Ināra Mūrniece: cilvēku dzīvības nekad vairs nedrīkst tikt izdzēstas viņu tautības dēļ

(04.07.2019.)
VideoGalerija

Saglabāt mūžīgā piemiņā holokausta upurus un darīt visu, kas mūsu spēkos, lai cilvēku dzīvības nekad vairs netiktu izdzēstas viņu tautības dēļ, tas ir visu valstu politiķu uzdevums 21.gadsimtā, ceturtdien, 4.jūlijā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, uzrunājot klātesošos Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienai veltītajā ziedu nolikšanas ceremonijā.

Nav attaisnojuma vienaldzībai un nav noilguma noziegumiem, kas izdarīti pret nevainīgiem cilvēkiem viņu tautības dēļ. Mēs noliecam galvu nevainīgo upuru priekšā un šo piemiņu nodosim arī nākamajām paaudzēm. Saruna par holokaustu vispirms sabiedrībā jārisina kā saruna par vērtībām – cilvēktiesībām, demokrātiju un cilvēcību. Ir svarīgi, lai arī jaunā paaudze saprot, kādēļ šie jautājumi ir būtiski un kādēļ tos ar asarām acīs atceras vecākā un vidējā paaudze, akcentēja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvijas Simtgades programma ir devusi iespēju daudzus svarīgus vēsturiskus notikumus atspoguļot visplašākajai sabiedrībai.

Holokausta piemiņa un vēsturiskā izpēte ir mūsu morālā un politiskā apņemšanās. Nacistu organizētais holokausts Latvijā, tāpat kā citviet Eiropā, nenotika bez vietējiem izpalīgiem. Tāpat bija cilvēki, kuri paši nepiedalījās, bet gan, redzot, kā tiek pastrādāti necilvēcīgi noziegumi, novērsās, teica I.Mūrniece.

4.jūlijs Latvijā ir Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena. 1941.gada 4.jūlijā pēc nacistu okupācijas varas pavēles tika nodedzināta Rīgas Lielā horālā sinagoga Gogoļa ielā un vēl četri citi galvaspilsētas ebreju dievnami. Otrā pasaules kara laikā uz Latvijas zemes savas tautības dēļ tika iznīcināti neskaitāmi cilvēki, un gandrīz 70 tūkstoši no tiem bija ebreji.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157709422828596
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt