Latvijas Republikas 7.Saeimas pavasara sesijas vienpadsmitā (ārkārtas) sēde

1999.gada 16.jūnijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs
Balsojumi

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim Saeimas 16.jūnija ārkārtas sēdi, kuru ierosinājuši 36 Saeimas deputāti, ar vienu darba kārtības jautājumu - likumprojekta “Valsts valodas likums” izskatīšanu trešajā lasījumā.

Šajā laikā starp to brīdi, kad tika izsludināta Saeimas ārkārtas sēde, un šīs sēdes notikšanas brīdi, ir notikušas divas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdes, par kurām Saeimas Prezidiju 9.jūnijā informēja Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis. Šo abu sēžu rezultātā komisija nav pieņēmusi lēmumu par to, lai sagatavotu likumprojektu trešajam lasījumam izskatīšanai sēdē. Kā ir rakstīts šajā informācijā Prezidijam, komisijas mazākums atbilstoši Saeimas kārtības rullim nevar pieņemt saistošu lēmumu, un līdz ar to dokuments palika neizskatīts. Šobrīd mums ir jālemj par tālāko rīcību, jo, kā zināms, Saeimas kārtības rullis nosaka to, ka likumprojektu var izskatīt, ja tas deputātiem ir izdalīts piecas dienas pirms sēdes sasaukšanas un ja šo likumprojektu ir sagatavojusi atbildīgā komisija.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis divus iesniegumus par to, kā lieta būtu tālāk virzāma. Ar šiem iesniegumiem acīmredzot jūs visi esat iepazinušies, visiem iesniegumi tika izdalīti. Izskatīsim tos priekšlikumu ienākšanas secībā.

Pieci deputāti ir iesnieguši priekšlikumu Saeimas kārtības ruļļa 135.panta pirmajā daļā noteiktajā kārtībā par Valsts valodas likuma apspriešanas trešajā lasījumā izbeigšanu. Atbilstoši Saeimas kārtības ruļļa 106.pantam likumprojektu trešajam lasījumam sagatavo atbildīgā komisija, dodot atzinumus par iesniegtajiem priekšlikumiem. Kā zināms, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija nav sniegusi atzinumus par Valsts valodas likuma trešajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem. Atbilstoši Saeimas kārtības ruļļa 108.pantam nevar izskatīt likumprojektus, ja trešajam lasījumam sagatavotais likumprojekts un visi tam iesniegtie priekšlikumi deputātiem nav bijuši pieejami vismaz piecas dienas iepriekš.

Ņemot vērā to, ka atbildīgā komisija nav sagatavojusi Valsts valodas likuma izskatīšanu trešajā lasījumā, un to, ka sagatavotais likumprojekts un visi iesniegtie priekšlikumi deputātiem nav bijuši pieejami vismaz piecas dienas iepriekš, ierosinām, ka šī lieta tās nesagatavotības dēļ nav apspriežama Saeimā. Viens var runāt “pret” šo priekšlikumu, viens - “par”. “Pret” vēlas runāt deputāts Juris Dobelis, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija. 

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Šis piedāvājums, pirmkārt, vienkārši nav loģiski sastādīts, jo šeit ir uzrakstīts ļoti īpatnējs teikums: “...ierosinām, ka šī lieta tās nesagatavotības dēļ nav apspriežama Saeimā”. Kurā brīdī? Kurā sēdē? Neviens vārds par to nav pateikts.

Tagad tālāk - komisija nav sniegusi atzinumu par šiem priekšlikumiem. Jā, ir slikti, ka viņa nav sniegusi! Vajadzēja sniegt vai nu pozitīvu, vai negatīvu atzinumu. Tā kā viņa neko nav sniegusi, tas ir tāds gadījums, kāds acīmredzot reti gadās, jo, ja 36 deputāti aicina sasaukt ārkārtas sēdi, tad pieciem deputātiem, es tomēr domāju, nevajadzētu atturēties ārkārtas sēdē dot tādu vai citādu vērtējumu par priekšlikumiem.

Un tālāk. Labi, šodien mēs tiešām nevaram izskatīt šo priekšlikumu, bet mēs varam to izskatīt citā reizē, tāpēc es aicinu šo priekšlikumu kā neloģisku noraidīt. 

Sēdes vadītājs. Vai kāds vēlas runāt “par”? Runāt neviens nevēlas. Par to, kā lieta tālāk virzāma, runās Kristiāna Lībane. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Kristiānai Lībanei. 

K.Lībane (frakcija “Latvijas ceļš”).

Es negribu runāt ne “par”, ne “pret”, es tikai gribu teikt, ka mēs varam atkal iekulties kārtējās juridiskajās nepatikšanās. Kāpēc? Tāpēc, ka Saeimas kārtības rullī ir rakstīts, ka dokumentam ir jābūt pieejamam deputātiem vismaz piecas dienas pirms sēdes. Ja jūs balsosiet par to, ka šajā sēdē ir rīkojams pārtraukums līdz 8.jūlijam, tad mēs sanāksim 8.jūlijā uz šīs sēdes otro daļu, bet tās piecas dienas pirms šodienas sēdes, vienalga, nebūs ievērotas.

Sēdes vadītājs. Saeimas kārtības ruļļa 166.pants nosaka to, ka komisija izskata likumprojektus, priekšlikumus un iesniegumus uz Saeimas lēmuma pamata. Ja mēs, Saeima, nolemsim par pārtraukuma izsludināšanu, tad komisijai šis Saeimas lēmums būs saistošs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu, ko iesnieguši pieci deputāti, - priekšlikumu Saeimas kārtības ruļļa 135.panta pirmajā daļā noteiktajā kārtībā - par Valsts valodas likuma apspriešanas trešajā lasījumā izbeigšanu. Lūdzu rezultātu! Par - 35, pret - 58, atturas - 5. Priekšlikums nav pieņemts.

Desmit deputāti ir iesnieguši Saeimas Prezidijam ierosinājumu Saeimas kārtības ruļļa 49.panta kārtībā izsludināt pārtraukumu Saeimas 16.jūnija ārkārtas sēdē līdz šā gada 8.jūlijam pulksten 10.00. Pievienots lēmuma projekts. Vai kāds vēlas runāt “par” vai “pret”? Runāt neviens nevēlas? Runāt vēlas Andrejs Požarnovs - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija.

A.Požarnovs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Cienītie kolēģi! No vienas puses, Saeimas kārtības rullis nosaka to, ka nevar skatīt lietu, kura nav bijusi pieejama piecas dienas iepriekš. Līdz ar to no juridiskā viedokļa tiešām mēs šodien nevaram to jautājumu skatīt. Bet ir arī otrs jautājums. Un tas ir tas, ka Saeimas kārtības rullī nevar paredzēt visus sīkos precedentus, nevar visus sīkos gadījumus atrunāt Saeimas kārtības rullī. Un tādēļ, ja mēs runājam par juridisko pusi, ir jārunā arī par morāli ētisko pusi. Un tas ir šāds jautājums. Ja reiz ir izsludināta Saeimas ārkārtas sēde, tādā gadījumā komisijas uzdevums ir sagatavot attiecīgo likumprojektu, lai to varētu izskatīt Saeimas sēdē. To nosaka Saeimas kārtības ruļļa 106.pants, kurā ir teikts ka komisijām ir jāstrādā, ir jāapkopo priekšlikumi un ir jāsagatavo dokuments. Tādēļ jau deputāti saņem algu - par to, lai viņi strādātu. Nevar būt tā, ka pieci deputāti nobloķē Saeimas darbu. No vienas puses skatoties, tas tiešām tā ir. Ja pašreiz tiks izsludināts pārtraukums, tad nevarēs slēgt sesiju. Bet tas nekas. Kā notiek normālā iestādē? Ja direktors nosaka, ka darba ņēmējam ir jāstrādā, bet viņš nestrādā, tad viņu vienkārši atlaiž no darba vai arī, tā teikt, pieņem kaut kādus citus represīvus mērus - izsaka rājienu vai liek viņam strādāt sestdienās, svētdienās un citās brīvdienās. Un tādēļ mums šobrīd vajadzētu pieņemt lēmumu izsludināt pārtraukumu līdz 8.jūlijam. Lai komisija nāk un strādā. Lai viņi nāk un strādā pa Jāņiem vai jebkurā citā brīvā dienā. Un mums ir jāprasa atbildība no komisijām, un tādēļ es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu, izsludināt pārtraukumu un sanākt kopā 8.jūlijā. Ja arī 8.jūlijā nebūs sagatavota tabula, nāksim, vienalga, kad, bet mums šis likums ir jāizskata. Es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Viens ir runājis “par”. Vai kāds vēlas runāt “pret”? Runāt “pret” vēlas deputāts Edvīns Inkēns - frakcija “Latvijas ceļš”.

E.Inkēns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamie kolēģi! Es īsti nezinu, kāpēc mēs tā steidzamies, un it sevišķi es nevaru saprast, kāpēc to dara apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK. Ja jūs būtu izlasījuši jauno un veco likumu, tad jūs saprastu, ka vecais likums ir stingrāks par to, ko mēs pieņemsim tagad. Izskatās, ka jūs esat tieši tie, kas visvairāk cīnās par liberalizāciju. Labi, tā ir mana nesapratne. Bet ir otrs jautājums, par ko kuluāros mēs visi runājam. Mēs skaidri zinām, ka uz mums tiek izdarīts zināms starptautisks spiediens. Kad mums ir labāk pieņemt šo Valsts valodas likumu? Pēc tam, kad Helsinkos būs nolemts, ka mēs sākam sarunas. Mēs būsim brīvāki savā darbībā un iespējās šo likumu vairāk pakļaut savām interesēm. Kāpēc jūs gribat sariebt ne tikai sev, bet arī latviešu tautai? To es tiešām nesaprotu.

Sēdes vadītājs. Viens ir runājis “par”, viens - “pret”. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par Saeimas lēmuma projektu par to, ka Saeimas šā gada 16.jūnija ārkārtas sēdē jāizsludina pārtraukums līdz šā gada 8.jūlijam pulksten 10.00. Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - 31, atturas - 7. Lēmums ir pieņemts.

Saskaņā ar šo lēmumu sesijas slēgšana nevar notikt ātrāk kā 8.jūlijā.

Lūdzu reģistrācijas režīmu. Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm. Saeimas sekretāres biedru Bartaševiča kungu lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus. 

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Arnis Kalniņš, Leonards Stašs, Jevgenija Stalidzāne, Andris Bērziņš, Ainārs Šlesers, Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītājs. Sēdē ir izsludināts pārtraukums.

 

(Pārtraukums)

 

Redaktores: J.Kravale, L.Bumbura

Datoroperatore: I.Kuzņecova

Korektores: D.Kraule, J.Kurzemniece, L.Andersone

SATURA RĀDĪTĀJS

7.Saeimas pavasara sesijas

11. (ārkārtas) sēde

1999.gada 16.jūnijā

 

Likumprojekts “Valsts valodas likums” (3.lasījums)

(Izskatīšana pārcelta uz 8.jūliju)

(740. dok.) - 1.lpp.

Priekšlikumi - dep. J.Dobelis - 2.lpp.

- dep. K.Lībane - 3.lpp.

- dep. A.Požarnovs - 3.lpp.

- dep. E.Inkēns - 4.lpp.

 

Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres

biedrs A.Bartaševičs - 5.lpp.