Latvijas Republikas 7.Saeimas rudens sesijas otrā sēde

1999.gada 2.septembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim šīsdienas sēdi. Pirms sākam izskatīt darba kārtību, informēju, ka ir saņemti daži priekšlikumi par izmaiņām šīsdienas sēdes darba kārtībā.

Desmit Saeimas deputāti lūdz iekļaut 2.septembra Saeimas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Edgara Zalāna apstiprināšanu Baltijas Asamblejas delegācijas sastāvā”. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Iekļaujam to darba kārtības beigās.

Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 51.pantu lūdzam iekļaut Saeimas šā gada 2.septembra sēdes darba kārtībā sadaļā “Prezidija ziņojumi” informāciju par deputātu grupas iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par akciju sabiedrībām””. Vai ir iebildumi pret to, ka mēs iekļaujam šo ziņojumu pēc darba kārtības 17.jautājuma? Nav iebildumu. Paldies.

Sākam izskatīt darba kārtību. Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.279 “Grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā” nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Vai kāds vēlas runāt “par” vai “pret”? Runāt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr.279 nodošanu komisijai! Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - 1, atturas - 11. Noteikumi komisijām tiek nodoti.

Lūdzu, atbildīgās komisijas vārdā par priekšlikumu iesniegšanas termiņu! Atbildīgā ir Juridiskā komisija. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, nododot noteikumus komisijām, tie tiek uzskatīti par pieņemtiem pirmajā lasījumā. Lūdzu minēt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam. Tas nedrīkst būt ilgāks par 15 dienām. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš šajā gadījumā nedrīkst būt ilgāks par 15 dienām.

No zāles. 15.septembris.

Sēdes vadītājs. Vai nav iebildumu? Nav. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.280 “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija. Runāt “par” vai “pret” neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr.280 nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret - 1, atturas - 13. Noteikumi komisijām tiek nodoti. Lūdzu atbildīgās komisijas pārstāvi izteikties par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Violai Lāzo.

V. Lāzo (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš varētu būt 10.septembris.

Sēdes vadītājs. Vai nav iebildumu? Paldies. Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.281 “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas pilsoņu un Īrijas Republikas pilsoņu savstarpēju bezvīzu ceļošanas kārtību”” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Ārlietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr. 281 nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - nav, atturas - 1. Noteikumi komisijām tiek nodoti. Lūdzu! Atbildīgās komisijas vārdā - Ārlietu komisija.

Lūdzu minēt priekšlikumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu. 10.septembris. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.282 “Grozījums likumā “Par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes pilsoņu ieceļošanas kārtību Latvijas Republikā”” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Ārlietu komisijai, nosakot, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr.282 nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret - nav, atturas - nav. Noteikumi komisijām tiek nodoti. Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

No zāles. 10. septembris.

Sēdes vadītājs. 10.septembris. Paldies. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.283 “Grozījums likumā “Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”” nodot Ārlietu komisijai un Juridiskajai komisijai, nosakot, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr.283 nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret - 1, atturas - nav. Noteikumi komisijām tiek nodoti. Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

R.Labanovskis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamā Saeima! Mēs jau pagājušajā reizē pēc Saeimas ierosinājuma nobalsojām par šā likumprojekta nodošanu komisijām. Kā būs ar dublēšanos tagad?

Sēdes vadītājs. Mēs esam nobalsojuši par šo noteikumu nodošanu komisijām. Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

R.Labanovskis. 14. septembris.

Sēdes vadītājs. 14.septembris. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.284 “Grozījumi likumā “Par valsts civildienestu”” nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr.284 nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret - 2, atturas - 13. Noteikumi komisijām tiek nodoti. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Lagzdiņam.

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi deputāti! Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt 12.septembri.

Sēdes vadītājs. 12.septembris. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.285 “Grozījumi likumā “Par pašvaldībām”” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr.285 nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - 1, atturas - 13. Noteikumi komisijām nodoti.

Lūdzu ieteikumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Lagzdiņam!

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi deputāti! Lūdzu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 12.septembri.

Sēdes vadītājs. 12.septembris. Iebildumu nav. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.286 “Grozījums likumā “Par norēķiniem ar nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas ražotājiem”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr.286 nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret - 13, atturas - 1. Noteikumi komisijai ir nodoti. Lūdzu ieteikumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Atim Slakterim!

A.Slakteris (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi deputāti! Lūdzu noteikt par termiņu 9.septembri.

Sēdes vadītājs. 9.septembris. Iebildumu nav. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.287 “Grozījumi likumā “Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr.287 nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 5, atturas - 13. Noteikumi komisijai ir nodoti. Lūdzu ieteikumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Annai Seilei!

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Komisija ierosina par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt 9.septembri.

Sēdes vadītājs. 9.septembris. Iebildumu nav. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.288 “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr.288 nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 13, atturas - 5. Noteikumi komisijai ir nodoti. Lūdzu ieteikumu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

9.septembris. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.289 “Grozījums likumā “Par ostām”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Runāt vēlas deputāts Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Šis likumprojekts jau ir ieguvis pietiekami lielu skandalozu popularitāti. Protams, arī man rada izbrīnu tas, ka šiem grozījumiem jāpielieto 81.panta noteiktā kārtība, sava veida steidzamība. Ja mēs labāk iedziļināmies projektā, tad redzam to, ka 81.panta noteiktajā kārtībā parādās tikai labojums “vai pārstāvji...” ...un vēlreiz: “vai pārstāvji, kurus norīko ekonomikas ministrs”. Man gribētos pajautāt tās partijas vadībai un aktīvajiem darboņiem, kuri cīnās pret korupciju: kur Korupcijas novēršanas likumā ir norma, kura nosaka, kas ir pārstāvis, kā viņš tiks kontrolēts vai kādu atbildību viņš uzņemsies attiecībā pret valsti? Šajā gadījumā mēs saskaramies ar to, ka vismaz no ministrijas amatpersonām varam pieprasīt kādu atbildību. Tagad mēs radām tādu situāciju, ka trijās Latvijas stratēģiskajās ostās tiek pilnīgi bezatbildīgi ievestas nezināmas personas un neviena neuzņemas atbildību, tie ir pieci cilvēki... Ja mēs pieņemam, ka visas piecas ministrijas ieliks tur savus pārstāvjus, neformulētus cilvēkus, pat iespējams, ka ne ministriju darbiniekus... Tie ir Satversmes 81.panta iniciatīvas kārtībā veiktie grozījumi. Pat mūsu komisijā daudzi vairākuma pārstāvji norādīja, ka šeit ir jāizdara grozījumi. Protams, mēs varam grozīt un pēc tam lamāties komisijā, un atkal skaidroties, kurš ir vainīgs vai nevainīgs. Bet pirmām kārtām man ir kauns par Ministru kabinetu, kurš pielieto šādu politiku - sarīda tos pašus deputātus, sasit ar pierēm kopā. Nerunājot jau nemaz par to, ka tas nerada labu iespaidu par Latvijas ostām. Jo es neticu... Es kā uzņēmējs negribētu ievest nekādu produkciju tādā ostā, kur sēž kaut kādi pārstāvji... Protams, es varbūt esmu nepareizi izlasījis šo normu un nepareizi sapratis šīs normas būtību, bet tādēļ, cienījamie kolēģi, es aicinu šodien noraidīt šo projektu. Ja jau Ministru kabinets vai arī komisija grib dot kādu grozījumu, tad vajag to dot juridiski korektu, lai šie cilvēki būtu atbildīgi pret valsti un sabiedrību. Lai nebūtu tā, ka pēc tam mums būtu jāaplaupa pensionāri, būtu jārīko referendums, jo šeit arī ir naudas ādere, kura varētu papildināt budžetu. Mēs arī varētu kontrolēt situāciju ostās. Bet šī situācija var izveidoties pilnīgi neatbilstoša tam, ko varbūt likums ir plānojis.

Sēdes vadītājs. Vai vēl kāds vēlas runāt par šiem noteikumiem? Runāt neviens cits nevēlas. (Starpsauciens: “Balsot!”) Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par noteikumu nr.289 nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 40, pret - 34, atturas - 13. Noteikumi komisijām netiek nodoti. (Starpsauciens: “Kā tad tā?”)

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.290 “Grozījumi likumā “Par akciju sabiedrībām”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Atvainojos! Vispirms nobalsosim par noteikumu nodošanu komisijām. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par noteikumu nr.290 nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret - nav, atturas - 21. Noteikumi komisijām nodoti.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Kārlim Leiškalnam.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Komisija lūdz noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 9.septembri.

Sēdes vadītājs. 9.septembris. Iebildumu nav. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.291 “Grozījumi likumā “Par vērtspapīriem”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par noteikumu nr.291 nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret - 1, atturas - 14. Noteikumi komisijai ir nodoti.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Aijai Počai.

A.Poča (frakcija “Latvijas ceļš”).

Komisijas vārdā lūdzu priekšlikumus iesniegt līdz 15.septembrim.

Sēdes vadītājs. 15.septembris.Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par cukuru”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav.

Šajā sakarā Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu. Komisija ierosina sakarā ar Saeimas kārtības ruļļa 86.pantu virzīt likumprojektu “Grozījumi likumā “Par cukuru”” izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā, atzīstot to par steidzamu.

Vai ir iebildumi pret to, ka mēs iekļaujam šīsdienas darba kārtībā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par cukuru”” izskatīšanu pirmajā lasījumā? Iebildumu nav. Likumprojekts tiek iekļauts darba kārtības beigās.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav?

Sakarā ar šo likumprojektu Saeimas Prezidijs arī ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu ar lūgumu virzīt šo likumprojektu izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā, atzīstot to par steidzamu.

Vai ir iebildumi pret to, ka mēs iekļaujam šo likumprojektu kā pēdējo darba kārtībā? Iebildumu nav. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Dzīvnieku aizsardzības likums” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”” nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - 13, atturas - 2. Likumprojekts komisijām nodots.

Saskaņā ar izmaiņām darba kārtībā nākamais darba kārtības jautājums ir Prezidija atzinums par likumprojektu “Grozījums likumā “Par akciju sabiedrībām””.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Dreimanes, Ražuka, Rasnača, Grīnblata, Ūdres un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par akciju sabiedrībām”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - par atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jānim Jurkānam. Deputāts lūdz piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu šā gada 1. un 2.septembrī. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jānim Jurkānam. Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Atvaļinājums piešķirts.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts “Par Alekseja Lepses atcelanu no Rīgas apgabaltiesas tiesneš“Par Alekseja.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie deputāti! Izskatīsim dokumentu nr.955. Juridiskā komisija izskatīja Latvijas tiesnešu disciplinārkolēģijas iesniegtos dokumentus un tiem pievienotos materiālus par Rīgas apgabaltiesas tiesneša Alekseja Lepses atcelšanu no amata. Juridiskā komisija rūpīgi izvērtēja visus materiālus, uzklausīja arī konkrēto tiesnesi un nonāca pie lēmuma, ka jautājums ir virzāms tālāk. Tātad viss ir izšķirams, balsojot šajā Saeimas sēdē.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Leons Bojārs vēlas debatēt par šo jautājumu? Lūdzu, jums vārds!

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Nu mēs esam nonākuši tur, kur var nonākt… Ja viena no augstākajām amatpersonām - un vienā no augstākajām instancēm - ierodas pēc nakts dzeršanas uz sēdi, tad tagad man ir jautājums - kurš no ministriem, tieslietu ministriem, nesīs atbildību par viņa darbību, jo tā dzeršana droši vien nebija pirmā un pēdējā. Viņš bija hronisks alkoholiķis, un tas ir redzams arī dokumentos. Tas ir viens jautājums.

Otrs. Mums vienmēr iedod tiesnešu sarakstus apstiprināšanai. Es vairs ne par vienu tiesnesi nebalsošu, kamēr tur nebūs piecu viņa kolēģu paraksti, ka viņi apgalvo, ka tas tiesnesis tik tiešām ir godīgs.

Kad es, tiekoties ar vēlētājiem, vienreiz rekomendēju, lai vēršas Latvijas tiesā pēc aizsardzības, mani izsmēja un pateica: “Vai tad jūs nezināt, ka mūsu tiesa ir korumpēta un ka viņa tiesā tā, kā vajag tiesāt, - tā, kā kāds vēlas?” Un kas tagad uzņemsies atbildību par tiem tiesas lēmumiem, kurus Lepses kungs pasludināja Latvijas vārdā? Vai tie ir pareizi? Un vai tie cilvēki ir notiesāti tā, kā vajag? Protams, es pievienojos viedoklim, ka tāds cilvēks nevar strādāt tiesu instancēs. Bet kāda būs Tieslietu ministrijas tālākā darbība? Un kurš no abiem tieslietu ministriem - bijušais vai jaunais - uzņemsies atbildību par to?

Sēdes vadītājs. Debatēt vairs neviens nevēlas. Vai atbildīgās komisijas vārdā vēlaties ko piebilst? Lūdzu! Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs. Vēlos informēt deputātus, ka visi jautājumi, kuri saistīti ar tiesnešu kandidatūrām, tiek izziņoti un jums, cienījamais Bojāra kungs, ir visas iespējas piedalīties Juridiskās komisijas sēdēs un izvērtēt konkrēto tiesnešu kandidatūras, nevis te tikai no tribīnes paust savu viedokli.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par lēmuma projektu - par Alekseja Lepses atcelšanu no Rīgas apgabaltiesas tiesneša amata. Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret - nav, atturas - 4. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts “Grozījumi Muitas likumā”. Trešais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāte Aija Poča.

A.Poča (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamie deputāti! Darbam ir nepieciešams dokuments nr. 954.

Pirmais priekšlikums attiecībā uz trešo lasījumu bija no deputāta Gundara Bojāra, un bija arī analogs deputāta Leona Bojāra priekšlikums - papildināt 3. pantu ar vārdiem “izņemot brīvo zonu teritorijas”. Komisija šo priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim. Tālāk, lūdzu!

A.Poča. 18.pantā deputāts Bojārs ierosinājis izslēgt 18.panta otrās daļas 3.punktu. Komisija pēc diezgan lielām diskusijām šo priekšlikumu neatbalstīja. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 3. - Gundara Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 15, pret - 37, atturas - 31. Priekšlikums ir noraidīts.

Līdz ar to 4. pēc būtības nav izskatāms. Tālāk, lūdzu!

A.Poča. Paldies. Nākošais ir deputāta Gundara Bojāra analogs priekšlikums par 29.panta pirmās daļas izslēgšanu. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Poča. Nākošais ir deputātes Počas priekšlikums - šo pašu pantu papildināt ar normu, kurā Ministru kabinetam tiek dotas tiesības noteikt citādu režīmu. Komisija šo priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Poča. Nākošais ir deputāta Bojāra analogs priekšlikums par 29.panta sestās daļas jaunu redakciju. Komisija atbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 8. un 9.priekšlikumu.

A.Poča. Par 29.panta septīto daļu ir Gundara Bojāra priekšlikums, kuru komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

A.Poča. 35.pants. Deputātu Bojāru priekšlikums tika atbalstīts un iestrādāts komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 11., 12. un 13.priekšlikumu.

A.Poča. 14. un 15.priekšlikumu, kas ierosināja papildināt septīto nodaļu ar jaunu pantu par atbrīvojumiem no muitas nodokļa, komisija neatbalstīja. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 14. - deputāta Gundara Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 25, pret - 45, atturas - 14. Priekšlikums nav pieņemts.

Tālāk, lūdzu, par 16.priekšlikumu!

A.Poča. 16. un 17.priekšlikums ir pilnīgi identiski, tos iesnieguši deputāti Gundars Bojārs un Leons Bojārs. Komisija šo priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Poča. 18. un 19.priekšlikums ir par 93.panta ceturtās daļas izslēgšanu. Tos iesniedza Gundars Bojārs un deputāts Leons Bojārs. Komisija šos priekšlikumus neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 18. - deputātu Bojāru priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 15, pret - 47, atturas - 19. Priekšlikums ir noraidīts.

Tālāk par 20.priekšlikumu!

A.Poča. 20. un 21.priekšlikums ir pilnīgi identiski, tos iesnieguši deputāts Gundars Bojārs un deputāts Leons Bojārs. Komisija šos priekšlikumus atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Poča. 22. un 23.priekšlikums iridentiski, tie ir deputātu Bojāru priekšlikumi. Komisija tos neatbalstīja, jo netika atbalstīts arī priekšlikums 3.pantā. Līdz ar to šie vispār nav balsojami.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

A.Poča. 24. un 25.priekšlikums ir par 104.panta izslēgšanu. Faktiski pēc savas būtības arī šie nav balsojami, jo netika izslēgti precizējumi saistībā ar brīvajām likmju zonām.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

A.Poča. Un pēdējais... Es atvainojos, 26. un 27.priekšlikums ir par 181.panta izslēgšanu. Komisija tos neatbalstīja, jo arī tie skar režīmus, kas ir saistīti ar darbībām muitas brīvajā zonā. Tā kā netika veikti iepriekšējie precizējumi, tad arī šie nav balsojami. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 26. - deputāta Gundara Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 10, pret - 46, atturas - 26. Priekšlikums nav pieņemts.

Tālāk par 28.priekšlikumu.

A.Poča. 28. un 29.priekšlikums ir identiski, tie ir deputātu Gundara Bojāra un Leona Bojāra priekšlikumi par termiņa, kurā jānomaksā muitas maksājumi, pagarināšanu no 10 dienām līdz 30 dienām. Komisija šo priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

A.Poča. Nākošais ir 30.priekšlikums - deputāta Gundara Bojāra priekšlikums, kas paredz izslēgt 188.panta ceturto daļu. Komisija atbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Poča. Un pēdējais ir precizējums, ko iesniegusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija par likumprojekta 11.panta spēkā stāšanās laiku. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta komisijas priekšlikumu.

A.Poča. Lūdzu balsot par šā likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Muitas likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret - nav, atturas - 8. Likums ir pieņemts.

Pirms izskatām nākošo darba kārtības jautājumu, informēju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikumu ar lūgumu - iekļaut likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akciju sabiedrībām”” šīsdienas darba kārtībā un izskatīt to kā darba kārtības pēdējo punktu. Vai ir iebildumi? Nav. Paldies.

Nākošais likumprojekts “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Paldies, priekšsēdētāja kungs! Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.929 - “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”. Likumprojekts par grozījumiem.

1.priekšlikums šajā likumprojektā ir saņemts no Juridiskā biroja, un šo priekšlikumu komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Arī 2. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas redzams 3.lapaspusē jūsu tabulās. Komisija ir atbalstījusi Juridiskā biroja ierosinātos grozījumus likuma 6.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 3.priekšlikumu iesniedzis politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputāts Jānis Jurkāns. Komisija šo Jurkāna priekšlikumu par 30.panta otro daļu nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 3. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputāta Jāņa Jurkāna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 15, pret - 44, atturas - 19. Priekšlikums nav pieņemts.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! 4.priekšlikums, ko iesniedzis Juridiskais birojs par likuma 30.panta ceturto daļu. Komisija šo Juridiskā biroja priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

K.Leiškalns. 5.priekšlikumu iesniedz politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputāts Jānis Jurkāns. Komisija ir daļēji atbalstījusi Jurkāna kunga priekšlikumu, iestrādājot to atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.6, kas ir nākamais.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 5. un 6.priekšlikumu.

K.Leiškalns. Godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie deputāti! Mēs esam izskatījuši visus priekšlikumus Autopārvadājumu likuma grozījumos, tāpēc aicinu tos atbalstīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Autopārvadājumu likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir pieņemts.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Komisija aicina priekšlikumus iesniegt līdz šā gada 16.septembrim.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 16.septembris. Paldies.

Nākošo izskatīsim likumprojektu “Reklāmas likums”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Labdien, cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.754. Šis likumprojekts ir sava veida likumu harmonizācija atbilstoši Eiropas Savienības prasībām un normām. Šis Reklāmas likums ir sava veida “jumta” likums, jo šodien diemžēl arī reklāmu sfērā ir ļoti daudzas institūcijas, kas nekontrolē darba lietas. Protams, tajā ir vēl ļoti daudzi jautājumi, kas būtu jāprecizē, taču šo likumu ir atbalstījusi arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, un tam būs pietiekami ilgs labojumu termiņš, tāpēc es aicinu to atbalstīt pirmajā lasījumā. Komisija arī to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Reklāmas likums” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret - nav, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā tiek pieņemts. Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

M.Lujāns. Līdz 15.oktobrim.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 15.oktobris. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Pēterim Tabūnam.

P.Tabūns (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Es lūdzu šo priekšlikumu iesniegšanas termiņu pagarināt līdz 2. novembrim.

Sēdes vadītājs. Komisijai iebildumu nav. 2. novembris. Paldies.

Nākamais ir likumprojekts “Grozījumi Konkurences likumā”. Pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Mēs strādāsim ar dokumentu nr.755. Šis ir vienas paketes dokuments, kas saistīts ar Reklāmas likumu, un šeit tiek precizētas normas, kas saistītas ar reklāmu un negodīgu konkurenci. Es aicinu arī šo likumu atbalstīt, un tam būs tāds pats priekšlikumu iesniegšanas termiņš kā iepriekšējam, jo ar vienas paketes likumiem būs jāstrādā kopā. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Konkurences likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret - nav, atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts tiek pieņemts.

M.Lujāns. Iesniegumu termiņš tad arī būtu 2.novembris.

Sēdes vadītājs. 2.novembris. Iebildumu nav. Paldies.

Nākamais likumprojekts “Par Igaunijas Republikas, Somijas Republikas un Zviedrijas Karalistes līgumu par prāmi “Estonia” un līguma papildprotokolu”. Otrais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Skatīsim dokumentu nr.956. Ārlietu komisija uz otro lasījumu šim likumam ir redakcionāli precizējusi 1.pantu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Krasts. Citi priekšlikumi un iebildumi par šo izskatāmo likumprojektu nav saņemti.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Par Igaunijas Republikas, Somijas Republikas un Zviedrijas Karalistes līgumu par prāmi “Estonia” un līguma papildprotokolu” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret - nav, atturas - 1. Likums ir pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Par Latvijas Republikas un Beļģijas Karalistes konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Skatīsim dokumentu nr.957. Atbildīgā komisija - Ārlietu komisija, skatot šo dokumentu otram lasījumam, ir redakcionāli precizējusi 1.pantu. Ierosinājums - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

G.Krasts. Citi priekšlikumi nav saņemti.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Latvijas Republikas un Beļģijas Karalistes konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret - nav, atturas - nav. Likums ir pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Par preču zīmju līgumu (Līgumu par preču zīmju reģistrācijas noteikumu harmonizāciju)”. Otrais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Skatīsim dokumentu nr.958. Atbildīgā komisija ierosina redakcionāli precizēt šā likumprojekta nosaukumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Krasts. ...1.pantu.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

G.Krasts. ... 2.pantu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. ... 3.pantu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Krasts. ... 4.pantu.

Sēdes vadītājs. Arī piekrīt.

G.Krasts. Aicinu balsot par šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Par preču zīmju līgumu (Līgumu par preču zīmju reģistrācijas noteikumu harmonizāciju)” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret - nav, atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Par Madrides nolīguma par preču zīmju starptautisko reģistrāciju Madrides protokolu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Skatīsim dokumentu nr.959. Atbildīgā komisija aicina redakcionāli precizēt šā likumprojekta nosaukumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Krasts. ... 1.pantu.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

G.Krasts. ... 2.pantu.

Sēdes vadītājs. Deputāti akceptē.

G.Krasts. ... 3.pantu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Krasts. ... 4.pantu.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

G.Krasts. Vairāk precizējumu nav saņemts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Par Madrides nolīguma par preču zīmju starptautisko reģistrāciju Madrides protokolu” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret - nav, atturas - nav. Likums ir pieņemts.

G.Krasts. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu””. Otrais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Paldies, priekšsēdētāja kungs! Paldies, Grīga kungs, par mājienu! Strādāsim ar dokumentu nr.960 - “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu””. Komisija ir apkopojusi priekšlikumus otrajam lasījumam uz 12 lapām.

1.priekšlikums ir 3.lappusē. To iesniedzis toreizējais labklājības ministrs - šobrīd ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs par papildinājumu 1. panta 9.punktā. Komisija to ir atbalstījusi, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

K.Leiškalns. Komisija šajā pašā pantā ir izdarījusi vēl vienu redakcionālu precizējumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Redakcionāls precizējums ir arī 6.lappusē.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Redakcionāls precizējums ir arī 6.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

K.Leikalns. 2.prieklikums ir saņemts no deputāta Leiškalna par 6.panta otro daļu. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi. K.Leiškalns.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. 3.priekšlikums ir deputāta Leiškalna priekšlikums par 6.panta otrās daļas 3.punktu. Komisija to ir atbalstījusi...

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. ...redakcionāli precizējot 4.punktu šajā pantā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Tālāk ir redakcionāls precizējums šajā pašā pantā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leikalns. 4.priekšlikums ir par 6.panta trešo daļu, ko iesniedzis deputāts Leiškalns. Komisija to ir atbalstī jusi K.Leiškalns.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. ....un izdarījusi redakcionālu precizējumu šā paša panta nākošajā punktā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 5.priekšlikums ir par 6.panta sesto daļu. Iesniedzis deputāts Leiškalns. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

K.Leiškalns. 6.priekšlikums. To ir iesniedzis labklājības ministrs Vladimirs Makarovs, un tas ir par 6.panta jaunu astoto daļu. Komisija Makarova kunga priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 7.priekšlikums ir no labklājības ministra Vladimira Makarova, un tas ir par 6.panta astotās daļas redakciju. Komisija to ir atbalstījusi, izsakot to kā devīto daļu.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

K.Leiškalns. Komisija ir izveidojusi jaunu desmito daļu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 8.priekšlikums - deputāta Leiškalna priekšlikums par 6.panta devītās daļas 2.punktu. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

K.Leiškalns. Komisija ir redakcionāli precizējusi tālākos punktus.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. 9.priekšlikums (13.lappusē) - deputāta Leiškalna priekšlikums. Komisija atbalsta izmaiņas 7.panta piektajā daļā un ir redakcionāli precizējusi nākamo daļu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! 10.priekšlikums ir no labklājības ministra Makarova, un tas ir par 11.panta piekto daļu. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Tālāk - redakcionāls precizējums 12.pantā.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

K.Leiškalns. Un ir redakcionāli precizēti pārejas noteikumi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu”” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret - nav, atturas - 6. Likumprojekts otrajā lasījumā ir pieņemts.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Aicinu jūs iesniegt priekšlikumus līdz šā gada 9.septembrim, vēršot uzmanību uz pārejas noteikumiem.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Paldies.

Sēdes vadītājs. Pirms izskatām nākamo darba kārtības jautājumu, paziņoju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu: “Lūdzam iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Andra Bērziņa atsaukšanu no Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas”.” Vai ir iebildumi, ja mēs šo lēmuma projektu iekļaujam darba kārtības beigās? Nav iebildumu.

Desmit deputāti ierosina iekļaut darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Andra Bērziņa apstiprināšanu par Eiropas Savienības un Latvijas apvienotās parlamentārās komitejas Latvijas delegācijas locekli”. Iebildumu nav. Iekļaujam darba kārtībā.

Desmit deputāti ierosina iekļaut darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputātes Jevgenijas Stalidzānes apstiprināšanu par Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”. Vai ir iebildumi par lēmuma projekta iekļaušanu darba kārtībā? Nav iebildumu.

Desmit deputāti ierosina iekļaut darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Romāna Mežecka atsaukšanu no Eiropas Savienības un Latvijas apvienotās parlamentārās komitejas Latvijas delegācijas”. Vai ir iebildumi pret šā lēmuma projekta iekļaušanu darba kārtībā? Nav iebildumu.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts “Par deputāta Edgara Zalāna apstiprināšanu Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas sastāvā”. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par - 89, pret - nav, atturas - nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par cukuru””. Pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāte Anna Seile.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie deputāti! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir tā labi pamatīgi iepazinusies ar Zemkopības ministrijas sagatavoto likumprojektu, kurš tika konceptuāli atbalstīts Ministru kabinetā, un uzskatīja par iespējamu to caur Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju virzīt uz sēdi kā steidzamu. Lūdzu atbalstīt šā likumprojekta steidzamību.

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par cukuru”” atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret - nav, atturas - 4. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu.

A.Seile. Izskatīsim likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Jā, lūdzu!

A.Seile. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par cukuru”” paredz izveidot bezpeļņas akciju sabiedrību “Lauksaimniecības tirgus intervences aģentūra”, tādējādi pārveidojot līdz šim zināmo tā dēvēto Labības biroju. Šīs maiņas ir nepieciešamas tāpēc, lai varētu nodrošināt atbalstu zemniekiem, kuriem šogad ir samērā laba cukurbiešu raža. Lai tad, ja cukurfabrikas dažādu iemeslu dēļ nespēs uzpirkt izaudzēto produkciju, kā tirgus intervences produktu varētu šo ražu uzpirkt aģentūra. Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Aigars Kalvītis - zemkopības ministrs.

A.Kalvītis (zemkopības ministrs).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie deputāti! Šis stāsts jau ir pavisam sens. Runa ir par Jēkabpils cukurfabriku un par cukurbietēm. Katru rudeni, izrādās, ir viena vai otra nozare, kuras problēmas ir jārisina valdībai un parlamentam. Šā gada pavasarī ļoti aktuāls bija jautājums par Jēkabpils cukurfabrikas maksātnespēju, parādi kreditoriem bija sasnieguši 2,5 miljonus latu. Rūpnīca bija strādājusi ar zaudējumiem, bet tanī brīdī lēmums par rūpnīcas maksātnespēju netika pieņemts un šīs problēmas tika atliktas uz rudeni, vienkārši pagarinot kreditoru līgumus, kuru termiņi beidzas šā gada septembrī. Pagājušajā nedēļā “Unibanka” paziņoja, ka viņa nepagarinās Jēkabpils cukurfabrikai līgumu par kredītu 1,4 miljonu latu apmērā, un tas nozīmē, ka rūpnīcas stāvoklis ir ievērojami pasliktinājies salīdzinājumā ar pavasari. Pirmo pusgadu Jēkabpils cukurfabrika ir beigusi ar 900 tūkstošu latu zaudējumiem. No kopējā pamatkapitāla Jēkabpils cukurfabrika divu gadu laikā ir zaudējusi 70% savas naudas - plus vēl viņu kredītsaistības, kas ir 2,5 miljoni latu. Šajā situācijā Zemkopības ministrijai ir jāpieņem kardināli lēmumi un jāiejaucas cukura tirgū tādēļ, ka es nevaru uzņemties atbildību par to, vai zemnieki saņems naudu, nododot bietes Jēkabpils cukurfabrikai. Vēl vairāk, - var sanākt tā, ka cukurbietes tiks nodotas un šo naudu sadalīs kreditori, un tad šī problēma it kā būs atlikta uz vairākiem mēnešiem. Tas būs daudz smagāk, jo tad būs nepieciešama nauda vismaz trīsreiz lielākā daudzumā nekā šobrīd. Tādēļ Zemkopības ministrija piedāvā jums grozījumus divos likumos: pirmais ir likums “Par cukuru”, un otrs ir likums “Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi”. Likumā “Par cukuru” mēs paredzētu iespēju veikt intervenci cukurbiešu tirgū, un otrā likumā mēs paredzētu pārveidot Labības tirdzniecības aģentūru par Lauksaimniecības tirgus intervences aģentūru, kas nākotnē varētu nodarboties ar augkopības produktu problēmām. Ja mēs šīs izmaiņas varētu veikt, mēs izstrādātu intervences noteikumus un piedāvātu zemniekiem, kas ir ar Jēkabpils cukurfabriku vai arī ar jebkuru citu cukurfabriku noslēguši līgumus par “A” kategorijas kvotu, ka mēs pirksim šīs bietes (tā būs intervence), slēgsim pārstrādes līgumu un pārstrādāsim tās rūpnīcā, saņemot pretī cukuru. Šis mehānisms mums daļēji nodrošinās iespēju kompensēt zemniekiem... viņiem radušās problēmas. Mēs daļu naudas izmaksāsim no lauksaimniecības subsīdiju budžeta, bet pārējo naudu - realizējot cukuru un cenšoties šo cukuru izņemt no iekšējā tirgus patēriņa, realizējot to pārstrādei, eksportam, tādā veidā atslogojot vispār visas cukura ražošanas nozares iekšējā tirgus situāciju. Pēc dažām nedēļām sekos jaunas izmaiņas likumā “Par cukuru”. Jūs jau zināt, ka šī būs pirmā lauksaimniecības nozare, kurā mēs ieviesīsim kvotēšanas sistēmu, un tas ļoti labi saskanēs... būs kontekstā ar šiem pasākumiem, jo mēs noregulēsim tirgu un nepieļausim kroplu kvotēšanas sistēmu nākamajā cukurbiešu sezonā. Tādēļ es lūgtu Saeimu atbalstīt pirmajā lasījumā šīs izmaiņas abos šajos likumos. Un, zinot to, ka konceptuālu iebildumu Tautsaimniecības komisijā nav bijis, būtu labi, ja mēs spētu šodien pieņemt šo likumprojektu arī otrajā lasījumā, lai valdības 14.septembra sēdē mēs varētu pieņemt intervences noteikumus un, sākoties biešu novākšanai 15.septembrī, mēs varētu skaidri deklarēt mūsu attieksmi pret šo nozari un zemniekiem būtu skaidrs, ko ar savām bietēm darīt.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Leonards Stašs.

L.Stašs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Viss jau ir labi. Jēkabpils cukurfabrika it kā būtu jāglābj, jo, kā redzat, ir radušies miljoniem lieli zaudējumi, taču ne jau fabrikā ir tā nelaime. Suns ir aprakts tur, ka tūkstošiem zemnieku atkal paliks bez darba, atkal paliks bez ienākumiem. Ja slēdz Jēkabpils cukurfabriku, kā redzat, tūkstošiem zemnieku zaudēs, bet šīs izmaiņas, grozījumi likumā “Par cukuru”… Mēs uzskatām, ka Intervences aģentūrai tas lauksaimniecības tirgus ir jāglābj… Bez šaubām, ja sagrabinās naudu, tas ir, valsts naudu principā, tad varbūt šogad mēs varētu glābt vai arī tikai daļēji glābt - uz laiku šo pašu cukurfabriku. Tomēr šodien cukurfabrikā tanī pašā Jēkabpilī tūkstošiem tonnu cukura stāv noliktavās nerealizētas. Un kāpēc tas notiek? Tas notiek tāpēc, ka šodien viss tirgus ir pārplūdināts ar kontrabandas cukuru. Patlaban kontrabandas cukuru Latgales reģionā un, es domāju, arī rietumos, Kurzemē, pieved mājās - katrā dzīvoklī ienāk cilvēki, kuri piedāvā cukuru par 30% lētāk nekā mazumtirdzniecības veikalos.

Kāpēc tas tā notiek? Tas notiek tāpēc, ka mūsu valdība, mūsu muita un robežsardze nevar un nevar nokārtot jautājumus, kas saistīti ar kontrabandu. Ja šodien tas tā turpinās, tas tā ir un tas tā turpināsies arī turpmāk, tad šodien mēs klapēsim ciet šo cukurfabriku Jēkabpilī, rīt mums būs jāklapē ciet Jelgavas cukurfabrika un turpmāk arī Liepājas cukurfabrika. Un tad cukurbiešu audzētāji, tūkstoši cukurbiešu audzētāju, paliks bez darba un mēs varēsim turpmāk importēt cukuru vai ievest to kontrabandas ceļā, vai kā citādi.

Tātad visas problēmas šodien rodas… galvenā problēma rodas no tā, ka mūsu valdība nevar nokārtot kontrabandas jautājumus. Un šodien mēs raudam par to, ka mums trūkst budžetā naudas, ka sociālais budžets nepildās un tā tālāk, un tā tālāk… Un šodien - tāpat kā tas bija ar gaļu, tāpat kā tas notika ar citiem lauksaimniecības ražojumiem un produktiem - mums pašiem nekas nav vajadzīgs. Mēs visu varam ievest vai nu kontrabandas ceļā, vai legāli. Tas ir viens un tas pats. Vārdu sakot, mēs iznīcinām paši savus lauksaimniekus, paši savus zemniekus. Paldies.

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Mēs atkal saskaramies ar problēmu, ka mums nav neviena, kas koordinē mūsu rūpniecību. Rūpniecības ministrijas mums nav, jo mēs to likvidējām tāpēc, lai varētu sagraut savu rūpniecību, bet tagad mēs redzam, ka Jēkabpils cukurfabrikai parāds ir divarpus miljoni. Taču kur tad bija Latvijas Privatizācijas aģentūra, kad tā izvēlējās šos stratēģiskos investorus? Ko tad tā domāja un kādi bija noteikumi?

Nākošais - mūsu robežas. Jūs taču ļoti labi zināt, ka bez visa tā, ka ienāk kontrabanda, Latvijā ir firmas, kuras var ievest cukuru bez ierobežojuma. Un tādas ir četras vai piecas firmas. Tās bez ierobežojuma ved iekšā cukuru, cik vajag.

Un ko tad jūs domājat? Vai tad mēs realizēsim savu saražoto cukuru un mūsu lauksaimnieki saņems naudu par izaudzētajām cukurbietēm? Nesaņems! No 22 latiem iepirkšanas cenu mēs samazinām uz 17, un kur tad tagad būs darba vietas?

Mans kolēģis pareizi pateica, ka pirmā ir Jēkabpils cukurfabrika. 2000. gadā, es domāju, tāds pats stāvoklis būs Jelgavā un pienāks kārta arī Liepājai. Un tad mēs cukurbietes pārstrādāsim Paņevēžā, jo arī tāds projekts jau ir. Tāpēc, cienījamie kolēģi, varbūt ir jāpadomā, ko dara mūsu Ekonomikas ministrija, kura vispār neko nedara. Tautsaimniecības un rūpniecības labā un rūpniecības koordinācijā Latvijā tā vispār nekā nedara, un arī turpmāk tā neko nedarīs, tā strādādama.

Un kur tad mēs ņemsim šiem pensionāriem to naudiņu? Mums nebūs to kur ņemt. Arī mums, deputātiem, nebūs naudas algām, jo mēs valstī nepelnām. Uz spekulācijām tirdzniecībā Latvijas Republika nenoturēsies, tāpēc ir jādomā par Ministru kabineta darbību. Tas ir pirmais.

Otrais - ir jāatjauno Rūpniecības ministrija, kas koordinētu visas rūpniecības darbību Latvijā. Tad mēs panāksim mūsu rūpniecības uzplaukšanu, mums būs darba vietas un cilvēkiem būs algas. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā - deputāte Anna Seile.

A.Seile. Cienījamie deputāti! Es gribu pievērst jūsu uzmanību likumprojekta saturam. Šajā likumprojektā nav runa par vienas vai otras fabrikas likvidāciju, tās maksātnespēju un tās turpmāko darbību. Šeit ir runa par atbalstu zemniekiem, kuri ir izaudzējuši cukurbietes un kuriem nav skaidrības, vai šo ražu varēs nodot pārstrādāšanai.

Ministru kabinets saskaņā ar šā likuma grozījumu izdod noteikumus, kādā kārtībā veiks lauksaimniecības tirgus preču intervenci. Šajā gadījumā runa ir par cukurbietēm. Tātad zemniekiem pastāv brīva izvēle - vai nu nodot šīs savas izaudzētās bietes šai jaunizveidotajai aģentūrai, vai arī viņi var turpināt nodot biešu ražu cukurfabrikai, riskējot nesaņemt par to samaksu. Ja gadījumā Jēkabpils cukurfabrikā, kā arī citās cukurfabrikās, apstākļi uzlabojas, tad šeit, protams, nav runa ne par vienu cukurfabriku, tādā gadījumā šīs bietes var nodot par parasto cenu - 20 lati par tonnu - un negaidīt šo samazināto cenu, kuru sola zemkopības ministrs un kura varētu būt tikai 17 lati par tonnu.

Tāpēc, lai zemniekiem būtu šīs divas alternatīvās izvēles iespējas, es aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par cukuru”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir pieņemts.

A.Seile. Cienījamie deputāti, sakarā ar to, ka likumprojekta teksts ir tik īss un es to jums esmu izsmeļoši paskaidrojusi, es ierosinu šo likumprojektu pieņemt arī otrajā lasījumā, jo mēs esam nobalsojuši par šā likumprojekta steidzamību.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par cukuru”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos deputāte Anna Seile.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie deputāti! Šis likumprojekts ir ļoti cieši saistīts ar nupat Saeimā divos lasījumos atbalstīto likumprojektu - ar izmaiņām likumā “Par cukuru”.

Šajā likumprojektā “Grozījumi likumā “Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi”” tiek paredzēts izveidot Lauksaimniecības tirgus intervences aģentūru kā bezpeļņas akciju sabiedrību, reorganizējot jau agrāk pastāvošās institūcijas. Tātad faktiski tiek ietaupīti valsts budžeta līdzekļi šīs procedūras administrēšanā.

Un jāsaka, ka līdzīga situācija, kāda ir ar cukurbietēm un kāda pagājušajā gadā un arī šajā ir ar graudiem, kad zemniekiem ir nepieciešams valsts atbalsts, var rasties jebkurā lauksaimniecības preču nozarē - vienalga, vai tie būtu gurķi, tomāti, kāposti vai kāda cita produkcija. Un tāpēc ir ieteikts izveidot šādu Lauksaimniecības tirgus intervences aģentūru kā aizsardzības mehānismu jebkurai lauksaimniecības produkcijai, kurai varētu rasties zināmas grūtības vai nu sakarā ar tirgus situāciju, vai arī ar laika apstākļiem.

Aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Vispirms jālemj par likumprojekta steidzamību. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par to, lai par steidzamu atzītu likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi””. Lūdzu rezultātu! Par - 89, pret un atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

A.Seile. Tātad aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā šo likumprojektu, kura saturu es nupat jums izklāstīju.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi”” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

A.Seile. Un, tā kā šis likumprojekts, šā likuma grozījumi, ļoti cieši saistās ar nupat Saeimā atbalstītajiem grozījumiem likumā “Par cukuru”, es aicinu arī šo likumprojektu kā steidzamu izskatīt tūlīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

A.Seile. Paldies, cienījamie deputāti.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts “Grozījums likumā “Par akciju sabiedrībām””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Paldies, priekšsēža kungs!

Augsti godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.970. Lūdzu ieskatīties arī dokumentā nr.970-b.

Augsti godātais priekšsēdētāj! Komisija lūdz noteikt steidzamību šim likumprojektam.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par to, lai par steidzamu atzītu likumprojektu “Grozījums likumā “Par akciju sabiedrībām””. Lūdzu rezultātu! Par - 90, pret un atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

K.Leiškalns. Paldies, priekšsēdētāja kungs! Paldies, deputāti!

Augsti godātie deputāti, šajā likumā ir viens būtisks labojums. Jūs katrs varat ar to iepazīties. Likumprojekts, neapšaubāmi, ir viens no aktuālākajiem likumprojektiem, ar kuriem ir parlamentam nācies saskarties, un es aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par akciju sabiedrībām”” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Augsti godātais priekšsēdētāj! Komisijas vārdā es lūdzu jūs izskatīt šo likumprojektu arī otrajā lasījumā. Jāpiebilst, ka atbildīgā komisija kopā ar Juridisko biroju ir izstrādājusi jaunu redakciju likuma spēkā stāšanās noteikumiem, kuri ir redzami dokumentā nr.970-b.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt priekšlikumam izskatīt likumprojektu uzreiz arī otrajā lasījumā un atbalsta atbildīgās komisijas redakciju.

K.Leiškalns. Paldies, priekšsēdētāja kungs! Paldies deputātiem. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par akciju sabiedrībām”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 89, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts “Par deputāta Andra Bērziņa atsaukšanu no Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas”. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret - nav, atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - apstiprināt deputāti Jevgeniju Stalidzāni par Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas locekli. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par deputāta Romāna Mežecka atsaukšanu no Eiropas Savienības un Latvijas apvienotās parlamentārās komitejas Latvijas delegācijas”. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par deputāta Andra Bērziņa apstiprināšanu par Eiropas Ssavienības un Latvijas apvienotās parlamentārās komitejas Latvijas delegācijas locekli”. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret un atturas - nav.

Visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm.

Saeimas sekretāres biedru lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus! Kamēr tiek gatavota reģistrācijas izdruka, informēju jūs, ka tūlīt pēc Saeimas sēdes slēgšanas tiks sniegta Ministru prezidenta un izglītības un zinātnes ministres atbilde uz deputātu grupas jautājumu par izglītības sistēmas tālāko attīstību valstī.

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Jānis Jurkāns, Miroslavs Mitrofanovs, Gundars Bojārs, Imants Burvis, Andrejs Panteļējevs, Edvīns Inkēns, Antons Seiksts, Helēna Demakova, Imants Stirāns, Ģirts Valdis Kristovskis, Roberts Zīle.

Sēdes vadītājs. Vārds Andrim Bērziņam. Paziņojums.

A.Bērziņš (Jaunās partijas frakcija).

Cienītie kolēģi! Lūgums Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas locekļiem sanākt kopā pulksten 10.45 Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Godātie deputāti! Informēju jūs, ka deputātu grupa, kura iesniedza jautājumu Ministru prezidentam un izglītības un zinātnes ministrei, ir apmierināta ar rakstisko atbildi un nepieprasa jautājuma izskatīšanu. Paldies.

Redaktores: J.Kravale, L.Bumbura

Datoroperatores: B.Strazdiņa, S.Bērziņa, M.ceļmalniece, I.Kuzņecova

Korektores: J.Kurzemniece, L.Andersone

SATURA RĀDĪTĀJS

7.Saeimas rudens sesijas 2.sēde

1999.gada 2.septembrī

 

Par darba kārtību - 1.lpp.

 

MK noteikumi nr.279 “Grozījumi Ministru kabineta

iekārtas likumā”

(905. un 905.-a dok.) - 1.lpp.

 

MK noteikumi nr.280 “Grozījumi Radio un televīzijas

likumā”

(906. un 906.-a dok.) - 2.lpp.

Priekšlikums - dep. V.Lāzo - 2.lpp.

 

MK noteikumi nr.281 “Grozījums likumā “Par Latvijas

Republikas pilsoņu un Īrijas Republikas pilsoņu

savstarpēju bezvīzu ceļošanas kārtību””

(907. un 907.-a dok.) - 2.lpp.

 

MK noteikumi nr.282 “Grozījums likumā “Par

Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes

pilsoņu ieceļošanas kārtību Latvijas Republikā””

(908. un 908.-a dok.) - 3.lpp.

 

MK noteikumi nr.283 “Grozījums likumā “Par Valsts

prezidenta darbības nodrošināšanu””

(909. un 909.-a dok.) - 3.lpp.

Priekšlikums - dep.R.Labanovskis - 3.lpp.

MK noteikumi nr. 284 “Grozījumi likumā “Par valsts

civildienestu””

(910. un 910.-a dok.) - 4.lpp.

Priekšlikums - dep. J.Lagzdiņš - 4.lpp.

 

MK noteikumi nr.285 “Grozījumi likumā “Par pašvaldībām””

(911. un 911.-a dok.) - 4.lpp.

Priekšlikums - dep. J.Lagzdiņš - 4.lpp.

 

MK noteikumi nr.286 “Grozījums likumā “Par norēķiniem

ar nepārstrādātas lauksaimniecības produkcijas

ražotājiem””

(912. un 912.-a dok.) - 5.lpp.

Priekšlikums - dep. A.Slakteris - 5.lpp.

 

MK noteikumi nr.287 “Grozījumi likumā “Par Latvijas

labības tirgu un valsts labību rezervi””

(913. un 913.-a dok.) - 5.lpp.

Priekšlikums - dep. A.Seile - 5.lpp.

 

MK noteikumi nr.288 “Grozījumi likumā “Par valsts un

pašvaldību uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās””

(914. un 914.-a dok.) - 5.lpp.

 

MK noteikumi nr.289 “Grozījums Likumā par ostām”

(Nav pieņemti)

(915. un 915.-a dok.) - 6.lpp.

Debates - dep. M.Lujāns - 6.lpp.

MK noteikumi nr.290 “Grozījumi likumā “Par akciju

sabiedrībām””

(916. un 916.-a dok.) - 7.lpp.

Priekšlikums - dep. K.Leiškalns - 8.lpp.

 

MK noteikumi nr.291 “Grozījumi likumā “Par vērtspapīriem””

(917. un 917.-a dok.) - 8.lpp.

Priekšlikums - dep. A.Poča - 8.lpp.

 

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par cukuru””

(948. un 948.-a dok.) - 8.lpp.

 

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas labības

tirgu un valsts labības rezervi””

(949. un 949.-a dok.) - 8.lpp.

 

Par likumprojektu “Dzīvnieku aizsardzības likums”

(952. un 952.-a dok.) - 9.lpp.

 

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par sapulcēm,

gājieniem un piketiem””

(961. un 961.-a dok.) - 9.lpp.

 

 

< P>Par likumprojektu “Grozījums likumā “Par akciju

 

sabiedrībām””

(970. un 970.-a dok.) - 9.lpp.

 

 

Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma

piešķiršanu deputātam J.Jurkānam”

(962. dok.) - 10.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par A.Lepses atcelšanu no Rīgas

apgabaltiesas tiesneša amata”

(955. dok.) - 10.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs - 10.lpp.

Debates - dep. L.Bojārs - 10.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi Muitas likumā” (3.lasījums)

(954. dok.) - 11.lpp.

Ziņo - dep. A.Poča - 12.lpp.

 

Par darba kārtību - 16.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”

(2.lasījums)

(691. un 929. dok.) - 16.lpp.

Ziņo - dep. K.Leiškalns - 16.lpp.

 

Likumprojekts “Reklāmas likums” (1.lasījums)

(754. un 950. dok.) - 18.lpp.

Ziņo - dep. M.Lujāns - 18.lpp.

Priekšlikums - dep. P.Tabūns - 19.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi Konkurences likumā”

(1.lasījums)

(755. un 951. dok.) - 19.lpp.

Ziņo - dep. M.Lujāns - 19.lpp.

 

Likumprojekts “Par Igaunijas Republikas, Somijas

Republikas un Zviedrijas Karalistes līgumu par prāmi

“Estonia” un līguma papildprotokolu” (2.lasījums)

(627. un 956. dok.) - 19.lpp.

Ziņo - dep. G.Krasts - 20.lpp.

 

Likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Beļģijas

Karalistes konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas

un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz

ienākuma nodokļiem” (2.lasījums)

(663. un 957. dok.) - 20.lpp.

Ziņo - dep. G.Krasts - 20.lpp.

 

Likumprojekts “Par preču zīmju līgumu (Līgumu par

preču zīmju reģistrācijas noteikumu harmonizāciju)”

(2.lasījums)

(76. un 958. dok.) - 21.lpp.

Ziņo - dep. G.Krasts - 21.lpp.

 

Likumprojekts “Par Madrides nolīguma par preču zīmju

starptautisko reģistrāciju Madrides Protokolu” (2.lasījums)

(77. un 959. dok.) - 22.lpp.

Ziņo - dep. G.Krasts - 22.lpp.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu

ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas

ierobežošanu”” (2.lasījums)

(657. un 960. dok.) - 23.lpp.

Ziņo - dep. K.Leiškalns - 23.lpp.

 

Par darba kārtību - 27.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par deputāta E.Zalāna apstiprināšanu

Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas sastāvā”

(967. dok.) - 28.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par cukuru””

(1.lasījums)(Steidzams)

(948. un 948.-a dok.) - 28.lpp.

Ziņo - dep. A.Seile - 28.lpp.

Debates - zemkopības ministrs A.Kalvītis - 29.lpp.

- dep. L.Stašs - 31.lpp.

- dep. L.Bojārs - 32.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par cukuru””

(2.lasījums)

(948. un 948.-a dok.) - 34.lpp.

Ziņo - dep. A.Seile - 34.lpp.

 

 

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Latvijas

labības tirgu un valsts labības rezervi”” (1.lasījums)

(Steidzams)

(949. un 949.-a dok.) - 34.lpp.

Ziņo - dep. A.Seile - 34.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Latvijas

labības tirgu un valsts labības rezervi”” (2.lasījums)

(949. un 949.-a dok.) - 35.lpp.

Ziņo - dep. A.Seile - 35.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par akciju

sabiedrībām”” (1.lasījums) (Steidzams)

(970., 970.-a un 970.-b dok.) - 35.lpp.

Ziņo - dep. K.Leiškalns - 36.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par akciju

sabiedrībām”” (2.lasījums)

(970., 970.-a un 970.-b dok.) - 36.lpp.

Ziņo - dep. K.Leiškalns - 36.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par deputāta A.Bērziņa atsaukšanu

no Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas”

(973. dok.) - 37.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par deputātes J.Stalidzānes apstiprināšanu

par Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas locekli”

(974. dok.) - 37.lpp.

Lēmuma projekts “Par deputāta R.Mežecka atsaukšanu

no Eiropas Savienības un Latvijas apvienotās

parlamentārās komitejas Latvijas delegācijas”

(975. dok.) - 37.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par deputāta A.Bērziņa apstiprināšanu

par Eiropas Savienības un Latvijas apvienotās

parlamentārās komitejas Latvijas delegācijas locekli”

(976. dok.) - 37.lpp.

 

Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres

biedrs A.Bataševičs - 38.lpp.

Paziņojums - dep. A.Bērziņš - 38.lpp.