Ināra Mūrniece: Miķelis Valters nacionālos mērķus aicināja sasniegt demokrātiskā, parlamentārā ceļā

(23.09.2020.)
Galerija

Dzimtenē simboliski atgriežas viens no mūsu tautas visu laiku spožākajiem politiskajiem domātājiem, neatkarīgas Latvijas valsts izsapņotājs un dibinātājs, valstsvīrs un demokrāts, diplomāts, jurists un rakstnieks Miķelis Valters. Viņš un viņa domubiedri nāca ar rietumu demokrātijas garu un nacionālos mērķus aicināja sasniegt demokrātiskā, parlamentārā ceļā. To sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 23.septembrī, uzrunājot klātesošos pasākumā Rīgas pilī par godu Miķeļa Valtera pārapbedīšanai Latvijā.

“Lielā mērā pateicoties Miķelim Valteram, Latvijā kā idejiska kustība piedzima politiskais nacionālisms. Ideja, kas latviešus aicina apzināties savu nacionālo identitāti – valodu, kultūru, kopīgo vēsturi un ģeogrāfiskos apstākļus,” sacīja Ināra Mūrniece, uzsverot, ka M.Valters jau kopš jaunības redzēja Latviju kā neatkarīgu un brīvu valsti.

“No jaunstrāvnieka līdz nepagurstošam Latvijas valstiskuma un Baltijas valstu sadarbības rosinātājam, no demokrātijas līdz vienotas Eiropas idejas aizstāvim, no aktīva publicista līdz erudītam tiesību profesionālim, mākslas un kultūras pārzinātājam,” raksturojot M.Valtera mūžu, pauda I.Mūrniece.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka M.Valters bija Latvijas valsts patriots līdz pat sava mūža beigām un no ikviena prasīja valsts patriotismu. “Nekāda un neviena paustā kritika nespēja ietekmēt Valtera darbošanos Latvijas labā. Visas lietas Valters savā mūžā vispirms vērtēja pēc mērauklas – kas nāk par labu nacionālai valstij. Miķelis Valters bija cilvēks ar augstu iekšējo brīvību un tādu pat vēlējās redzēt savu tautu – brīvu un pastāvīgu,” sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja pauda pateicību M.Valteram par viņa mūžu un devumu Latvijai. “Šodien mēs sakām – Miķelis Valters beidzot ir atgriezies mājās. Savas tēvzemes dēls ir atgriezies Latvijā. Un tas mūs stiprina,” teica I.Mūrniece.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157716082699991
Izmantošanas noteikumi: http://saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā