Saeimas priekšsēdētāja Melnās kafijas vakarā: svarīgāk par visu - brīvība, neatkarība un sava valsts

(30.11.2019.)
Galerija

“Šovakar pieminam ļoti smagu, bet lielas varonības piesātinātu laiku, kad mūsu karavīri pirmo reizi Latvijas vēsturē cīnījās paši par savu valsti, nevis bija svešu kungu karakalpi. Mūsu karavīri gāja visbīstamākajās kaujās, jo cīnījās paši par savu zemi un tautu. Brīvība, neatkarība un sava valsts bija svarīgāka par visu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sestdien, 30.novembrī, uzrunājot klātesošos Melnās kafijas vakarā, kas notiek par godu Brīvības cīņās kritušajiem Latvijas Kara skolas kadetiem.

Viena no Latvijas Neatkarības kara asiņainākajām lappusēm ir Bermontiāde. Tieši cīņās ar Bermontu Rīgā un Jelgavā sevi uz mūžiem varoņstāstā ierakstīja Kara skolas kadeti, un šodien ir grūti iedomāties, cik daudz dvēseles spēka un tīri fiziskas izturības tas prasīja no jaunajiem karavīriem, sacīja I.Mūrniece.

Piemiņas pasākumā Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka Pirmais pasaules karš Latvijai bija nodarījis nepieredzētu postu. Iedzīvotāju skaits bija samazinājies uz pusi. Mājas sagrautas, zeme aizlaista atmatā, prom no Latvijas bija plūdušas milzīgas bēgļu straumes. Aukstums, apdraudējums, pārtikas un pieredzes trūkums. Tas viss bija tālaika realitāte, taču jaunie karavīri ne vien tika galā ar lielo pārspēku, bet arī izrādīja lielu cīņas sparu, bezbailību un vīrišķību.

“Ar neizmērojamu ticību sev un savai valstij tika izcīnītas ļoti nozīmīgas uzvaras. Bet, kad viņus sagaidīja mājās – Rīgā –, galdā celt bija iespējams tikai melnu miežu kafiju, rupjmaizi un marmelādi,” sacīja I.Mūrniece un apliecināja, ka stāsts par šīm uzvaras vakariņām Latvijā nav aizmirsts. “Tas ir viens no iedvesmojošākajiem un reizē skaudrākajiem Latvijas armijas stāstiem. To pieminēja un godināja starpkaru Latvijā, un šo tradīciju atjaunoja pēc neatkarības iegūšanas.”

Šī tradīcija, kad Melnās kafijas vakara jundā pieminam 14 kritušos kadetus, ir mūžīgā cilvēciskā pateicība šiem karavīriem un gods viņu varonībai, patriotismam un bezbailībai, teica Saeimas priekšsēdētāja.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157712004381293
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt