21.augusta svētkos Saeimas namā viesojas 2399 apmeklētāji

(22.08.2011.)
VideoGalerija

21.augustā, kad Saeima, atzīmējot Latvijas valstiskās neatkarības faktiskās atjaunošanas 20.gadadienu, vēra durvis apmeklētājiem, iespēju iepazīt Saeimas namu, tā interjeru, sēžu zāli, reprezentācijas telpas un aplūkot svētkiem veltītās izstādes izmantoja 2399 cilvēki.

Saeimas namā apmeklētāji svētdien varēja aplūkot 1991.gada augusta dienu atcerei veltītās izstādes. Parlamenta viesi arī noskatījās videosižetu par konstitucionālā likuma pieņemšanu Augstākajā padomē pirms 20 gadiem un guva ieskatu videointervijās ar tā laika notikumu lieciniekiem - Anatoliju Gorbunovu, Daini Īvānu, Jāni Vagri, Juri Bojāru un citiem.

Parlamenta apmeklētāji arī aktīvi piedalījās erudīcijas konkursā par 21.augusta svētkiem un Saeimu. No 454 konkursa dalībniekiem uz visiem desmit jautājumiem pareizi atbildēja 78, viena kļūda bija pieļauta 150, bet divas kļūdas - 112 parlamenta apmeklētāju anketās.

Daļa konkursa dalībnieku bija kļūdījušies, anketā norādot, ka par Saeimas deputātu var kļūt no 18 gadiem, lai gan parlamenta vēlēšanās var kandidēt 21 gada vecumā. Anketās daudzi kļūdaini arī atzīmēja, ka Saeimas nama fasādi grezno mītiskais varonis Kurbads – nišā pie parlamenta ēkas galvenās ieejas atrodas Lāčplēša tēls. Tāpat daļa apmeklētāju domāja, ka par mūsu valsts neatkarības faktisko atjaunošanu 1991.gada 21.augustā balsoja 100 Augstākās padomes deputāti, lai gan lēmums tika pieņemts ar 111 balsīm. Pareizās atbildes uz erudīcijas konkursa jautājumiem skatīt šeit.

Pirms svētkiem interesenti aktīvi izmantoja iespēju apmeklēt īpaši 21.augustam veltīto interneta mājaslapu www.21augusts.lv, un augustā vidēji dienā tajā ielūkojās nepilni pieci tūkstoši apmeklētāju. Mājas lapas apmeklētāji vietni galvenokārt izmantoja, lai iegūtu informāciju par konstitucionālā likuma pieņemšanu un tā vēsturisko nozīmi un meklētu foto un video liecības par to dienu notikumiem.

21.augusta svētku mājaslapa pieejama arī angļu un krievu valodās, un tās apmeklētāji bijuši ne tikai no Latvijas, bet arī Lielbritānijas, Norvēģijas, Vācijas, Zviedrijas un citām valstīm.

Svētkiem veltītā mājaslapa tiks uzturēta arī turpmāk, papildinot interviju ciklu „Latvijas atdzimšanas vēsture” ar unikālām 1991.gada augusta notikumu aculiecinieku videointervijām. Patlaban jau pieejami fragmenti no 25 intervijām.

Ikvienam interesentam ir iespēja apmeklēt Saeimu arī ikdienā, piesakoties pa tālruni 67087535 vai sūtot pieteikumu uz e-pastu ekskursijas@saeima.lv.


Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627482032836/ 
Video pieejams: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB#p/a/u/0/hZuPXBSlh3o
Publicējot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā