienījamie frakcijas „Jaunais laiks” deputāti! Es domāju, ka vārdi, ko Kariņa kungs teica, - ka divi miljoni latu esot izšķērdēti -, nu galīgi neiet kopā ar to, ko teica Sudrabas kundze. Sudrabas kundze teica, ka nauda ir izlietota neatbilstoši konkrētā, attiecīgā fonda nolikumam. Runa… (No zāles dep. A.K.Kariņš: „Es to tā tulkoju! Es tā uzskatu!”) jā, bet tātad nav runa par izšķērdēšanu.

Būtiskākā lieta, ko es gribu teikt: ja papētītu, kā ar to pašu fondu bija dažus gadus iepriekš, kad par ministriju atbildējāt jūs, tad tur varētu atrast daudz lielākus interešu konfliktus, jo no turienes ir nauda aizgājusi ne tikai Latvijas Pensionāru federācijai, bet arī kādai slimnīcai, kurā strādā kāda konkrēta jūsu frakcijas deputāte. Tātad runa kārtējo reizi ir par to, ka… (Starpsaucieni no zāles.) …Ja jūs skabargu redzat cita acī, tad arī uz to baļķi savējā pamēģiniet paskatīties!

Veselības ministrija šobrīd strādā pie fonda nolikuma izmaiņām, un cerams, ka tādas lietas neatkārtosies.

Mans lūgums: atcerieties, ka jūs arī neesat tie baltie šajā situācijā!

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates slēdzu. Vai Pieprasījumu komisijas vārdā vēlas kaut ko piebilst Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs? (No zāles dep. K.Leiškalns: „Nav ko piebilst!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Circenes, Kariņa, Bendrātes un citu deputātu pieprasījumu veselības ministram Vinetam Veldrem „Par pasākumiem saistībā ar Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par Veselības aprūpes Rezerves fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojuma atbilstību normatīvo aktu prasībām”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 32, pret - 49, atturas - 7. Pieprasījums noraidīts.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Zaķa, Mūrnieces, Kariņa, Bendrātes, Latkovska un citu deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim „Par iekšējo drošību valstī”. Prezidijs šo pieprasījumu nodod Pieprasījumu komisijai.

Turpināsim izskatīt sēdes darba kārtību. Sākam izskatīt ceturto sadaļu - „Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts „Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā”. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāte Anta Rugāte.

A.Rugāte (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu „Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā” (likumprojekta reģistrācijas numurs 365/Lp9). Trešajam lasījumam ir sagatavoti 33 priekšlikumi, tie visi izskatīti Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā.

1.priekšlikums atrodas 20.lapaspusē, un to ir atbalstījusi komisija.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 2.priekšlikumu arī ir iesniegusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 3.priekšlikums atrodas 26.lapaspusē. Tas ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts. (No zāles dep. K.Leiškalns: „Tā ir viena strādīga komisija!”)

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 4.priekšlikums ir 40.lappusē. Arī tas ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 5. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu.

A.Rugāte. 6.priekšlikumu iesniegusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Priekšlikums ir atbalstīts.

 

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 7. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 8. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 9. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 10. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 11. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 12.priekšlikums atrodas 60.lapaspusē. Tas ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegts un atbalstīts priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 13.priekšlikums ir 74.lapaspusē. Tas ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavots un atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 14.priekšlikums ir 86.lapaspusē. To ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija sagatavojusi un iesniegusi un ir arī atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 15. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavots priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 16.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs, un komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu zvanu.

A.Rugāte. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi… Jā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Priekšlikums atbalstīts.

A.Rugāte. 17.priekšlikums atrodas 112.lapaspusē. To iesniegusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, un tas ir komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. Nākamais ir 18.priekšlikums. Atrodas 132.lapaspusē. Tas ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 19. - Juridiskā biroja sagatavots priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. Analogs iepriekšējam, par kuru bija balsojums…

Nākamais ir 20.priekšlikums, un tas atrodas 144.lapaspusē. Tas ir Juridiskā biroja sagatavots un komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 21.priekšlikums atrodas 156.lapaspusē. Tas ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavots un komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 22.priekšlikumu sagatavojusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Atbildīgajā komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 23.priekšlikums atrodas 161.lapaspusē. To sagatavoja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Komisijas deputāti to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 24.priekšlikums. Tas ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavots un atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 25.priekšlikumu sagatavojusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 26.priekšlikumu, ko sagatavoja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, deputāti atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu.

A.Rugāte. 27.priekšlikums atrodas 179.lapaspusē. To sagatavoja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, un deputāti komisijā to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 28.priekšlikums atrodas 183.lapaspusē. Tas ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavots un atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 29.priekšlikums ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavots un atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 30.priekšlikums ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavots un atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 31.priekšlikums ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavots un atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. 32.priekšlikumu, ko sagatavojusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, komisijas deputāti ir atbalstījuši.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. Un visbeidzot 33. un beidzamais šā likumprojekta priekšlikums. To sagatavoja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, un deputāti komisijā to ir atbalstījuši.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. Lūdzu balsot par likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Likums trešajā lasījumā pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Reklāmas likumā”. Pirmais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāts Jānis Šmits.

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu Nr.1180 - likumprojektu „Grozījumi Reklāmas likumā”.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir izskatījusi šo likumprojektu un atbalstījusi. Tā lūdz arī Saeimu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Reklāmas likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Šmits. Paldies, kolēģi, par vienbalsīgo atbalstu! Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - šā gada 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Patvēruma likumā”. Pirmais lasījums.

Komisija ierosina atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1185 - likumprojektu „Grozījumi Patvēruma likumā”.

Komisija ir izskatījusi šo likumprojektu komisijas sēdē un lūdz Saeimu atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

 

Sēdes vadītājs. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums ir jābalso par steidzamību. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Patvēruma likumā” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Šmits. Paldies par vienbalsīgo atbalstu!

Un lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Patvēruma likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

J.Šmits. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - šā gada 11.oktobris, izskatīšana Saeimas sēdē 25.oktobrī.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Patvēruma likums”. Pirmais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāts Jānis Šmits.

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1192 - likumprojektu „Patvēruma likums”.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir rūpīgi izskatījusi šo minēto likumprojektu un atbalstījusi to pirmajam lasījumam.

Lūdzu to pašu darīt arī kolēģiem Saeimā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Patvēruma likums” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

J.Šmits. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - šā gada 1.decembris. Paldies.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm””. Otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāts Vitālijs Orlovs.

 

V.Orlovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Atvainojiet, kolēģi! Strādāsim ar dokumentu, kura reģistrācijas numurs ir 350/Lp9, - ar likumprojektu „Grozījumi likumā „Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm”.

Otrajam lasījumam ir saņemts viens priekšlikums no iekšlietu ministra, un tas ir atbalstīts. Lūdzu komisijas vārdā atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Es saprotu, ka deputātiem nav iebildumu arī pret šo vienīgo iesniegto priekšlikumu. (No zāles: „Nav!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Orlovs. Trešajam lasījumam -12.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu””. Otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāts Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamo Prezidij! Cienījamie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu Nr.1350. Otrajā lasījumā likumprojektam nav iesniegti priekšlikumi.

Atgādināšu, ka likumprojekts skar trīs būtiskas izmaiņas. Tātad viena no tām ir saistīta ar tabakas izstrādājumu atbilstības novērtēšanu. Otra lieta attiecas uz tabakas izstrādājumu marķēšanu. Tā paredz no 2010.gada tabakas izstrādājumus marķēt ne tikai ar uzrakstiem, bet arī ar attēliem. Un trešā būtiskā lieta ir pilns aizliegums smēķēt izglītības un audzināšanas iestādēs.

Komisijas deputāti, izskatot likumprojektu otrajam lasījumam, ir atbalstījuši šos grozījumus un aicina arī jūs tos atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par šo likumprojektu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret - 4, atturas - 3. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Ģīlis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam „Grozījumi Notariāta likumā” (Nr.340/Lp9) uz otro lasījumu līdz 2007.gada 12.oktobrim”.

Juridiskās komisijas vārdā… Iesniedzējs - Juridiskā komisija. Lūdzu!

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Mēs sēdes sākumā par šo jautājumu jau runājām. Radās iespaids, ka parlaments piekrita pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojektam „Grozījumi Notariāta likumā”.

Ja tas tā nav bijis, tad lūdzu šo jūsu piekrišanu tagad - pagarināt termiņu līdz 12.datumam. Tas ir Tieslietu ministrijas lūgums. Runa ir par Notariāta likumu.

Sēdes vadītājs. Man jāpiezīmē, ka sēdes sākumā mēs iekļāvām šo lēmuma projektu darba kārtībā.

Lūdzu zvanu! Balsosim par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam „Grozījumi Notariāta likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret - 1, atturas - 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par deputāta Dzintara Zaķa atsaukšanu no Eiropas lietu komisijas”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret - 1, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts „Par deputātes Sandras Kalnietes atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - 1, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts „Par deputāta Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret - nav, atturas - 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts „Par deputātes Sandras Kalnietes ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts par atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jurim Sokolovskim šā gada 4.oktobrī. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret - 1, atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Līdz ar to visi šodienas sēdes darba kārtības jautājumi ir izskatīti. Lūdzu deputātus reģistrēties ar balsošanas kartēm! Lūdzu zvanu! Lūdzu reģistrācijas režīmu!

Vārds Saeimas sekretāram Dzintaram Rasnačam reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

 

Dz.Rasnačs (9.Saeimas sekretārs).

Nav reģistrējušies: Aija Barča, Inta Feldmane, Uldis Briedis, Boriss Cilevičs, Ingrīda Circene, Ilma Čepāne, Juris Dalbiņš, Sergejs Dolgopolovs, Ina Druviete, Sandra Kalniete, Jānis Klaužs, Andrejs Klementjevs, Vents Armands Krauklis, Leopolds Ozoliņš, Juris Sokolovskis, Kārlis Šadurskis, Staņislavs Šķesters un Māris Krastiņš.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Sēdi pasludinu par slēgtu.

 

 

 

SATURA RĀDĪTĀJS

9.Saeimas rudens sesijas 7.sēde

2007.gada 4.oktobrī

Par darba kārtību
Par likumprojektu „Grozījums likumā „Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu”” (Nr.453/Lp9) (Noraidīts)
(Dok. Nr.1347, 1347A)
Priekšlikums - dep. J.Dobelis (par)
Par likumprojektu „Grozījumi Saeimas kārtības rullī” (Nr.454/Lp9) (Noraidīts)
(Dok. Nr.1349, 1349A)
Priekšlikumi - dep. L.Mūrniece (par)
- dep. J.Dalbiņš (pret)
Par likumprojektu „Grozījums Ministru kabineta iekārtas likumā” (Nr.455/Lp9) (Noraidīts)
(Dok. Nr.1352, 1352A)
Priekšlikums - dep. V.Agešins (par)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par tiesu varu”” (Nr.456/Lp9) (Noraidīts)
(Dok. Nr.1353, 1353A)
Priekšlikums - dep. V.Agešins (par)
Par likumprojektu „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” (Nr.457/Lp9)
(Dok. Nr.1355, 1355A)
Par likumprojektu „Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” (Nr.458/Lp9)
(Dok. Nr.1356, 1356A)
Lēmuma projekts „Par Sandras Brečas iecelšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi” (Nr.200/Lm9)
(Dok. Nr.1348)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts „Par Inas Balcevičas atbrīvošanu no Valsts kontroles Piektā revīzijas departamenta Otrā sektora vadītājas amata” (Nr.209/Lm9)
(Dok. Nr.1375)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts „Par Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļu ievēlēšanu” (Nr.208/Lm9)
(Dok. Nr.1370)
Ziņo - dep. J.Šmits
Par balsošanas kārtību
Ziņo - dep. P.Tabūns
Paziņojumi
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
- dep. M.Krastiņš
- dep. J.Šmits
Balsu skaitītāju ziņojums (protokols Nr.15)
Ziņo - dep. P.Tabūns
Balsu skaitītāju ziņojums (protokols Nr.16)
Ziņo - dep. P.Tabūns
Paziņojums
- dep. N.Kabanovs
Balsu skaitītāju ziņojums (protokols Nr.17)
Ziņo - dep. P.Tabūns
Par darba kārtību
Pieprasījumu komisijas atzinums par Saeimas deputātu pieprasījumu veselības ministram Vinetam Veldrem „Par pasākumiem saistībā ar Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par Veselības aprūpes Rezerves fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojuma atbilstību normatīvo aktu prasībām” (Nr.5/P9) (Pieprasījums noraidīts)
(Dok. Nr.1274, 1274A)
Ziņo - dep. A.Brigmanis
Debates - dep. Dz.Zaķis
- dep. K.Šadurskis
- dep. J.Dalbiņš
- dep. A.K.Kariņš
- dep. V.Ģīlis
Par Saeimas deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim „Par iekšējo drošību valstī”. (Nr.7/P9)
(Dok. Nr.1376)
Likumprojekts „Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā” (Nr.365/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.1354)
Ziņo - dep. A.Rugāte
Likumprojekts „Grozījumi Reklāmas likumā” (Nr.408/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.1180, 1335)
Ziņo - dep. J.Šmits
Likumprojekts „Grozījumi Patvēruma likumā” (Nr.412/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.1185, 1337)
Ziņo - dep. J.Šmits
Likumprojekts „Patvēruma likums” (Nr.419/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.1192, 1338)
Ziņo - dep. J.Šmits
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm”” (Nr.350/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.984, 1342)
Ziņo - dep. V.Orlovs
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu”” (Nr.374/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.1096, 1350)
Ziņo - dep. V.Ģīlis
Lēmuma projekts „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam „Grozījumi Notariāta likumā” (Nr.340/Lp9) uz otro lasījumu līdz 2007.gada 12.oktobrim” (Nr.207/Lm9)
(Dok. Nr.1368)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Lēmuma projekts „Par deputāta Dzintara Zaķa atsaukšanu no Eiropas lietu komisijas”(Nr.210/Lm9)
(Dok. Nr.1377)
Lēmuma projekts „Par deputātes Sandras Kalnietes atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas”(Nr.211/Lm9)
(Dok. Nr.1378)
Lēmuma projekts „Par deputāta Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā” (Nr.212/Lm9)
(Dok. Nr.1379)
Lēmuma projekts „Par deputātes Sandras Kalnietes ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā” (Nr.213/Lm9)
(Dok. Nr.1380)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jurim Sokolovskim
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretārs Dz.Rasnačs

 

 

 

 

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem

2007.gada 4.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre

Vineta Muižniece.

 

Sēdes vadītāja. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet savas vietas! Ir pienācis laiks atbilžu sniegšanai uz deputātu jautājumiem.

Šodien darba kārtībā ir divi jautājumi.

Pirmais ir deputātu Plinera, Buzajeva, Kabanova, Sokolovska un Buhvalova jautājums iekšlietu ministram Ivaram Godmanim „Par ekstrēmismu vārdos un bezpalīdzību darbos”.

Uz šo jautājumu iekšlietu ministra vietā atbildi sniedzis īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns, taču jautājuma uzdevēji nebija pilnībā apmierināti ar rakstveida atbildi un lūdza to papildināt arī mutvārdos.

Iekšlietu ministrs Ivars Godmanis ir ieradies un ir gatavs šo atbildi papildināt mutvārdos.

Lūdzu, ministra kungs! Divas minūtes atbildei.

I.Godmanis (iekšlietu ministrs).

Cienījamā sēdes vadītāja! Cienījamie deputāti! Atbildi uz pirmo jautājumu, ko es esmu saņēmis, manas prombūtnes laikā parakstīja vietas izpildītājs ministrs Kastēns. Tas ir jautājums „Par ekstrēmismu vārdos un bezpalīdzību darbos”.

No sevis es varu piebilst tikai sekojošo. Atbildot uz jautājumu, vai es vēršos pret kādu no organizācijām, man jāteic, ka nevienu brīdi man nav bijusi doma vērsties pret organizācijām, kas ir reģistrētas, bet es, izsakoties publiski, atsaucos uz to ziņojumu, ko man sniedza Drošības policija, kas savukārt atsaucās uz likuma „Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” 10.panta otro daļu. Un tur, šā likuma 10.panta otrajā daļā, ir teikts, ka minēto pasākumu laikā (pie šādiem pasākumiem ir pieskaitāms arī gājiens) „ir aizliegts vērsties pret Latvijas Republikas neatkarību, izteikt priekšlikumus par Latvijas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, aicināt nepildīt likumus, sludināt vardarbību, nacionālo un rasu naidu, klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju, veikt kara propagandu, kā arī slavēt vai aicināt izdarīt noziedzīgus nodarījumus un citus likumpārkāpumus”.

Materiālos, kurus man sniedza Drošības policija, ir dokumentēti izteikumi… tās personas, kas pretendē uz to, ka organizē šo gājienu, publiski izteikumi, kas ir fiksēti. Tur bija šie izteikumi, kā arī informācija par sagatavoto simboliku, par attiecīgo gājienu. Pēc manām domām, tomēr tie materiāli nepārprotami saturēja daļu no šajā pantā uzskaitītā, ko es nupat citēju. Faktiski tur bija salīdzinājums, ka organizē šeit vēl nopietnāku situāciju nekā Francijā, kur publisku protestu veidā tika veikti noziedzīgi nodarījumi… Es domāju, ka tas ir zināmā mērā aicinājums uz noziedzīgu nodarījumu veikšanu.

Tas ir viens aspekts.

Otrs. Es uzskatu, ka mūsu daudznacionālajā valstī, kur dzīvo daudzas tautības, tādi publiski pasākumi un gājieni, kas ir ar nepārprotami etnisku raksturu, ir pieļaujami, ja tie skar attiecīgos kultūrvēsturiskos jautājumus, un tā tālāk… Taču, ja tie ir ar citu nokrāsu un ar citu noformējumu, kāds tika fiksēts tajos materiālos, kurus man iesniedza, tad man ir dziļa pārliecība, ka šādus gājienus atļaut nevajadzētu - neatkarīgi no tautības. Taču ne jau es esmu tas, kas pieņem atļauju; to atbilstoši likumam dara pašvaldība. Viņa pieņem lēmumu! Un to viņa arī izdarīja.

Tas ir viss, ko es varu piebilst.

Sēdes vadītāja. Paldies, ministra kungs.

Vai klātesošie deputāti vēlas uzdot papildu jautājumus? Deputāti jautājumus uzdot nevēlas. Jautājums ir izskatīts.

Otrs jautājums ir deputātu Ušakova, Orlova, Urbanoviča, Ribakova un Cileviča jautājums iekšlietu ministram Ivaram Godmanim „Par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā”.

Ministrs ir iesniedzis rakstveida atbildi. Vai jautājuma iesniedzējus apmierina rakstveida atbilde? Jautājuma iesniedzējus apmierina rakstveida atbilde.

Paldies, ministra kungs. Papildu jautājumu nebūs. Visi jautājumi šodien ir izskatīti.

I.Godmanis. Paldies deputātiem.

 

 

 

 

Atbildes uz Saeimas deputātu jautājumiem

2007.gada 4.oktobrī

 

Latvijas Republikas iekšlietu ministra Ivara Godmaņa atbilde uz Saeimas deputātu jautājumu „Par ekstrēmismu vārdos un bezpalīdzību darbos” (Reģ. Nr.25/J9)
Latvijas Republikas iekšlietu ministra Ivara Godmaņa atbilde uz Saeimas deputātu jautājumu „Par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā” (Reģ. Nr.26/J9) (Rakstiska atbilde)

Balsojumi

Grozījums likumā "Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu"
Datums: 04.10.2007. 09:09:56 bal001
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1347 nodošanu komisijai

Grozījumi Saeimas kārtības rullī
Datums: 04.10.2007. 09:13:48 bal002
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1349 nodošanu komisijai

Grozījums Ministru kabineta iekārtas likumā
Datums: 04.10.2007. 09:17:52 bal003
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1352 nodošanu komisijai

Grozījumi likumā "Par tiesu varu"
Datums: 04.10.2007. 09:22:54 bal004
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1353 nodošanu komisijai

Pieprasījumu komisijas atzinums par Saeimas deputātu Ingrīdas Circenes, Artura Krišjāņa Kariņa, Silvas Bendrātes, Kārļa Šadurska, Ainara Latkovska, Dzintara Zaķa, Inas Druvietes, Ingunas Rībenas, Ausmas Ziedones-Kantānes un Arta Kampara pieprasījumu veselības ministram Vinetam Veldrem "Par pasākumiem saistībā ar Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par Veselības aprūpes Rezerves fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojuma atbilstību normatīvo aktu prasībām"
Datums: 04.10.2007. 13:52:00 bal007
Balsošanas motīvs: Par pieprasījumu ar dok. nr.1274

Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā (3.lasījums)
Datums: 04.10.2007. 13:56:32 bal008
Balsošanas motīvs: Par 16.priekšlikumu

Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā (3.lasījums)
Datums: 04.10.2007. 14:00:12 bal009
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1354 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Reklāmas likumā (1.lasījums)
Datums: 04.10.2007. 14:01:14 bal010
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1180 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Patvēruma likumā (1.lasījums)
Datums: 04.10.2007. 14:02:38 bal011
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1185 steidzamību

Grozījumi Patvēruma likumā (1.lasījums)
Datums: 04.10.2007. 14:03:12 bal012
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1185 pieņemšanu 1.lasījumā

Patvēruma likums (1.lasījums)
Datums: 04.10.2007. 14:04:30 bal013
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1192 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi likumā "Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm" (2.lasījums)
Datums: 04.10.2007. 14:06:02 bal014
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1342 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" (2.lasījums)
Datums: 04.10.2007. 14:07:48 bal015
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.1350 pieņemšanu 2.lasījumā

Lēmuma projekts "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Notariāta likumā" otrajam lasījumam līdz 2007.gada 12.oktobrim"
Datums: 04.10.2007. 14:09:30 bal016
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.1368

Lēmuma projekts "Par deputāta Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā"
Datums: 04.10.2007. 14:11:06 bal019
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.1379

Lēmuma projekts "Par deputātes Sandras Kalnietes ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā"
Datums: 04.10.2007. 14:11:38 bal020
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.1380

Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jurim Sokolovskim
Datums: 04.10.2007. 14:12:08 bal021
Balsošanas motīvs: Par atvaļinājuma piešķiršanu dep. J.Sokolovskim