Solvita Āboltiņa ar Luksemburgas vēstnieku pārrunā gatavošanos ES prezidentūrām

(16.08.2011.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 16.augustā, tiekoties ar Luksemburgas Lielhercogistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Konrādu Bruhu (Conrad Bruch), pārrunāja abu valstu gatavošanos Eiropas Savienības (ES) prezidentūrām 2015.gadā. Vēstnieks Saeimā bija ieradies iepazīšanas vizītē.

Saeimas priekšsēdētāja tikšanās laikā uzvēra, ka Latvijas un Luksemburgas attiecības ir labas, taču patlaban svarīgi aktivizēt politisko dialogu visos līmeņos, gatavojoties prezidentūrām ES 2015.gadā, kad Latvija un Luksemburga, līdzās Itālijai būs partneres trio prezidentūrā.

Luksemburgas vēstnieks norādīja, ka gatavošanās prezidentūrai kontaktus starp abām valstīm varētu padarīt vēl ciešākus. K.Bruhs akcentēja, ka prezidentūras sagatavošana nelielām ES dalībvalstīm ir būtisks izaicinājums, un tādēļ jau patlaban Latvijas un Luksemburgas diplomāti uzsākuši sarunas par turpmākās rīcības koordinēšanu.

Abas puses akcentēja kultūras nozīmi Latvijas un Luksemburgas attiecībās, norādot, ka tā var būt viena no jomām, kas sekmē sadarbību. S.Āboltiņa atzīmēja, ka „kultūrai nav nepieciešams tulkojums nevienā valodā” un pauda cerību, ka jaunatvērtajā mākslas muzejā „Rīgas Birža” varēs skatīt arī Luksemburgas mākslinieku darbus.

Arī K.Bruhs atzina, ka tieši kultūru var izmantot, lai „atvērtu durvis ekonomiskajai sadarbībai” un apliecināja Luksemburgas vēlmi atbalstīt Latviju 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Tāpat vēstnieks piebilda, ka Luksemburgai jau divreiz bijis tas gods pildīt Eiropas kultūras galvaspilsētas funkcijas.

Šajā svētdienā Latvija atzīmēs 20 gadus kopš neatkarības faktiskās atgūšanas, un Saeimas priekšsēdētāja aicināja vēstnieku apmeklēt svētku pasākumus, tostarp svētku koncertu Nacionālajā teātrī, kurā muzicēs izcili latviešu mūziķi. 

K.Bruhs ir karjeras diplomāts, iepriekš strādājis vēstniecībās Vācijā, Grieķijā, Kiprā, Rumānijā un Gruzijā. Jaunais Luksemburgas vēstnieks pastāvīgi rezidē Varšavā, Polijā.

Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB
Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627445998130/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī