Solvita Āboltiņa: dzimumu atšķirības ir izlīdzināmas, mainot domāšanu un vispārējo attieksmi pret sievieti

(30.06.2011.)
Galerija

„Dzimumu atšķirības ir izlīdzināmas, mainot domāšanu, sociālo vidi un vispārējo attieksmi pret sieviešu ekonomisko, sociālo un politisko darbību,” pauda Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ceturtdien, 30.jūnijā, uzrunājot pasaules sieviešu līderu konferenci „Sieviešu ieguldījums demokrātijas veicināšanā: labākā prakse”.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka jāizskauž aizspriedumi attiecībā uz dzimumu un taisnīgumu, tāpat kā tā dēvētās dzimumu lomas: „Esmu cieši pārliecināta, ka pozitīvas pārmaiņas nav panākamas ar ierobežojošiem mehānismiem vai kvotām. Demokrātija un taisnīgums sākas mūsu pašu izglītotajā un brīvajā prātā”.

Uzrunājot klātesošos S.Āboltiņa uzsvēra, ka izglītība un zināšanas ir galvenais stūrakmens, lai nākotnē sieviešu loma sabiedrībā pieaugtu un viņas iegūtu lielāku ekonomisko neatkarību. „Tieši izglītība un zināšanas atraisa mūsu potenciālu un atver prātu,” piebilda S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka no aizspriedumu gūsta palīdz atbrīvoties arī sievietes līderes, kuras kalpo kā labs un iedvesmojošs piemērs. S.Āboltiņa īpaši uzsvēra bijušās Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freiberga lomu, norādot, ka viņa ir iedvesmojusi daudzus cilvēkus visā pasaulē. „Rādot pozitīvu piemēru, viņa ir kļuvusi par enerģijas avotu citām sievietēm brīžos, kad zūd drosme un dzīve šķiet kļūstam pelēka,” atzīmēja S.Āboltiņa.
 
Tāpat S.Āboltiņa savā uzrunā dalījās mūsu valsts pieredzē, atzīmējot sieviešu ieguldījumu tautas labklājībā un ilgtspējībā. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka no statistikas viedokļa dzimumu līdztiesības līmenis Latvijā ir gana augsts un Latvija Eiropas Savienībā ieņem augsto trešo vietu uzņēmēju sieviešu īpatsvara ziņā. „Šīs ir sievietes ar bagātu pieredzi, apņēmības pilnas stāties pretī izaicinājumiem un gatavas uzņemties atbildību ne tikai par sava uzņēmuma ekonomiskajiem rādītājiem, bet arī par darbiniekiem, viņu ģimenēm un labklājību,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas priekšsēdētāja uz Viļņu (Lietuva) devās pēc Lietuvas prezidentes Daļas Gribauskaites (Dalia Grybauskaitė) un Somijas prezidentes Tarjas Halonenas (Tarja Halonen) ielūguma.

Tāpat Konferencē piedalās ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone (Hillary Clinton), Kirgizstānas prezidente Roza Otunbajeva (Roza Otunbayeva), Slovākijas premjerministre Iveta Radičova (Iveta Radičová), ANO ģenerālsekretāra īpašā pārstāve Margota Valstrēma (Margot Wallström), kā arī citu valstu vadošās amatpersonas, pasaulē pazīstamas viedokļu līderes, akadēmiķes un žurnālistes.

 

Saeimas priekšsēdētājas uzruna 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī