Zināmi 21.augusta svētku erudīcijas konkursa uzvarētāji

(16.08.2011.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 16.augustā, izlozēja trīs 21.augusta svētku erudīcijas konkursa laureātus. Par uzvarētājiem tika noteikti Eduards Martužāns no Rojas Mūzikas un mākslas skolas, Maija Andersone no Jelgavas Mūzikas vidusskolas un Paula Kurme no Annas Brigaderes pamatskolas.

Konkursa balvā ir īpaši organizēta ekskursija uz Latvijas Televīziju, kurai bija liela loma atmodas notikumos un ko 1991.gada augustā puča laikā bija ieņēmuši padomju specvienību kaujinieki. Savukārt kā piemiņa no Saeimas laureātiem tiks pasniegtas sudraba jubilejas monētas „Neatkarības deklarācija”.

Zināšanu konkursā piedalījās jaunieši, kuri pavasarī sacentās, zīmējot 21.augusta svētku logo. Publiskā balsojumā par uzvarētāju tika izvēlēts deviņgadīgās rīdzinieces Luīzes Annas Pētersones zīmētais gailis, kas izdzied brīvību un kura krāsainā aste simbolizē četrus vēsturiskos Latvijas novadus.

Konkursa dalībniekiem, viesojoties Saeimā, bija jāatbild uz desmit jautājumiem par 21.augusta svētkiem un Saeimu. Vislielākās grūtības jauniešiem sagādāja jautājums, kura valsts pirmā atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu. Daudzi domāja, ka tā bija kaimiņvalsts Lietuva, nevis Islande. Tāpat daudziem atmiņā iespiedies atmodas laika aktīvista Daiņa Īvāna tēls, kuru jaunieši līdzās Anatolijam Gorbunovam bieži minēja kā Augstākās padomes priekšsēdētāju.

Šā gada 21.augustā tiks svinēta mūsu valsts faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadiena. 1991.gada 21.augusts bija pagrieziena punkts valsts vēsturē, jo, Latvijas Republikas Augstākajā padomē pieņemot konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, de facto tika atjaunota Latvijas neatkarība.

Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.


Foto no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627445156398/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt