Āboltiņa ar Melnkalnes premjerministru pārrunā parlamentārās sadarbības nozīmi valsts integrācijas procesā ES un NATO

(31.08.2011.)
VideoGalerija

Latvijas ceļā uz dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO savulaik liela loma bija tieši partnervalstu atbalstam parlamentārā līmenī, tādēļ jāveicina Latvijas un Melnkalnes parlamentu ciešāka sadarbība. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra trešdien, 31.augustā, tiekoties ar Melnkalnes premjerministru Igoru Lukšiču (Igor Lukšić).

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas atbalstu ES paplašināšanās procesam un akcentēja, ka Latvija gatava dalīties pieredzē, kas gūta mūsu valstij pievienojoties Ziemeļatlantijas līguma organizācijai un Eiropas Savienībai. Kā efektīvākos parlamentārās sadarbības formātus S.Āboltiņa minēja kontaktu veidošanu parlamentu Eiropas lietu komisiju un Ārlietu komisiju, kā arī deputātu sadarbības grupu līmenī.  

„Latvija 21.augustā atzīmēja faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadienu. Mēs ļoti augstu vērtējam mūsu valsts neatkarību, izcīnīto brīvība un atgūto vietu Eiropā. Tieši tādēļ Latvija bija starp pirmajām valstīm, kas 2006.gadā atzina Melnkalnes neatkarību, un tādēļ mēs pilnībā izprotam un atbalstām Melnkalnes vēlmi pievienoties Eiropas Savienībai un NATO,” teica S.Āboltiņa.

Premjerministrs I.Lukšičs sarunā atzinīgi novērtēja Latvijas sniegto atbalstu Melnkalnes virzībai uz dalību ES un NATO, uzsverot, ka Baltijas valstis, tostarp Latvija, Melnkalnei ir vieni no labākajiem paraugiem, kā veikt nepieciešamās reformas.  

Tāpat tikšanās laikā pārrunāti reģionālās sadarbības jautājumi. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja Baltijas Asamblejas nozīmi Baltijas valstu reģionālās sadarbības organizēšanā parlamentārajā līmenī, kā arī augstu novērtēja Melnkalnes aktīvo lomu reģionālajā sadarbībā Balkānos.  

Pārrunājot ekonomiskās sadarbības veicināšanas iespējas, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Melnkalnes parlamentu priekšsēdētājs Edvards Smiltēns akcentēja tūrisma jomas nozīmīgumu. Līdzšinējā pieredze liecina, ka, aktivizējot abu valstu sadarbību tūrisma sektorā, palielināsies arī sadarbība pārējās ekonomikas jomās, uzsvēra E.Smiltēns. Savukārt Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš aicināja Melnkalni Rīgā atvērt reģionālo vēstniecību, jo mūsu galvaspilsētai ir virkne būtisku priekšrocību.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas:
https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627436414587/with/6099651510/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/0/JTwGN7m9AHQ
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā